• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 29.0°C
  4 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 27.5°C
  5 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 29.3°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 24.3°C
  3 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.6°C
  5 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 28.2°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 24.7°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 27.3°C
  4 BF
  44%
 • Λαμία
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  29°C 29.5°C / 29.5°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.7°C / 28.8°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Θύελλα
  22°C 18.3°C / 21.6°C
  3 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  4 BF
  64%
AP Photo/Alvaro Barrientos

Σενάρια για νέες εκλογές στην Ισπανία

 • A-
 • A+

Το παζάρι έχει ήδη αρχίσει, με δηλώσεις από όλες τις πλευρές, καθώς τα ισπανικά κόμματα προετοιμάζονται για έναν παρατεταμένο και εκνευριστικά δύσκολο γύρο διαπραγματεύσεων μετά τα αποτελέσματα των εκλογών.

Ηδη οι Σοσιαλιστές λένε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, οι Podemos διακηρύσσουν ότι ποτέ δεν πρόκειται να στηρίξουν μια κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος υπό τον Ραχόι και οι Πολίτες (Cidudadanos), που κατέλαβαν την τέταρτη θέση, επέμειναν ότι το κόμμα τους θα μείνει στην αντιπολίτευση και δεν θα ενταχθεί στην επόμενη κυβέρνηση.

Ποια είναι λοιπόν τα πιθανά σενάρια; Αρκετά, όπως τα παρουσιάζουν ισπανικά μέσα:

Ένα σενάριο είναι η παραμονή του Ραχόι στην εξουσία. Το Λαϊκό Κόμμα, έστω και ψαλιδισμένο, παραμένει πρώτο στο Κοινοβούλιο, γεγονός που του δίνει το πάνω χέρι στην εκλογή του επόμενου πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, ο επικεφαλής της κυβέρνησης χρειάζεται μεν απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας αλλά από εκεί και πέρα μπορεί να εκλεγεί με απλή πλειοψηφία. Οι κεντρώοι Πολίτες έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι σκέπτονται να απόσχουν, πράγμα βολικό για τον Ραχόι.

Όσο για το δεύτερο κόμμα στη Βουλή, τους Σοσιαλιστές λένε ότι θα τον καταψηφίσουν. Αλλά ο Ραχόι έχει δυο μήνες καιρό για να τους μεταπείσει. Εάν απόφασίσουν και οι Σοσιαλιστές αποχή, τότε ανοίγει ο δρόμος για τον Ραχόι να συνεχίσει να κυβερνά. Με πολλές δυσκολίες βέβαια. 

«Τι μπορεί να πετύχει μια κυβέρνηση μειοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος; Πιθανότατα πολύ λίγα» σχολιάζουν οι Financial Times. «Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, την αγορά εργασίας ή τη φορολογία, ο Ραχόι θα συναντά συνέχεια μπροστά του συμπαγή την αντιπολίτευση από τους Σοσιαλιστές, τους Podemos και τα άλλα μικρότερα αριστερά και περιφερειακά κόμματα. Μια πιθανότητα που λέγεται ότι εξετάζεται είναι Σοσιαλιστές και Πολίτες να αποδεχθούν μια κυβέρνηση υπό τον Ραχόι με περιορισμένη πολύ την εντολή της, υπό την προυπόθεση ότι ο πρωθυπουργός θα βάλει μπρος την μεταρρύθμιση του Συντάγματος».

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μακροημερεύσει. 

Το δεύτερο σενάριο είναι μια κεντροαριστερή κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές, το Podemos, τη Λαϊκή Ενότητα (2 έδρες) και το Esquerra Republicana (περιφερειακό κόμμα από την Καταλονία, υπέρ της ανεξαρτησίας, 9 έδρες). Πολιτικά είναι σχεδόν ανέφικτες συμμαχίες: στην μεν πρώτη περίπτωση διότι δύσκολα θα συμβιβαστούν οι Καταλανοί, ενώ και το Podemos δύσκολα θα δεχθεί να «βάλει πλάτη» στους Σοσιαλιστές όταν και τα δυο κόμματα διεκδικούν ψηφοφόρους από τον ίδιο χώρο.

Και στη δεύτερη περίπτωση, Podemos και Πολίτες θα έχουν παρά πολλές διαφορές να γεφυρώσουν για να μπορέσουν να συμβιώσουν. 

AP Photo/Alvaro Barrientos

Μετά υπάρχει και το σενάριο του «μεγάλου συνασπισμού» (Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές). Αφού το έκανε η Γερμανία, γιατί να μην μπορεί να το πετύχει και η Ισπανία; Αυτή είναι η επικρατούσα άποψη και στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.

Στην Ισπανία όμως είναι διαφορετική η κατάσταση. Κατ'αρχήν, όπως σημείωνε και η Guardian, αυτό θα είναι πολιτική αυτοκτονία για τους Σοσιαλιστές που κατέγραψαν σε αυτές τις εκλογές τα χειρότερα ποσοστά τους. Εξάλλου, όπως εκτιμούν και οι FT, το κόμμα και ο νέος ηγέτης τους, Ενρίκο Σάντσεθ, «γνωρίζουν ότι εάν αποφασίσουν να συγκυβερνήσουν με το Λαϊκό Κόμμα ως ο μικρότερος εταίρος θα αφήσουν ελεύθερο το πεδίο στους Podemos να διεκδικήσουν την ηγεσία (και τους ψηφοφόρους) της ισπανικής Αριστεράς.   

Η τελευταία εκδοχή είναι πάλι εκλογές. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο χρόνος για μια νέα εκλογική αναμέτρηση αρχίζει να μετρά αντίστροφα από την στιγμή που γίνει στη Βουλή η πρώτη ψηφοφορία για ανάδειξη πρωθυπουργού. Εάν μέσα σε δυο μήνες δεν βρεθεί υποψήφιος να κερδίσει έστω με απλή πλειοψηφία, τότε ο βασιλιάς διαλύει τη Βουλή και προκηρύσσει εκλογές.

Εάν δεν πειστεί κάποιο από τα μεγάλα κόμματα είτε να απόσχει είτε να υπερψηφίσει, τότε οι κάλπες θα ανοίξουν πάλι. Ο φόβος μιας νέας αναμέτρησης μπορεί και να μεταπείσει ορισμένους - γράφουν οι FT. Όπως για παράδειγμα οι Σοσιαλιστές, που νιώθουν καυτή την ανάσα των Podemos, ή οι Πολίτες που δεν κατέγραψαν τα αποτελέσματα που περίμεναν την Κυριακή και επομένως θα είναι μάλλον απρόθυμοι να δοκιμάσουν τόσο γρήγορα πάλι την τύχη τους στις κάλπες. 

Η εποχή των «ιστορικών συμβιβασμών» 

Ο ηγέτης του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς Podemos δήλωσε ότι η προτεραιότητά του θα είναι η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας της Ισπανίας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η εξάρτησή της από τη Γερμανία.

«Το μήνυμά μας προς την Ευρώπη είναι σαφές. Η εθνική κυριαρχία είναι η προτεραιότητα για εμάς σε ό,τι αφορά την οργάνωση του πολιτικού συστήματος. Η Ισπανία δεν είναι ποτέ πια στην περιφέρεια της Γερμανίας», είπε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη. «Θα εργαστούμε για να ανακτήσει την έννοια της η φράση εθνική κυριαρχία στη χώρα μας».

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη των μεταρρυθμίσεων που σκοπεύει να παρουσιάσει στα άλλα κόμματα, και ειδικά στους Σοσιαλιστές, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο αυτό προαπαιτούμενο στις διαπραγματεύσεις για τον ενδεχόμενο σχηματισμό μιας ευρείας πολιτικής συμμαχίας, προκειμένου να εκδιωχθεί το Λαϊκό Κόμμα από την εξουσία.

«Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για θέσεις, έχουμε έναν οδικό χάρτη και μπορούμε, με βάση αυτόν, να συνομιλήσουμε», είπε.

Το Podemos προτείνει μεταξύ άλλων να γίνουν απαράγραπτα τα δικαιώματα στη στέγη, στην υγεία, στην εκπαίδευση, αλλά επίσης και να αναγνωριστεί η «ποικιλομορφία των λαών της Ισπανίας». Επιμένει στην ανάγκη να γίνει σεβαστή η κυριαρχία τους και να επιτραπεί η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων αυτοδιάθεσης.

Το Podemos, το οποίο τάσσεται υπέρ της παραμονής της Καταλονίας στην Ισπανία, είναι μολαταύτα το μόνο κόμμα που προτείνει να γίνει ένα τέτοιο δημοψήφισμα, όπως επιθυμεί η πλειοψηφία των Καταλανών. Κατέλαβε την πρώτη θέση σε αυτή την επαρχία των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως και στη Χώρα των Βάσκων, όπου καταγράφονται αυτονομιστικές διαθέσεις εδώ και δεκαετίες.

Ο Ιγκλέσιας εκτίμησε ότι οι εκλογές αυτές  ήμαναν την έναρξη μιας νέας εποχής: αυτής των «ιστορικών συμβιβασμών».

Στην αντιπολίτευση...

Ο ηγέτης του κόμματος Ciudadanos (Πολίτες), που κατέλαβε την τέταρτη θέση στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, επέμεινε σήμερα ότι το κόμμα αυτό θα μείνει στην αντιπολίτευση και δεν θα ενταχθεί στην επόμενη κυβέρνηση.

Ο Άλμπερτ Ριβέρα κάλεσε τους Σοσιαλιστές (PSOE) να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να αποφασίσουν εάν θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συμμαχίας με μικρότερα κόμματα της Αριστεράς.

«Τώρα επαφίεται στους άλλους να κάνουν κίνηση», είπε ο Ριβέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, επιμένοντας πως το κόμμα του θα προτιμούσε να απόσχει και να επιτρέψει στο PP να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, παρά να συμβάλει η Ισπανία να οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Κανένας δεν θέλει τον Ραχόι
​Η επόμενη μέρα των ισπανικών εκλογών θυμίζει κάτι από τη μέρα της μαρμότας. Το αποτέλεσμα είναι περίπου ίδιο με εκείνο των προηγούμενων εκλογών στις 20 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον ως προς τη σειρά κατάταξης των...
Κανένας δεν θέλει τον Ραχόι
ΕΥΡΩΠΗ
Μήπως τελικά... Δεν Μπορούμε;
Οι προσδοκίες αυξάνονταν μέρα με τη μέρα, από το θετικό αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών μέχρι το βράδυ της Κυριακής, που οι Unidos Podemos έπεσαν ξαφνικά από τα σύννεφα: οι δημοσκοπήσεις δεν επαληθεύτηκαν,...
Μήπως τελικά... Δεν Μπορούμε;
ΕΥΡΩΠΗ
Τα φώτα πέφτουν στον δεύτερο
Αυτές οι εκλογές θα είναι των μεγάλων ανατροπών και των μεγάλων αποφάσεων. Οσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές της 26ης Ιουνίου στην Ισπανία, ο αριστερός συνασπισμός Unidos Podemos αυξάνει το ποσοστό του και...
Τα φώτα πέφτουν στον δεύτερο
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες εκλογές; Τόσο το καλύτερο για το Podemos
Νέες εκλογές στην Ισπανία θα οδηγούσαν σε πολιτικό σκηνικό ανάλογο με το σημερινό, καθώς τελευταία σφυγμομέτρηση δείχνει πως κανένα κόμμα δεν θα εξασφάλιζε αυτοδυναμία ή κάποια εύκολη συμμαχία διακυβέρνησης,...
Νέες εκλογές; Τόσο το καλύτερο για το Podemos
ΕΥΡΩΠΗ
Κολλημένος με την καρέκλα του
Πρωθυπουργό θέλουν να τον ξαναδούν μόνον οι... ψηφοφόροι του, άντε και οι (χλιαρά) πρόθυμοι για συγκυβέρνηση Θιουδαδάνος (Πολίτες) – ομως ο Ραχόι δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει άλλη μια προεκλογική εκστρατεία...
Κολλημένος με την καρέκλα του
ΕΥΡΩΠΗ
Υψηλές προσδοκίες, βέβαιη απογοήτευση
Αν και στην πρώτη ανάγνωση των αποτε­λεσμάτων φαίνεται μια μεγάλη επιτυχία της Αριστεράς, που εδραιώνεται για τα καλά και κατα­λαμβάνει την τρίτη θέση, στην πραγμα­τικότητα το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας και οι...
Υψηλές προσδοκίες, βέβαιη απογοήτευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας