Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σοκ: πέρασε της... Μέρκελ

Οι γερμανικές απόψεις υιοθετήθηκαν από τη σύνοδο κορυφής χάρη στη στήριξη που παρείχαν αφειδώς στη Μέρκελ τόσο ο Γάλλος πρόεδρος όσο και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

EUROKINISSI

Σοκ: πέρασε της... Μέρκελ

  • A-
  • A+

Η καγκελάριος Μέρκελ δεν επέτρεψε μεγάλη αμφισβήτηση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπουν τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Σώματος Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής για τους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., κατά τη χθεσινή συζήτηση την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των 28.

Η καγκελάριος ήταν, επίσης, από τους λίγους ηγέτες που προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους συμμετέχοντες στη μίνι σύνοδο για τη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό, παίρνοντας το μέρος της Αγκυρας και συστήνοντας υπομονή και κατανόηση από ευρωπαϊκής πλευράς.

Οι αμφισβητίες

Βέβαια, στη συζήτηση για τις προτάσεις της Κομισιόν ακούστηκαν ορισμένες αντιρρήσεις και διατυπώθηκαν μικροεπιφυλάξεις από μία μικρή ομάδα κρατών-μελών για το δικαίωμα του νέου Ευρωπαϊκού Σώματος να αναπτύσσει δράσεις χωρίς να ζητήσει την άδεια από τις εθνικές αρχές, προσβάλλοντας την εθνική κυριαρχία, αλλά η καγκελάριος, υποστηριζόμενη από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έκοψε τον βήχα των αμφισβητιών.

Μπορεί να μην ελήφθησαν αποφάσεις -άλλωστε ήταν αναμενόμενο όπως και η ανάθεση της εξέτασης των προτάσεων στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης-, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών τάχθηκε υπέρ των προτάσεων Γιούνκερ. Χθες, λοιπόν, δρομολογήθηκε η το συντομότερο δυνατόν υιοθέτησή τους.

Οι χώρες που διατύπωσαν επιφυλάξεις ως προς τις αρμοδιότητες του νέου φορέα, θέτοντας θέμα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας, ήταν η Πολωνία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Ελλάδα.

Οι μικρογκρίνιες, όμως, μετριάστηκαν όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επανέλαβε τη γνωστή θέση του: «Αν απορρίψουμε την πρόταση της Επιτροπής, θα πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα είναι το ίδιο επώδυνες». Αλλες εναλλακτικές λύσεις δεν ακούστηκαν στην αίθουσα.

Πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής, συνήλθε με πρωτοβουλία της Αυστρίας μία μίνι σύνοδος στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες 10 κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η συζήτηση περιεστράφη γύρω από την κατάσταση όπως εξελίσσεται μετά τη συμφωνία με την Τουρκία στη σύνοδο της 29ης Νοεμβρίου και τη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων, που βρίσκονται στην Τουρκία, σε χώρες της Ε.Ε.

Στο τραπέζι υπήρχε και η έκθεση της λουξεμβουργιανής προεδρίας, στην οποία αναφέρεται ότι από τις 29 Νοεμβρίου και μετά φτάνουν καθημερινά κατά μέσο όρο 4.000 άτομα στην Ελλάδα από την Τουρκία, έναντι 5.000-6.000 στις αρχές Νοεμβρίου. Διαπιστώνεται, λοιπόν, μόνο μια «μικρή μείωση» από την προεδρία του Λουξεμβούργου, αλλά και αυτή δεν οφείλεται υποχρεωτικά σε μέτρα που ελήφθησαν από την Τουρκία.

Κριτική στην Αγκυρα

Το έγγραφο ζέστανε το κλίμα της μίνι συνόδου, με αποτέλεσμα να ασκηθεί, από άλλον λίγο από άλλον πολύ, κριτική στην Τουρκία από ηγέτες 8 χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο, οι οποίοι κατέστησαν σαφές στον Αχμέτ Νταβούτογλου ότι δεν πρόκειται να πάρουν Σύρους πρόσφυγες από την Τουρκία, όπως προβλέπεται στη συμφωνία της 29ης Νοεμβρίου, εάν η Αγκυρα δεν πάρει αποτελεσματικά μέτρα για την αναχαίτιση της ροής των προσφύγων.

Πρώτα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της η Τουρκία και μετά θα ανταποκριθεί η Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης των 3 δισ. ευρώ, για την οποία ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί το ποσό που αναλογεί στην Επιτροπή και στα κράτη-μέλη…

Οι μόνοι που υποστήριξαν την Αγκυρα και συνέστησαν υπομονή και κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία ήταν η Μέρκελ, ο Αυστριακός Βέρνερ Φάιμαν και ο Γιούνκερ.

Για τους εν λόγω τρεις ηγέτες η τήρηση των δεσμεύσεων από την Τουρκία και η ανταπόκριση της Ε.Ε. -οικονομική ενίσχυση, σταδιακή κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας με άνοιγμα νέων κεφαλαίων- μπορούν να εξελίσσονται παράλληλα…

Οι ηγέτες συζήτησαν για πρώτη φορά στο δείπνο και το βρετανικό θέμα, το αποκαλούμενο Brexit.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέπτυξε στους εταίρους τις απαιτήσεις του εν όψει του δημοψηφίσματος που έχει υποσχεθεί περί τα τέλη του 2017 για την παραμονή ή την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζητεί μεταξύ άλλων μέτρα για τον περιορισμό της προερχόμενης από κράτη-μέλη μετανάστευσης, ιδίως από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, καθώς και τη δυνατότητα της κυβέρνησής του να αποκλείει τους Ευρωπαίους πολίτες από κοινωνικές παροχές τα 4 πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους στη Μ. Βρετανία.

Πολλοί ηγέτες θεωρούν ότι οι απαιτήσεις του Κάμερον επιφέρουν διακρίσεις εις βάρος των Ευρωπαίων πολιτών. Ουσιαστική συζήτηση, όμως, θα γίνει στη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου…

 

ΕΥΡΩΠΗ
Πληρώνουμε «χαράτσι» 30 εκατ. ευρώ για την Τουρκία!
Τα έχει κανονίσει όλα ο Γιούνκερ ακολουθώντας τις εντολές της Μέρκελ. Το σχέδιο καταρτίστηκε από το Βερολίνο, μετά την επίσκεψη της καγκελάριου στην Άγκυρα και τη συνάντησή της με τον Ερντογάν. Όπως...
Πληρώνουμε «χαράτσι» 30 εκατ. ευρώ για την Τουρκία!
ΕΥΡΩΠΗ
FRONTEX αντί εθνικής κυριαρχίας
Η νέα επίδειξη ισχύος της Γερμανίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γαλλία αφορά την επιβολή ενός ευρωπαϊκού σώματος ακτοφυλακής και συνοροφυλακής, το οποίο θα ενεργοποιείται σε περίπτωση που...
FRONTEX αντί εθνικής κυριαρχίας
ΕΥΡΩΠΗ
Οι ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν συνοριακούς ελέγχους
Η συμφωνία του Σένγκεν βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα και οι Βρυξέλλες, ανήμπορες να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό, παρακολουθούν την κατάσταση να επιδεινώνεται με τα κράτη-μέλη του Βορρά και της Κεντρικής...
Οι ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν συνοριακούς ελέγχους
ΕΥΡΩΠΗ
Από τον Γιούνκερ στη Φον ντερ Λάιεν: το δούναι και λαβείν Γαλλίας και Γερμανίας
Με τη λήξη της θητείας του Λουξεμβούργιου πολιτικού στην προεδρία της Κομισιόν ξέσπασε ένα πολιτικό παιχνίδι.
Από τον Γιούνκερ στη Φον ντερ Λάιεν: το δούναι και λαβείν Γαλλίας και Γερμανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Η δυσαρέσκεια ευνόησε τις σκοτεινές δυνάμεις
Ψήφο-διαμαρτυρία κατά της Ευρώπης της Δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας, των τραπεζών και των business και της λιτότητας έριξαν στις κάλπες οι Ευρωπαίοι πολίτες στις χθεσινές ευρωεκλογές.
Η δυσαρέσκεια ευνόησε τις σκοτεινές δυνάμεις
ΕΥΡΩΠΗ
Λυπήθηκε... για τους «γελοίους»
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ λυπάται για τους χαρακτηρισμούς «γελοίο» και «γελοίοι» που χρησιμοποίησε κατά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των μελών του κατά την προχθεσινή σύνοδο της Ολομέλειας του Σώματος, αλλά...
Λυπήθηκε... για τους «γελοίους»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας