• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.4°C / 27.8°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.7°C / 30.0°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.6°C / 27.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  46%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.0°C / 27.6°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 24.0°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.2°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  5 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 26.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.5°C / 24.5°C
  0 BF
  43%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 28.0°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 26.6°C
  0 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  2 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  0 BF
  60%

Το Κ.Κ. Ουκρανίας πάντως δηλώνει έτοιμο να αγωνιστεί, εφεσιβάλλοντας την απόφαση του δικαστηρίου και προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Φωτογραφία αρχείου

Εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

 • A-
 • A+

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας τέθηκε εκτός νόμου, έπειτα από αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας με απόφαση της ουκρανικής δικαιοσύνης.

Η κατηγορία ήταν ότι προσέφερε υποστήριξη στους φιλορώσους αυτονομιστές, ωστόσο, ήδη από τον Μάιο ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε επικυρώσει σειρά νόμων που απαγορεύουν πλήρως την «κομμουνιστική και τη ναζιστική προπαγάνδα» στη χώρα, στου οποίους το Κ.Κ. αρνήθηκε να συμμορφωθεί.

Η ανακοίνωση του διοικητικού δικαστηρίου αναφέρει ότι «ικανοποίησε το αίτημα του ουκρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης (...) κι απαγόρευσε κάθε δραστηριότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος» στην ουκρανική επικράτεια.

Όπως αναφέρει στην απόφασή του είναι πλήρως ικανοποιημένο με τα στοιχεία του φακέλου που κετέθεσε εναντίον του Κ.Κ. Ουκρανίας το υπουργείο.

Ήδη από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν κατηγορήσει επανειλημμένα το Κομμουνιστικό Κόμμα ότι συνεργαζόταν ενεργά με τους φιλορώσους αντάρτες.

Το Κ.Κ. Ουκρανίας στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές δεν κατόρθωσε να μπει στη Βουλή, για πρώτη φορά μετά την ανεξαρτησία της χώρας. Πλέον, μετά τη δικαστική απόφαση, δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε καμία εκλογική αναμέτρηση.

«Παράνομη απόφαση»

Ο πρώτο γραμματέας της Κ.Ε. του κομμουνιστικού κόμματος, Πέτρο Σιμονένκο, χαρακτήρισε την απόφαση «παράνομη» και υποστήριξε ότι δεν θα επιτρέψουν να περάσει.

«Θα αγωνιστούμε. Θα εφεσιβάλουμε την απόφαση και προετοιμαζόμαστε να υποβάλουμε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, είπε.

«Επικίνδυνο προηγούμενο»

Την απόφαση πάντως καταδίκασε και η Διεθνής Αμνηστία, η οποία υποστήριξε ότι πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι».

Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι η απόφαση «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο» τονίζει ότι «με αυτή τη χειρονομία, η Ουκρανία πισωγυρίζει και δεν προχωράει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και του μεγαλύτερου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η απόφαση αυτή «μπορεί να θεωρείται από τους απολογητές της ένας τρόπος αντιμετώπισης των επιβλαβών απομειναριών του σοβιετικού παρελθόντος», αλλά «έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα καθώς καταφεύγει στην ίδια μέθοδο δρακόντειων μέτρων με στόχο την κατάπνιξη κάθε διαφωνίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

Νόμοι κατά κομμουνιστικής προπαγάνδας

Ήδη από τον περασμένο Μάιο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε επικυρώσει σειρά νόμων που απαγορεύουν πλήρως την «κομμουνιστική και τη ναζιστική προπαγάνδα» στη χώρα, περιλαμβανομένων όλων των σοβιετικών και ναζιστικών συμβόλων και τοπωνυμίων που απαντώνται ακόμη ευρύτατα στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Βεβαίως, με νόμο αναγνωρίζονταν και επαινούνταν οι εθνικιστικές οργανώσεις. Ωστόσο, το Κ.Κ. Ουκρανίας αρνήθηκε να αλλάξει το όνομα και τα σύμβολά του και να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία.

Η κυβέρνηση υπέβαλε μήνυση, κατηγορώντας το κόμμα ότι προωθεί τη διάσπαση τη χώρας και τις εσωτερικές συγκρούσεις και ότι επιζητά τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης.

Οι νόμοι αυτοί είχαν παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ως προσπάθεια οριστικής ρήξης με το σοβιετικό παρελθόν της Ουκρανίας, τη στιγμή που οι ουκρανικές αρχές έχουν εμπλακεί σε εχθροπραξίες με φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Μεταξύ αυτών υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό νοσταλγών της ΕΣΣΔ.

Ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία είναι σε εξέλιξη από τον Απρίλιο του 2014 και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 9.000 ανθρώπους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία κατηγορεί η Διεθνής Αμνηστία τη Ρωσία
Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν στις ασταμάτητες επιθέσεις της στο Χάρκοβο, πολλές από τις οποίες έγιναν με πυρομαχικά διασποράς, τα οποία απαγορεύονται.
Για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία κατηγορεί η Διεθνής Αμνηστία τη Ρωσία
ΕΥΡΩΠΗ
Καταδίκη της Άγκυρας για τη φυλάκιση του προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία
Ακόμα μία καταδίκη της γείτονος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επειδή φυλάκισε αυθαίρετα τον πρόεδρο του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς...
Καταδίκη της Άγκυρας για τη φυλάκιση του προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία
ΕΥΡΩΠΗ
Διεθνής Αμνηστία κατά Ουκρανίας για «εκμετάλλευση» αιχμαλώτων πολέμου
Με αφορμή την έκθεση αιχμάλωτων στρατιωτών της Ρωσίας σε δημόσια θέα, η Διεθνής Αμνηστία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τήρηση της Τρίτης Σύμβασης της Γενεύης για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των...
Διεθνής Αμνηστία κατά Ουκρανίας για «εκμετάλλευση» αιχμαλώτων πολέμου
ΕΥΡΩΠΗ
Επέστρεψε στην Ουκρανία ο Ποροσένκο - Αντιμέτωπος με κατηγορίες για προδοσία
Στο Κίεβο προσγειώθηκε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για προδοσία στο πλαίσιο ποινικής υπόθεσης για την οποία ο ίδιος υποστηρίζει πως είναι κατασκευασμένη από...
Επέστρεψε στην Ουκρανία ο Ποροσένκο - Αντιμέτωπος με κατηγορίες για προδοσία
ΕΥΡΩΠΗ
Ολλανδία: Ζητούν ισόβια για τους δράστες κατάρριψης της πτήσης MH17 το 2014
Την ισόβια καταδίκη της ομάδας αυτονομιστών ζήτησε η ολλανδική εισαγγελία για την κατάρριψη της πτήσης MH17 με πύραυλο στην ανατολική Ουκρανία, που κόστισε σε περίπου 300 ανθρώπους τη ζωή τους.
Ολλανδία: Ζητούν ισόβια για τους δράστες κατάρριψης της πτήσης MH17 το 2014
ΕΥΡΩΠΗ
Η τύχη του Ασάνζ κρίνεται και πάλι
Εξετάζεται η προσφυγή της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον προηγούμενης δικαστικής απόφασης που απαγόρευε την έκδοση του Αυστραλού δημοσιογράφου στις ΗΠΑ λόγω των φόβων για ενδεχόμενη βλάβη στην ψυχική του...
Η τύχη του Ασάνζ κρίνεται και πάλι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας