• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 26.3°C
  3 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 27.7°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 29.4°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.4°C / 22.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  4 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 24.9°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.2°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  6 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  42%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.2°C
  0 BF
  65%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.7°C / 25.5°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 26.1°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.3°C / 24.4°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 25.6°C
  0 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  78%

Παρά την αντίσταση των προοδευτικών δυνάμεων το Εθνικό Μέτωπο έχει σήμερα σημαντική εκπροσώπηση.

Associated Press

Ανακατατάξεις αριστερά και δεξιά

 • A-
 • A+

O «σεισμός» που προκάλεσαν οι περιφερειακές εκλογές, με την προειδοποίηση που απηύθυναν οι Γάλλοι ψηφοφόροι εκφράζοντας κρίση εμπιστοσύνης και απόρριψη των παραδοσιακών κομμάτων, δημιούργησε σφοδρές αναταράξεις στη Δεξιά και την Αριστερά.

Δεκαέξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017, οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικανοί ξεκίνησαν εσωκομματική αναδιοργάνωση, με κοινό στόχο να ανακόψουν την πορεία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, το οποίο επιβλήθηκε στον πολιτικό ορίζοντα της Γαλλίας ως τρίτη δύναμη.

Στον δεύτερο εκλογικό γύρο των περιφερειακών εκλογών η Κεντροδεξιά συγκέντρωσε 10.127.000 ψήφους (40,2%), η Αριστερά 7.900.000 ψήφους (32,1%) και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο 6.800.000 ψήφους (27,1%).

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι «ναι μεν η Κεντροδεξιά κέρδισε έξι περιφέρειες, αλλά τις 3 τις έλαβε ως δώρο από τους Σοσιαλιστές, που απέσυραν τους υποψηφίους τους για να ηττηθεί η Ακροδεξιά».

Στον Νότο και τον Βορρά οι δεξιοί υποψήφιοι που νίκησαν χάρη στην υποστήριξη της Αριστεράς δηλώνουν ότι θα ασκήσουν πολιτική εθνικής ενότητας σε συνεργασία με εκπροσώπους της Αριστεράς.

Ψήφισαν άλλοι 800.000

Η κινητοποίηση για τη δημιουργία Δημοκρατικού Μετώπου λειτούργησε αποτελεσματικά. Στον β΄ γύρο συμμετείχαν 800.000 επιπλέον ψηφοφόροι και 3.200.000 εκατομμύρια μετέφεραν την ψήφο τους προς δημοκρατικούς υποψηφίους.

Παρά την αντίσταση των προοδευτικών δυνάμεων το Εθνικό Μέτωπο έχει σήμερα σημαντική εκπροσώπηση.

Στις περιφέρειες αύξησε τον αριθμό των συμβούλων του από 117 σε 358. Διοικεί 11 δήμους. Στο Ευρωκοινοβούλιο εκπροσωπείται με 24 ευρωβουλευτές, στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση με 2 βουλευτές και στη Γερουσία με 2 βουλευτές.

Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου IPSOS δείχνει ωστόσο ότι 80% των Γάλλων δεν θεωρούν το Εθνικό Μέτωπο «αξιόπιστο» ως κόμμα εξουσίας.

Στο ερώτημα «ποια πολιτική δύναμη επιθυμείτε να ασκήσει την ηγεσία στη χώρα» τα ποσοστά προτίμησης είναι 41% για την Κεντροδεξιά, 39% για την Αριστερά και 20% για το ακροδεξιό Μέτωπο.

Την επομένη των περιφερειακών εκλογών ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, ανακοίνωσε σε σύσκεψη του πολιτικού γραφείου τη δημιουργία προσεχώς ενός «νέου κινήματος» με τίτλο «Συμμαχία του Λαού», το οποίο δεν θα είναι νέο κόμμα αλλά μια «ομοσπονδία κομμάτων και εθελοντικών κινημάτων, με ευρεία συμμετοχή των πολιτών».

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς προσδιόρισε ότι ο πρόεδρος Ολάντ θα ανακοινώσει «πολύ γρήγορα νέα μέτρα», ειδικότερα για την αντιμετώπιση της καλπάζουσας ανεργίας (3,59 εκατομμύρια Γάλλοι δεν έχουν εργασία).

Η Σεσίλ Ντιφλό, ηγετική προσωπικότητα του κόμματος Ευρώπη Οικολογία Πράσινοι ΕΕLV, κάλεσε χθες τον Φρανσουά Ολάντ να δημιουργήσει έναν πολιτικό συνασπισμό με τους Οικολόγους, τους Σοσιαλιστές και τους Κομμουνιστές.

Ανακατατάξεις δημιούργησαν οι αντιπαραθέσεις του Νικολά Σαρκοζί, ηγέτη του συντηρητικού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικάνοι» (LR), με ηγέτες της Δεξιάς.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν Πιέρ Ραφαρέν δήλωσε «πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την κυβέρνηση γιατί το Εθνικό Μέτωπο είναι ο κοινός μας εχθρός».

Δεύτερη στην ιεραρχία του LR, η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ τόνισε τη βραδιά των εκλογών ότι «αν δεν είχε λειτουργήσει το Δημοκρατικό Μέτωπο», η Δεξιά θα είχε ηττηθεί στον Βορρά και στον Νότο.

Ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε τη σύσταση μίας νέας ηγετικής ομάδας από την οποία σκόπευε να την αποκλείσει. Η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ αντεπιτέθηκε δηλώνοντας πως «η άποψη ότι το κόμμα ενισχύεται με “εκκαθαρίσεις” είναι μια παλιά σταλινική ιδέα».

Κατόπιν τούτου ανακοινώθηκε επίσημα χθες από το δεξιό κόμμα η «αποχώρησή» της από τη διεύθυνση του LR.

Στο Εθνικό Μέτωπο, η Μαρίν Λεπέν προετοιμάζει την εκστρατεία της για τις προεδρικές εκλογές με επίκεντρο τη γνωστή της θεματολογία, ασφάλεια, σύνορα, ισλαμισμός, πατριωτισμός.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι «η ριζοσπαστική ρητορεία της είναι πολύ βίαιη» και προκαλεί φοβία.

Τονίζουν ότι «υπάρχει μια πολύ ισχυρή απόρριψη του ακροδεξιού κόμματος και η αντίσταση προς το Εθνικό Μέτωπο είναι καλά εδραιωμένη. Ακόμα και στη Δεξιά υφίσταται ένα “κρυφό Δημοκρατικό Μέτωπο”, που οι συντηρητικοί ψηφοφόροι δεν θέλουν να δείξουν εμφανώς για να μην ευνοήσουν την Αριστερά».

Τρωτό σημείο της Μαρίν Λεπέν θεωρείται η απομόνωσή της. «Δεν έχει συμμαχίες με άλλα κόμματα, δεν έχει αποθέματα ψήφων και συστηματικά στον δεύτερο εκλογικό γύρο εκτοπίζεται».

www.ira-feloukatzi.com

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες των Γάλλων για ένα... Βατερλό της Λεπέν
Τα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών προκάλεσαν ανακούφιση στη Γαλλία, που αντιμετωπίζει με ανησυχία την εντυπωσιακή αύξηση της απήχησης της Ακροδεξιάς και το ενδεχόμενο να περάσει η Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο...
Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες των Γάλλων για ένα... Βατερλό της Λεπέν
ΕΥΡΩΠΗ
Εδώλια στον δρόμο προς την κάλπη
Ο διχασμός στη Δεξιά και στην Αριστερά και η σκανδαλολογία που πρωταγωνιστεί στην πολιτική επικαιρότητα σημαδεύουν την προεκλογική εκστρατεία για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς...
Εδώλια στον δρόμο προς την κάλπη
ΕΥΡΩΠΗ
Η Γαλλία σε τροχιά εκλογών
Η νέα χρονιά ξεκίνησε στη Γαλλία μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας για την έκβαση των προεδρικών εκλογών και τις εξελίξεις που θα διαμορφωθούν στο πολιτικό προσκήνιο, με φόντο μια διεθνή συγκυρία η οποία σημαδεύεται...
Η Γαλλία σε τροχιά εκλογών
ΕΥΡΩΠΗ
Κανείς δεν θέλει τον Φρανσουά!
Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι οι προκριματικές εκλογές των Σοσιαλιστών θα κριθούν από τη μονομαχία μεταξύ Ολάντ και Μοντμπούρ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του BVA-Salesforce, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Γάλλου...
Κανείς δεν θέλει τον Φρανσουά!
ΕΥΡΩΠΗ
Η Λεπέν δεν ήρθε τυχαία πρώτη
Το «σοκ» της ιστορικής νίκης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής και οι συνέπειες της εγκατάστασης του κόμματος της Μαρίν Λεπέν ως πρώτης πολιτικής δύναμης στην αντιπολίτευση...
Η Λεπέν δεν ήρθε τυχαία πρώτη
ΕΥΡΩΠΗ
Κάλπες... με αλυσίδες
Την αποτροπή νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία επιδιώκει να διασφαλίσει η κυβέρνηση με δρακόντεια μέτρα που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κατά του περιορισμού των ελευθεριών. Παράταση της...
Κάλπες... με αλυσίδες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας