Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ούτε νικητής, ούτε ηττημένος»

Υστερα από την... ανάσα ανακούφισης κι αφού κατάφεραν να αναχαιτίσουν για μία ακόμη φορά στο παρά πέντε τη φασιστική απειλή, για τους Γάλλους τώρα είναι η ώρα της περισυλλογής

ΑP PHOTO/ CLAUDE PARIS

«Ούτε νικητής, ούτε ηττημένος»

  • A-
  • A+

H νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων στις περιφερειακές εκλογές προκάλεσε μεγάλη ανακούφιση έπειτα από τις εντάσεις που δημιούργησε η εντυπωσιακή άνοδος του Εθνικού Μετώπου.

Το «Δημοκρατικό Μέτωπο» λειτούργησε ακόμη μια φορά στις περιφερειακές εκλογές, ύστερα από έκκληση της Αριστεράς προς τους Γάλλους να κινητοποιηθούν και να ψηφίσουν δημοκρατικούς υποψηφίους.

Στον δεύτερο εκλογικό γύρο της Κυριακής, η συμμετοχή έφτασε στο 59% έναντι του 49% στον πρώτο γύρο. Ψήφισαν επιπλέον 4 εκατομμύρια Γάλλοι, που ενίσχυσαν την Κεντροδεξιά και την Αριστερά.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα από τις 13 περιφέρειες οι Δεξιοί και Κεντρώοι κέρδισαν επτά, μεταξύ των οποίων και την παρισινή περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς.

Οι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους κέρδισαν πέντε περιφέρειες. Στην Κορσική νίκησε ο εκπρόσωπος του τοπικού εθνικιστικού κινήματος.

Ναι μεν, αλλά...

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο δεν κέρδισε καμιά περιφέρεια. Ωστόσο τα τελικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το ακροδεξιό κόμμα προόδευσε στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών. Συγκέντρωσε 6,63 εκατομμύρια ψηφοφόρους έναντι 6,01 εκατομμυρίων στον α΄ γύρο και 6,42 εκατομμυρίων στον α΄ γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012.

Τα δημοσιεύματα του Τύπου επισημαίνουν ότι το αποτέλεσμα που βγήκε από τις κάλπες δείχνει πως ο κίνδυνος παραμένει, το Εθνικό Μέτωπο θα επανέλθει δριμύτερο για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Η εφημερίδα Liberation επισημαίνει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της «ανακούφιση ναι μεν αλλά...». Αναφέρει ότι υπήρξε δημοκρατική αφύπνιση, οι ψηφοφόροι ξεπέρασαν τον σκεπτικισμό, την απογοήτευση ή τον θυμό, για να υψώσουν δημοκρατικό μπαράζ στην Ακροδεξιά.

Αλλά θα έρθει κάποια στιγμή που οι ψηφοφόροι θα έχουν εξαντλήσει την επιείκεια. Απομένει μόνο ένας χρόνος για να αποκατασταθεί η πολιτική δράση προς όφελος των λαϊκών τάξεων.

Η εφημερίδα Le Monde, με πρωτοσέλιδο τίτλο «Δημοκρατική αφύπνιση», τονίζει ότι πρόκειται για «εκλογές χωρίς νικητή και ηττημένο».

Επισημαίνει ότι «τα καλά αποτελέσματα για τη Δεξιά και την Αριστερά κρύβουν τις αδυναμίες τους και η αποτυχία του Εθνικού Μέτωπου στον δεύτερο γύρο κρύβει τη δύναμή του.

Γιατί το ακροδεξιό κόμμα ξεπέρασε τον αριθμό-ρεκόρ των ψήφων και σε διάστημα πέντε ετών τριπλασίασε τον αριθμό των περιφερειακών του συμβούλων, που τώρα περνούν από 118 σε 358. Κανένα άλλο κόμμα δεν μπορεί να πει ότι έχει ανάλογη πρόοδο».

«Οι βεβαιότητες πρέπει να ανατραπούν, οι ρουτίνες πρέπει να εγκαταλειφθούν, να δοκιμαστούν νέες πολιτικές. Δεν θα είναι δυνατόν να παραμείνουμε παθητικοί», γράφει η Humanité που χαιρετίζει την «έγερση των πολιτών» στον δεύτερο γύρο.

Η εφημερίδα La Croix αναφέρει ότι η ανακούφιση μεταξύ των μετριοπαθών ψηφοφόρων είναι μεγάλη. Ομως αν δεν τεθούν σημαντικά ερωτήματα για το μέλλον, τα οποία αναβάλλονταν μέχρι τώρα, τότε θα έχουμε ως αποτέλεσμα μια «αποτυχία για όλους».

«Οι Γάλλοι ανέλαβαν τις ευθύνες τους: ψήφισαν μαζικά δημοκρατικούς υποψηφίους. Αναμένεται τώρα από τους εκλεγμένους να τα βρουν με τον λαό», γράφει η εφημερίδα Parisien.

Χωρίς όραμα

Η εφημερίδα Le Midi Libre αναφέρει ότι «για τρεις δεκαετίες, οι πολλαπλές προειδοποιήσεις από τις διαδοχικές εξουσίες έχουν οδηγήσει σε διάβρωση της αξιοπιστίας. Η αυξανόμενη εξαθλίωση, η έλλειψη ελπίδας, έλλειψη ιδεών και η απουσία οράματος μπορεί να έχουν τώρα τραγικά αποτελέσματα».

Ορισμένοι αναλυτές τονίζουν ότι «μόνο η δημοκρατία θα μπορούσε να διεκδικήσει τη νίκη», αλλά θα πρέπει «να σταματήσουν οι πολιτικοί να υποδύονται τους μαθητευόμενους μάγους».

Σημειώνεται ότι η έντονη κινητοποίηση των ψηφοφόρων «έθεσε υπό έλεγχο το Εθνικό Μέτωπο», το οποίο παραμένει πρώτο στη χώρα και «αυτή τη φορά η σφαίρα του πέρασε από πολύ κοντά»...

«Το ρεπουμπλικανικό μπαράζ εδραίωσε το μπλοκ μιας ισχυρής άρνησης, ωστόσο για τη νίκη του β΄ γύρου δεν θα πρέπει να πιστωθεί ούτε η Δεξιά ούτε η Αριστερά. Οφείλεται σε μια αυθόρμητη γενιά πολιτών, ενωμένη στην απόρριψη του Εθνικού Μετώπου, η οποία όμως δεν έχει υπογράψει λευκές επιταγές στα κόμματα εξουσίας. Το μήνυμά της είναι η προειδοποίηση, “αν δεν αλλάξετε θα μας χάσετε”».

Δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη για αλλαγή φύλλου πορείας, ελπίζοντας ότι η πολιτική της θα επιφέρει αποτελέσματα ως προς την οικονομική ανάκαμψη και την απασχόληση, μέχρι τις προεδρικές εκλογές.

Επειτα από συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, στην οποία συμμετείχαν οι «αντάρτες» αριστεροί σοσιαλιστές βουλευτές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζήτησε χθες από τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να υπάρξει χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας και να ληφθούν άμεσα κοινωνικά μέτρα για τις ασθενέστερες τάξεις.

www.ira-feloukatzi.com

ΕΥΡΩΠΗ
Κομφούζιο... επί Μακρόν
Ανω-κάτω έχουν γίνει στη Γαλλία όλα τα «παραδοσιακά» πολιτικά κόμματα με την εκλογή του νέου προέδρου αλλά και την άνοδο του -ανανεωμένου και μετονομασμένου- κόμματός του ενόψει των βουλευτικών εκλογών....
Κομφούζιο... επί Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Η Γαλλία σε τροχιά εκλογών
Η νέα χρονιά ξεκίνησε στη Γαλλία μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας για την έκβαση των προεδρικών εκλογών και τις εξελίξεις που θα διαμορφωθούν στο πολιτικό προσκήνιο, με φόντο μια διεθνή συγκυρία η οποία σημαδεύεται...
Η Γαλλία σε τροχιά εκλογών
ΕΥΡΩΠΗ
Κανείς δεν θέλει τον Φρανσουά!
Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι οι προκριματικές εκλογές των Σοσιαλιστών θα κριθούν από τη μονομαχία μεταξύ Ολάντ και Μοντμπούρ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του BVA-Salesforce, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Γάλλου...
Κανείς δεν θέλει τον Φρανσουά!
ΕΥΡΩΠΗ
Η Λεπέν δεν ήρθε τυχαία πρώτη
Το «σοκ» της ιστορικής νίκης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής και οι συνέπειες της εγκατάστασης του κόμματος της Μαρίν Λεπέν ως πρώτης πολιτικής δύναμης στην αντιπολίτευση...
Η Λεπέν δεν ήρθε τυχαία πρώτη
ΕΥΡΩΠΗ
Τι αντιτρομοκρατία, τι καταστολή...
Την εικόνα της ενότητας μιας κυβέρνησης που έχει ετερόκλητο χαρακτήρα, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων της Δεξιάς, των Σοσιαλιστών και της κοινωνίας των πολιτών, επιδιώκει να προβάλει ο Γάλλος πρόεδρος. Αλλά οι...
Τι αντιτρομοκρατία, τι καταστολή...
ΕΥΡΩΠΗ
Τα «στοιχήματα» νικητή και ηττημένων
Ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε πολλές και μεγάλες υποσχέσεις και τώρα οφείλει να πείσει ότι μπορεί να βγάλει τη χώρα από την πολιτική και κοινωνική κρίση, η Λεπέν αντιμετωπίζει την εσωκομματική (και......
Τα «στοιχήματα» νικητή και ηττημένων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας