Μια από τις πιο κρίσιμες ημέρες στην πολιτική καριέρα της καγκελαρίου Μέρκελ υπήρξε η χθεσινή. Και αυτό διότι πολλοί ανέμεναν μετωπική σύγκρουση με τους επικριτές της μέσα στο κόμμα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών, στην Καρλσρούη.
Αφορμή το προσφυγικό, για το οποίο η καγκελάριος έχει δεχθεί πάρα πολλές επιθέσεις, ενώ έχει παρουσιάσει πτώση και η δημοτικότητά της.
Τελικά η καγκελάριος, με μια ιδιαίτερα δυναμική ομιλία, κυριάρχησε πλήρως, υπερασπίστηκε την πολιτική της των ανοιχτών συνόρων, ενώ οι πολιτικοί της αντίπαλοι περιορίστηκαν σε συμβιβασμούς.
Η ομιλία της καγκελαρίου περιελάμβανε και δύο αναφορές στην Ελλάδα, μια για την οικονομική κρίση και μια για το προσφυγικό.
Ξεκίνησε με μια αναδρομή του έτους 2015, το οποίο και χαρακτήρισε το δυσκολότερο που έχει ζήσει μέχρι σήμερα, για να φθάσει στο φετινό καλοκαίρι και να πει «μέχρι τις αρχές Ιουλίου είχαμε τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
Πρώτα για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος και στη συνέχεια –μέχρι βαθιά μέσα στο καλοκαίρι, έπειτα από ένα άνευ προηγουμένου πέρα-δώθε της ελληνικής κυβέρνησης με δημοψήφισμα και νέες εκλογές– για ένα νέο τρίτο πρόγραμμα, τη φορά αυτή από τον ESM.
Ηταν μια κρίσιμη δοκιμασία για εμάς, αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης. Στο τέλος, καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος του κ. Σόιμπλε, ο οποίος πίεζε συνεχώς προκειμένου να αποφασισθεί ένα πρόγραμμα μόνον με βάση τα κριτήρια που για εμάς ήταν και εξακολουθούν να είναι σημαντικά, δηλαδή καμιά παροχή δίχως αντιπαροχή.
Ιδία ευθύνη και αλληλεγγύη πάνε μαζί και αυτό πρέπει να συνεχισθεί. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου».
Στο σημείο αυτό, οι σύνεδροι του κόμματος ξέσπασαν σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα υπέρ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά τώρα το προσφυγικό, η καγκελάριος Μέρκελ επέμεινε πως η Τουρκία διαδραματίζει ρόλο-κλειδί, για να προσθέσει πως παρότι Ελλάδα και Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, «σε μια στενή λωρίδα θάλασσας ανάμεσα στις δύο χώρες δεν ισχύει το διεθνές δίκαιο, αλλά ο νόμος των διακινητών και των λαθρεμπόρων».
Η κ. Μέρκελ είπε πως χρειάζεται αποφασιστική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και σημείωσε πως η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα, αλλά θα στηρίξει παράλληλα και τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνοροφυλακής. Η λύση –επισήμανε– πρέπει να είναι ευρωπαϊκή.
Σε ό,τι αφορά το κόμμα της, υπήρξε ένας μεγάλος συμβιβασμός μεταξύ της Μέρκελ και των επικριτών της. Χωρίς να γίνεται αναφορά σε ανώτατα όρια υποδοχής προσφύγων, κάτι για το οποίο πίεζαν οι υπερσυντηρητικοί, υπήρξε αναφορά σε «προσπάθειες για αισθητή μείωση των προσφυγικών ροών».
Η καγκελάριος επανέλαβε πολλές φορές την πρόταση «θα τα καταφέρουμε», διαπιστώνοντας όμως πως ακόμη και μια μεγάλη οικονομία, όπως η Γερμανία, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα με τόσο εκτεταμένες εισροές προσφύγων.
Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε πως θα προστατεύσει όποιον διώκεται και έχει ανάγκη να βρει καταφύγιο στη Γερμανία, όμως θα αυστηροποιηθεί ακόμη περισσότερο η διαδικασία ώστε να απελαύνονται όσοι τελικά δεν τους αναγνωρίζεται το καθεστώς πρόσφυγα στη Γερμανία.
Ανέφερε πως η προσφυγική κρίση είναι ιστορική πρόκληση για την Ευρώπη και γενικά μετά την ομιλία της φαίνεται πως βγαίνει πολύ πιο ενισχυμένη μέσα στο κόμμα της, παρά τα πλήγματα που είχε δεχθεί το τελευταίο διάστημα εξαιτίας του προσφυγικού.
Οι σύνεδροι τη χειροκρότησαν όρθιοι επί εννέα ολόκληρα λεπτά, όμως πολύ σημαντικό θα είναι και το ποσοστό ψήφων που θα συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για την επανεκλογή της ως προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.