Σε επικίνδυνο πόλεμο νεύρων και γοήτρου επιδίδονται Ρωσία και Τουρκία, μεταφέροντας τις γεωστρατηγικές διαφωνίες τους επί του συριακού στη γεωπολιτική περιφέρειά τους.
Ετσι, μόλις ένα 24ωρο μετά το ναυτικό επεισόδιο μεταξύ ρωσικού πολεμικού πλοίου και τουρκικού αλιευτικού στα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο, η κριμαϊκή ενεργειακή εταιρεία Chernomorneftegaz κατήγγειλε χθες ότι τουρκικό εμπορικό πλοίο παρεμπόδιζε τη διέλευση ρωσικής νηοπομπής στη Μαύρη Θάλασσα, εντός ρωσικών χωρικών υδάτων.
Χωρίς να διευκρινίζει πότε ακριβώς έλαβε χώρα το επεισόδιο, η Chernomorneftegaz αναφέρει ότι το τουρκικό σκάφος αποπειράθηκε –κατά παράβαση των κανόνων της διεθνούς ναυσιπλοΐας– να παρεμποδίσει τη ρυμούλκηση δύο εξεδρών άντλησης πετρελαίου από την Οδησσό της Ουκρανίας στη ρωσική θαλάσσια ζώνη. Κι αφού δεν απάντησε στις προειδοποιήσεις, εκλήθησαν στην περιοχή ρωσικές ενισχύσεις.
Παρ’ όλα αυτά, πηγή της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας στην Κριμαία διέψευσε χθες στο πρακτορείο ITAR-TASS το επεισόδιο.
Ανέφερε ότι το τουρκικό πλοίο δεν επιχείρησε να εμποδίσει τη νηοπομπή, αλλά αντιθέτως άλλαξε πορεία, τηρώντας συνεχώς απόσταση τουλάχιστον 2 ναυτικών μιλίων.
Eίχε προηγηθεί η νέα προειδοποίηση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου –με συνέντευξη στην «Corriere della Sera»– ότι η υπομονή της Αγκυρας «έχει όρια», χαρακτηρίζοντας «υπερβολική» τη ρωσική αντίδραση στο προχθεσινό ναυτικό επεισόδιο στο Αιγαίο.
Κατηγόρησε μάλιστα το Κρεμλίνο ότι έχει ήδη «περιέλθει σε γελοία θέση» μετά τις καταγγελίες ότι η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό Σουχόι στη μεθόριο με τη βόρεια Συρία για να προστατεύσει το λαθρεμπόριο πετρελαίου με το «Ισλαμικό κράτος».
«Κανείς δεν το πίστεψε» υποστήριξε ο Τσαβούσογλου, ψέγοντας τη Ρωσία ότι ενεπλάκη στρατιωτικά στη Συρία για να στηρίξει το καθεστώς Ασαντ κι όχι για να πολεμήσει τρομοκράτες.
Και με την... ευκαιρία, υπογράμμισε ότι για την καταπολέμηση του «ΙΚ» απαιτούνται, πέρα από τις αεροπορικές επιδρομές, και χερσαίες επιχειρήσεις.
Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου συνέπεσαν χρονικά με την ανακοίνωση της Αγκυρας ότι αποσύρει μέρος των πρόσθετων δυνάμεων που ανέπτυξε στις αρχές του μήνα στο Βόρειο Ιράκ, έξω από τη Μοσούλη, προκαλώντας έκτοτε –και με τη σιωπηρή ανοχή της Ουάσινγκτον– την μήνιν της Βαγδάτης.
«Αυτοκινητοπομπή 10-12 οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης» εγκατέλειψε χθες το στρατόπεδο της Μπασίκα κατευθυνόμενη προς βορρά, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, «στο πλαίσιο μιας νέας δύναμης», για την οποία πάντως δεν διευκρινίζεται εάν θα παραμείνει στο ιρακινό έδαφος ή θα επιστρέψει στην Τουρκία.
Η κάθοδος των ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωνε ότι στέλνει τον υπ. Αμυνας, Ας Κάρτερ, στη Μέση Ανατολή για να διασφαλίσει τη συγκέντρωση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας από τις χώρες-συμμάχους στον αγώνα κατά του «ΙΚ», ενώ αρμενικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ενέκρινε, κατόπιν αιτήματος του Γερεβάν, την ανάπτυξη ρωσικής δύναμης 7.000 ανδρών στα σύνορα Τουρκίας-Αρμενίας, εξοπλισμένης με τεθωρακισμένα και πυραύλους.
Μιλώντας δε στην «Cumhuriyet», ο Ρώσος πρέσβης στην Αγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, έθετε χθες ξεκάθαρα τρεις όρους για την εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, μετά την κατάρριψη του Σουχόι.
Ητοι τη συγγνώμη της Αγκυρας, την καταβολή αποζημίωσης στη Μόσχα και την ποινική δίωξη για τη δολοφονία του πιλότου του ρωσικού βομβαρδιστικού –μάλιστα κατονόμασε ως δράστη τον Τούρκο υπήκοο Αλπασλάν Τσελίκ, γιο πρώην δημάρχου στην επαρχία Ελαζίγκ και φερόμενο μέλος των «Γκρίζων Λύκων».
«Δεν θέλουμε ένταση. Θέλουμε τη συνέχιση της στρατηγικής μας συνεργασίας με τη Ρωσία» επανέλαβε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, αποφεύγοντας παρ’ όλα αυτά να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη.
«Ειδικά οι στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών», υποστήριξε, δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από το «λάθος του [Ρώσου] πιλότου», εμμένοντας έτσι στην πάγια θέση της Αγκυρας.
Αυτό, συμπλήρωσε, «μας λυπεί ιδιαιτέρως». Ως εκ τούτου, για... τυπικούς και μόνον λόγους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διευκρίνισε χθες ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν που είχε οριστεί για σήμερα στην Αγία Πετρούπολη.
Αντιθέτως, το Κρεμλίνο στρώνει «κόκκινο χαλί» στον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι.
Παραμονή πάντως της σημερινής κρίσιμης συνάντησης του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον πρόεδρο Πούτιν και τον Ρώσο ομόλογό του, με κύριο θέμα στην ατζέντα τη συριακή και την ουκρανική κρίση, το ΥΠΕΞ στη Μόσχα επέκρινε τις ΗΠΑ ότι δεν είναι έτοιμες για πλήρη συνεργασία με τη Ρωσία στον πόλεμο κατά του «ΙΚ», καλώντας τες να επανεξετάσουν την πολιτική «διάκρισης των τρομοκρατών σε καλούς και κακούς» στη συριακή κρίση.
Στο μεσοδιάστημα, το καθεστώς Ασαντ ανακοίνωσε ότι ο κυβερνητικός στρατός «και σύμμαχοί του» ανακατέλαβαν χθες τη στρατιωτική βάση Μαρτζ αλ-Σουλτάν στην α νατολική Γούτα, προπύργιο των ανταρτών ανατολικά της Δαμασκού, κόβοντας έτσι στη μέση τα εδάφη που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί στα περίχωρα της έδρας του καθεστώτος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας