• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.8°C / 10.8°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.6°C / 7.8°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.6°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 6.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 5.4°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.4°C / 1.4°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.6°C / 11.2°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 11.9°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 4.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.7°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 9.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 3.5°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.5°C / 7.3°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.8°C / 7.8°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 11.0°C
  2 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.9°C / 6.3°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.7°C / 7.8°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  43%

Γάλλοι και Ισπανοί αστυνομικοί φρούρουν στο Παρίσι, μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου

AP Photo/Bob Edme

Η τρομοφοβία έφερε έλεγχο προσωπικών δεδομένων

 • A-
 • A+

Τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος μέσω του οποίου θα μοιράζονται τα προσωπικά δεδομένα όλων των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών συμφώνησαν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στόχος, όπως λένε, να εντοπίζονται ευκολότερα πιθανοί τρομοκράτες.

Ο προεδρεύων του συμβουλίου, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου, Ετιέν Σνάιντερ, δήλωσε «υπερήφανος που επιτέλους έπειτα από πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων κατορθώσαμε να φτάσουμε σε συμφωνία».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ χαρακτήρισε το σύστημα καταγραφής προσωπικών δεδομένων «απαραίτητο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

«Έχουμε λάβει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών οι ενδοευρωπαϊκές πτήσεις και οι πτήσεις charter θα συπεριλαμβάνονται» στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας, δήλωσε ο Μπερνάρ Καζνέβ.

Αβραμόπουλος: «Ισορροπημένη συμφωνία»

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, χαρακτήρισε «ισορροπημένη» τη συμφωνία, μεταξύ της «ασφάλειας των πολιτών» και της «προστασίας των προσωπικών δεδομένων».

Όπως συχνά επαναλαμβάνουν οι ευρωπαϊκές αστυνομικές αρχές, τουλάχιστον 5.000 Ευρωπαιοι πιστεύεται ότι έχου πολεμήσει ή εκπαιδευτεί στη Συρία και το Ιράκ από εξτρεμιστές και γίνεται αγώνας ώστε να εντοπιστούν οι κινήσεις τους και να αποκτηθούν στοιχεία που να αποδεικνύουν τη δραστηριότητά τους.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη συμφωνία, οι αεροπορικές εταιρείες θα συγκεντρώνουν για κάθε επιβάτη στοιχεία όπως το όνομά του, οι ημερομηνίες του ταξιδιού του, το δρομολόγιό του, στοιχεία πιστωτικών καρτών και στοιχεία επικοινωνίας.

Τα στοιχεία θα συλλέγονται τόσο από τις πτήσεις που εισέρχονται ή φεύγουν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και από τις ενδοκοινοτικές πτήσεις, ή τις πτήσεις τσάρτερ.

Στη συνέχεια αυτά τα στοιχεία θα είναι στη διάθεση των αστυνομικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα στοιχεία θα τηρούνται για έξι μήνες.

Η πρόταση για την καταγραφή προσωπικών δεδομένων επιβατών των αεροπορικών πτήσεων έγινε για πρώτη φορά το 2007, ωστόσο σταδιακά είχε εξασθενήσει, καθώς εντός τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεγάλο μέρος των βουλευτών έκαναν αγώνα ώστε να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στις απαιτήσεις για ασφάλεια, αλλά και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Η απόφαση για να εφαρμοστεί θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται να συμβεί τον ερχόμενο μήνα.

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, η έγκρισή της θεωρείται τυπική διαδικασία. Ανάλογα αρχεία μοιράζεται ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Άλλα μέτρα

Επιπλέον, οι 28 υπουργοί Εσωτερικών ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής για σύσταση του ειδικού αντιτρομοκρατικού κέντρου στη Europol, το οποίο αναμένεται να παρέχει σημαντική εμπειρογνωμοσύνη και καθοδήγηση στις διωκτικές αρχές των κρατών μελών.

Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου, συμφωνήθηκαν μέτρα για τη στενότερη συνεργασία με παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου, για τη μείωση του υλικού τρομοκρατικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο.

Και οδηγός επιβίωσης από τρομοκρατική επίθεση

Η γαλλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της τρομοφοβικής υστερίας που υπάρχει και φαίνεται να συντηρείται, εξέδωσε έναν οδηγό επιβίωσης από τρομοκρατική επίθεση.

Άλλωστε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, είχε προειδοποιήσει ότι «ο κόσμος πρέπει να μαθει να ζει με τον κίνδυνο».

AP Photo/Jacques Brinon

Ο οδηγός, που έχει τη μορφή κόμικς, θα εμφανιστεί σε αφίσες σε δημόσιους χώρους, όπως σιδηροδρομικοί σταθμοί, και θα είναι επίσης διαθέσιμος στο Ίντερνετ.

Τρία είναι τα βασικά μότο του οδηγού: «διαφύγετε, κρυφτείτε και σημάνετε συναγερμό».

Για να σωθεί κάποιος από επίθεση, το πρώτο που πρέπει να κάνει κανείς είναι να διαφύγει από το επικίνδυνο σημείο και να κατευθυνθεί σ' έναν ασφαλέστερο χώρο.

Εκεί θα πρέπει να σβήσει τα φώτα και να σπρώξει έναν καναπέ πίσω από τη πόρτα του δωματίου στο οποίο έχει καταφύγει και μετά να καλέσει τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Επίσης, θα πρέπει να απενεργοποιήσει το κουδούνισμα και τη δόνηση στο κινητό του τηλέφωνο, ώστε να μην το ακούσουν οι τρομοκράτες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Νέα επίθεση ξυπνά τον εφιάλτη
Σοκ προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση σε εργοστάσιο της εταιρείας Air-Products σε βιομηχανική μονάδα της περιοχής Σεν Κεντέν-Φαλαβιέ, κοντά στη Λιόν. Η επίθεση έθεσε σε συναγερμό τις γαλλικές αρχές και...
Νέα επίθεση ξυπνά τον εφιάλτη
ΕΥΡΩΠΗ
Η AQAP ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση
Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) ανέλαβε χθες την ευθύνη για την επίθεση της 7ης Ιανουαρίου στα γραφεία του περιοδικού «Charlie Hebdo», με βίντεο που ανάρτησε σε ισλαμική ιστοσελίδα και στο YouTube....
Η AQAP ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση
ΕΥΡΩΠΗ
Λήξη συναγερμού στο Παρίσι μετά την απειλή για βόμβα σε πτήση της Air France
Σε συναγερμό τέθηκαν οι γαλλικές αρχές έπειτα από υποψίες ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα σε αεροσκάφος της εταιρείας Air France που προερχόταν από το Τσαντ και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ρουασί/Σαρλ-ντε-Γκολ.
Λήξη συναγερμού στο Παρίσι μετά την απειλή για βόμβα σε πτήση της Air France
ΕΥΡΩΠΗ
Στην Αντιτρομοκρατική η έρευνα για τη δολοφονία αστυνομικού στη Γαλλία
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και μια αστυνομική πηγή ο άνδρας που μαχαίρωσε και σκότωσε τη διοικητική υπάλληλο της αστυνομίας στην είσοδο του αστυνομικού τμήματος φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ» τη στιγμή της επίθεσης.
Στην Αντιτρομοκρατική η έρευνα για τη δολοφονία αστυνομικού στη Γαλλία
ΕΥΡΩΠΗ
Συλλήψεις γυναικών με «άρωμα» τρομοκρατίας στη Γαλλία
Σύμφωνα με τις αρχές, μία από τις γυναίκες φέρεται να σχεδίαζε επίθεση εναντίον εκκλησιών στο Μονπελιέ. Συνελήφθησαν και η μητέρα της, καθώς και οι τρεις αδελφές της.
Συλλήψεις γυναικών με «άρωμα» τρομοκρατίας στη Γαλλία
ΕΥΡΩΠΗ
Επίθεση με αποκεφαλισμό στη Γαλλία
Νεκρός από αστυνομικά πυρά έπεσε ένας άνδρας ο οποίος αποκεφάλισε έναν καθηγητή σε προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας. Έρευνα από την αντιτρομοκρατική.
Επίθεση με αποκεφαλισμό στη Γαλλία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας