• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.8°C / 10.8°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.6°C / 7.8°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.6°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 6.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 5.4°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.4°C / 1.4°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.6°C / 11.2°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 11.9°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 4.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.7°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 9.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 3.5°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.5°C / 7.3°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.8°C / 7.8°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 11.0°C
  2 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.9°C / 6.3°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.7°C / 7.8°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  43%

Η Ανγκελα Μέρκελ προσπαθεί με κάθε τρόπο να τινάξει από πάνω της το προσφυγικό και έχει καταφύγει στις υπηρεσίες του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απόδειξη η συμφωνία με την Τουρκία

AP Photo/Michael Sohn

Ευρω-εκβιασμός: «χωματερή ψυχών» ή εκτός Σένγκεν

 • A-
 • A+

Η προσφιλής τακτική των πιέσεων και εκβιασμών του γερμανικού άξονα συνεχίζεται εις βάρος της αδύναμης -από πολιτικής και οικονομικής πλευράς- Ελλάδας.

Αυτή τη φορά δεν αφορούν την έξοδο από την ευρωζώνη, αλλά από τη ζώνη Σένγκεν, με στόχο να σταματήσει η προσφυγική ροή προς τις χώρες του Βορρά και να υποχρεωθεί η Ελλάδα να φιλοξενήσει κάπου μισό εκατομμύριο πρόσφυγες.

Οι προθέσεις του Βερολίνου και των δορυφόρων του κουφόβραζαν εδώ και ημέρες. Κανείς δεν έδωσε μεγάλη σημασία στη δήλωση που έκανε πρόσφατα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φιλοξενήσει 500.000 πρόσφυγες στα εδάφη της.

Ούτε στη δήλωση του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, περί ανάγκης αποβολής της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν.

Μία επιλεγμένη «διαρροή», όμως, σε αγγλοσαξονική εφημερίδα, από διπλωμάτη «μεγάλης χώρας», επιβεβαίωσε ότι η δήλωση του Ολλανδού δεν ήταν λόγια στον αέρα, φουσκωμένα με κάμποσα μηδενικά, και η απειλή του Σλοβάκου δεν ήταν μία ακόμη μεμονωμένη εχθρική στάση της κυβέρνησης της Μπρατισλάβας έναντι των Αθηνών.

Από το Βερολίνο

Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο υποστήριξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η λουξεμβουργιανή προεδρία, όχι για την εκδίωξη -μόνιμη ή προσωρινή- της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, αλλά για την άσκηση πιέσεων στην κυβέρνηση να αποδεχτεί τα αιτήματα των χωρών του Βορρά ως προς τη διαφύλαξη των ελληνικών συνόρων που αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Τα αιτήματα αυτά αποσκοπούν στην παραμονή των προσφύγων στην ελληνική επικράτεια.

Παράλληλα, να δικαιολογηθεί το κλείσιμο των εθνικών συνόρων που έχει ήδη αποφασιστεί από κράτη του Βορρά, τα οποία αποτελούν τον βασικό προορισμό των προσφύγων.

Το εν λόγω σχέδιο εκπονήθηκε από το Βερολίνο και υποστηρίχτηκε αμέσως από την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και τους άλλους γερμανικούς δορυφόρους της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Η Ανγκελα Μέρκελ προσπαθεί με κάθε τρόπο να τινάξει από πάνω της το προσφυγικό και έχει καταφύγει στις υπηρεσίες του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απόδειξη η συμφωνία με την Τουρκία.

Τι πιο εύκολο να βρεθεί ο γνωστός αποδιοπομπαίος τράγος: η Ελλάδα... Είναι και η δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην καγκελάριο στις 27 Οκτωβρίου στη σύνοδο κορυφής 10+3 χώρες των Βαλκανίων στις Βρυξέλλες περί δημιουργίας από την Ελλάδα 50.000 θέσεων φιλοξενίας προσφύγων (30.000 σε πρώτη φάση μέχρι τα τέλη του 2015 και 20.000 σε δεύτερη φάση).

Χωρίς εμάς

Το γεγονός ότι μπήκε ο Δεκέμβριος και η κατάσταση επιδεινώνεται, τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας («μία λωρίδα θάλασσας» για την Α. Μέρκελ), δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τήρηση της δέσμευσης του Α. Τσίπρα απέναντι στην καγκελάριο.

Η τελευταία, λοιπόν, αποφάσισε να κινητοποιήσει τους «πιστούς» συμμάχους της, για μία ζώνη Σένγκεν χωρίς την Ελλάδα...

Στη σημερινή, λοιπόν, σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, η λουξεμβουργιανή προεδρία θα υποβάλει μία 5σέλιδη εισήγηση, στην οποία θα ασκείται έμμεσα κριτική στην Ελλάδα για την πλημμελή φύλαξη των συνόρων της και τη μη ανταπόκριση στα αιτήματα για συνεργασία με τη Frontex, ιδίως να δεχτεί η κυβέρνηση τη βοήθεια που της προσφέρεται υπό τη μορφή της ανάπτυξης δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων με τη ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, ζητείται να επιτραπεί η αποστολή των ομάδων «Rabid» (κινητές ομάδες συνοροφυλάκων και Ακτοφυλακής).

Η απειλή διατυπώνεται με την ενεργοποίηση του άρθρου 26 της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα αναστολής συμμετοχής κάποιας χώρας-μέλους, σε περίπτωση που διαπιστώνεται δυσλειτουργία στον έλεγχο των συνόρων της.

Παράλληλα, προβλέπεται η ενεργοποίηση του άρθρου 25, σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση δυσλειτουργίας των ελέγχων των συνόρων ενός κράτους-μέλους, οι άλλες χώρες έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν ελέγχους στα εθνικά τους σύνορα.

Με την πρόφαση, λοιπόν, ότι η Ελλάδα δεν είναι ικανή να διαφυλάξει τα σύνορά της, επιτρέπεται στις άλλες χώρες να κλείσουν τα δικά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, «για λόγους εσωτερικής ασφάλειας».

Είναι ενδεικτικό ότι η Επιτροπή Γιούνκερ ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα υποβολή έκθεσης σχετικά με την κατάσταση στη ζώνη Σένγκεν. Και κυριολεκτικά «τα μασάει».

Ο εκπρόσωπός της Μαργαρίτης Σχινάς αναγνώρισε ότι θα γίνει συζήτηση για τη ζώνη Σένγκεν, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τα περί εξόδου της Ελλάδας, με τη δικαιολογία ότι «δεν πρόκειται για γεγονότα, αλλά για διαρροές». Λες και οι «διαρροές» δεν μπορούν να αποτελέσουν γεγονότα...

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Οι ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν συνοριακούς ελέγχους
Η συμφωνία του Σένγκεν βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα και οι Βρυξέλλες, ανήμπορες να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό, παρακολουθούν την κατάσταση να επιδεινώνεται με τα κράτη-μέλη του Βορρά και της Κεντρικής...
Οι ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν συνοριακούς ελέγχους
ΕΥΡΩΠΗ
«Στην Αθήνα πρέπει να ξεπεραστούν κάποιες προκαταλήψεις»
Η Ε.Ε. και η Γερμανία είναι αποφασισμένες να βάλουν τάξη στο Αιγαίο σε ό,τι αφορά την παράνομη διακίνηση μεταναστών. Αυτό τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση της...
«Στην Αθήνα πρέπει να ξεπεραστούν κάποιες προκαταλήψεις»
ΕΥΡΩΠΗ
«Αντάρτικο» στις Βρυξέλλες
Oι Ευρωπαίοι ηγέτες συνέρχονται σήμερα για να βγάλουν «τα κάστανα από τη φωτιά», μετά τη χθεσινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών των «28» με ψηφοφορία και τη διαδικασία της ενισχυμένης πλειοψηφίας, η οποία...
«Αντάρτικο» στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Η Γερμανία κινητοποιείται· οι υπόλοιποι;
Το Βερολίνο μίλησε και οι Βρυξέλλες ανταποκρίνονται. Παρ’ ότι η κυβέρνηση Μέρκελ δεν είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προθέσεις της, η Κομισιόν καλωσόρισε χθες την απόφασή της να ανοίξει τα...
Η Γερμανία κινητοποιείται· οι υπόλοιποι;
ΕΥΡΩΠΗ
Νιώθει... απατημένος ο Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε θεωρήσει δεδομένο πως ο Τούρκος ομόλογός του θα απελευθέρωνε τον ευαγγελικό πάστορα «και άλλους Αμερικανούς υπηκόους», μετά την επιτυχή μεσολάβηση των ΗΠΑ και του ίδιου προσωπικά για...
Νιώθει... απατημένος ο Τραμπ
ΕΥΡΩΠΗ
«Επαναπροωθήσεις μόνο σε συνεννόηση με την Ελλάδα»
Οι επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα είναι σημαντικό να γίνονται μόνο σε συνεννόηση με την ελληνική πλευρά, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ. «Πρέπει να το κάνουμε στο πλαίσιο του σεβασμού στη μη επαναπροώθηση» σχολιάζει...
«Επαναπροωθήσεις μόνο σε συνεννόηση με την Ελλάδα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας