Την ώρα που οι ηγέτες της Ε.Ε., κάνοντας εκπτώσεις σε θέματα δημοκρατίας και θεμελιωδών δικαιωμάτων, απέστρεφαν (ξανά) το βλέμμα τους από τον αυξανόμενο αυταρχισμό του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου Ερντογάν προκειμένου να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, περισσότεροι από πενήντα χιλιάδες πολίτες συνέρρεαν στην κηδεία του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ντιγιάρμπακιρ και Κούρδου ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ταχίρ Ελτσί.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, ανάμεσά τους στο Ντιγιάρμπακιρ και στην Κωνσταντινούπολη, που διαλύθηκαν βίαια από την αστυνομία, ενώ στην κηδεία που έγινε υπό τον κλοιό των δυνάμεων ασφαλείας και έλαμψε η κυβέρνηση διά της απουσίας εκπροσώπου της, παραβρέθηκαν οι επικεφαλής και των 81 Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, νομικοί, πολιτικοί, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεκάδες χιλιάδες πολίτες που φώναζαν «Οι μάρτυρες δεν πεθαίνουν. Ο Ταχίρ Ελτσί είναι αθάνατος!».
Ο 49χρονος Ελτσί, που επί δεκαετίες πάσχιζε να λογοδοτήσουν οι δράστες των τόσων «ανεξιχνίαστων» δολοφονιών Κούρδων, τις οικογένειες των οποίων υπερασπίστηκε με σθένος, σκοτώθηκε το Σάββατο στη Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ.
«Δεν θέλουμε όπλα, μάχες, επιχειρήσεις σε αυτόν τον ιστορικό και πανάρχαιο τόπο της ανθρωπότητας, που έχει φιλοξενήσει τόσους πολιτισμούς. Θέλουμε αυτή η περιοχή να μείνει μακριά από πολέμους, όπλα ή εκστρατείες», ήταν οι τελευταίες λέξεις που είπε κατά τη συνέντευξή Τύπου ζητώντας το τέλος των συγκρούσεων στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Αμέσως μετά άρχισαν να πέφτουν βροχή πυροβολισμοί μεταξύ ενόπλων και αστυνομίας και ο Ελτσί έπεσε νεκρός, χτυπημένος από σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ενώ σκοτώθηκαν επίσης δύο αστυνομικοί.
Πρόκειται για μια ενέργεια που αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κλιμάκωση της έντασης που ζει η κουρδική περιοχή από το καλοκαίρι, έπειτα από δύο και πλέον χρόνια εκεχειρίας των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) με τον στρατό.
Σε βίντεο του πρακτορείου Dogan, φαίνονται άνδρες κρυμμένοι πίσω από μιναρέ κοντινού τεμένους να πυροβολούν κατά του Ελτσί.
Tο τοπικό πρακτορείο Dicle, αναφερόμενο σε αυτόπτες μάρτυρες, γράφει πως η σφαίρα που σκότωσε τον Κούρδο ακτιβιστή προερχόταν από την πλευρά όπου βρίσκονταν οι αστυνομικοί και ότι σύμφωνα με την αυτοψία «πέθανε από πυροβολισμό που έγινε από αρκετή απόσταση».
Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου υποσχέθηκε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης δίνοντας διάφορες εκδοχές, όπως ότι «ίσως υπήρξε σχέδιο δολοφονίας του» αλλά και ότι «ίσως η αστυνομία άνοιξε πυρ για να προστατεύσει τον κόσμο μετά την επίθεση των τρομοκρατών και ο Ελτσί έπεσε από διασταυρούμενα πυρά», ενώ χθες ανακοίνωσε πως το όπλο που βρέθηκε δίπλα στη σορό του Ελτσί ήταν το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε κατά των αστυνομικών.
Το κρατικό πρακτορείο Anadolu αποφάνθηκε άμεσα πως οι δράστες ανήκουν στο PKK και το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ενημερώσει την αστυνομία του Ντιγιάρμπακιρ μία μέρα πριν από το αιματηρό επεισόδιο πως μέλος του ΡΚΚ (του οποίου μάλιστα η ταυτότητα είναι γνωστή) θα επιχειρούσε τρομοκρατική ενέργεια.
Στις καταγγελίες τόσο του Δικηγορικού Συλλόγου Ντιγιάρμπακιρ όσο και του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος HDP πως πρόκειται για δολοφονία και προσχεδιασμένη ενέργεια ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ έσπευσε να απαντήσει -ενώ διεξάγεται έρευνα- πως «δεν είναι δολοφονία. Ο Ελτσί και ο αστυνομικός πέθαναν στη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης».
Για φόνο έκανε λόγο o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κεμαλικού CHP, Οζγκούρ Οζέλ, δηλώνοντας πως ένιωσε να ζει στο «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», το μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, όπου όλοι γνώριζαν πως θα γινόταν ένας φόνος αλλά κανείς δεν μιλούσε.
«Ολοι παρακολουθούσαμε πώς ο Ελτσί στοχοποιούνταν από ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα», δήλωσε αναφερόμενος στη δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του έπειτα από δηλώσεις του στο CNN Turk στις 14 Οκτωβρίου ότι το ΡKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και την επικείμενη δίκη του, όπου κινδύνευε να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και επτάμισι ετών. Αντίθετα, για τον Ταγίπ Ερντογάν η επίθεση δείχνει «πόσο δίκιο έχει η Τουρκία στην αποφασιστικότητά της να πολεμήσει την τρομοκρατία»...
Μία μέρα πριν από τη σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας για την προσφυγική κρίση, οι Τζαν Ντουντάρ και Ερντέμ Γκιουλ, δημοσιογράφοι της Cumhuriyet που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη με τις κατηγορίες της κατασκοπίας και της συμμετοχής σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση επειδή δημοσιοποίησαν βίντεο που δείχνει τις μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) να περνούν λαθραία όπλα στη Συρία, δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή παροτρύνοντας τους ηγέτες της Ευρώπης να μη συμβιβαστούν με την Αγκυρα σε θέματα όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ελευθεροτυπία, προκειμένου να βρουν λύση στο προσφυγικό.
Η υπενθύμιση δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη για την κωφεύουσα Ε.Ε. Την Παρασκευή ασκήθηκε δίωξη και κατά του αρθρογράφου και πρώην διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Hurriyet, Ερτουγρούλ Οζκιόκ, για κείμενό του που εισαγγελείς έκριναν πως «υπερέβη τα όρια της αποδεκτής κριτικής προς τον πρόεδρο».
Την ίδια μέρα, ο Χακάν Αλμπαϊράκ, διευθυντής σύνταξης της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Diriliş Postasi, απολύθηκε γιατί τα άρθρα του «κρίθηκαν πολύ επικριτικά για την κυβέρνηση».
Το Σάββατο επίσης, ο Τζεμ Κιουτσούκ, αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής Star, δημοσιοποίησε κατάλογο με ονόματα δημοσιογράφων που κατ’ αυτόν θα πρέπει να συλληφθούν.
Ο Κιουτσούκ είναι διαβόητος για τις απειλές του εναντίον συναδέλφων του, περιλαμβανομένου και του Ντουντάρ, του οποίου είχε ζητήσει τη σύλληψη για τη δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας