Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι... φρούριο [LIVE]

Σύνοδος για το κλίμα

AP Photo/Jacky Naegelen, Pool

Διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι... φρούριο [LIVE]

  • A-
  • A+

Υπό υψηλή ασφάλεια πραγματοποιείται η Διεθνής Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα (COP21), η οποία ξεκίνησε μέσα στη βαριά ατμόσφαιρα που δημιούργησαν το σοκ των τρομοκρατικών επιθέσεων και η επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία. 

Πρόκειται για μια σύνοδο που φιλοδοξεί να καταλήξει σε μια ιστορική συμφωνία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι συνέπειες της οποίας είναι όλο και περισσότερο ανησυχητικές.

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε κατά την έναρξη μιας τελετής, στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων του Παρισιού, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

Δείτε LIVE εικόνα από τη Διάσκεψη

Οι ηγέτες των χωρών που μετέχουν στη διάσκεψη τόνισαν την ανάγκη να γίνουν ουσιαστικά βήματα για «το μέλλον του πλανήτη». Ομπάμα και Ολάντ συνέδεσαν άμεσα την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση με την κλιματική αλλαγή.

Τσίπρας: Όχι αποφάσεις με βάση το κέρδος

«Είμαστε εδώ για να αναλάβουμε ένα ιστορικό καθήκον», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σύντομη ομιλία του. Συμπλήρωσε πως «είμαστε εδώ για να πάρουμε αποφάσεις που θα μας δεσμεύουν».

Αναφερόμενος στη σύγχρονη πραγματικότητα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως «η νεοφιλελεύθερη, καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση κλέβει το μέλλον των παιδιών μας. Δεν μπορούμε να λάβουμε μελλοντικές αποφάσεις για τον πλανήτη με βάση το κέρδος. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το μέλλον μας στις αγορές και στις πολυεθνικές».

Ο κ. Τσίπρας έκανε μία μικρή αναφορά στην Ελλάδα που «βιώνει μία τεράστια προσφυγική κρίση». Ωστόσο, όπως είπε, «παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση, το περιβαλλοντικό ζήτημα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησής μας».

«Ελπίζω ότι όσοι βρισκόμαστε σε αυτήν την αίθουσα, δεν θα αποδειχθούμε κατώτεροι των περιστάσεων... Είμαστε εδώ για να κάνουμε ιστορικά βήματα», κατέληξε ο πρωθυπουργός. 

Ολάντ: «Με την πλάτη στον τοίχο»

Ο Φρανσουά Ολάντ, ως οικοδεσπότης της διάσκεψης, κάλεσε τους ομολόγους του να μη «διαψεύσουν» τη «μεγάλη ελπίδα» που έχει δημιουργήσει η σύνοδος στο Παρίσι.

«Πρόκειται να αποφασιστεί εδώ, στο Παρίσι, το μέλλον του πλανήτη», υπογράμμισε ο αρχηγός του Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος μίλησε για «ιστορική ημέρα», καθώς «ποτέ σε μια διάσκεψη δεν μετείχαν τόσες αρχές από τόσες χώρες».

Όπως τόνισε, οι χώρες βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο», έναν τοίχο «που δεν είναι ανυπέρβλητο», ωστόσο «είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε δράση».

Συμφωνία με τρεις προϋποθέσεις

«Τα καλά συναισθήματα, οι δηλώσεις προθέσεων δεν θα είναι αρκετά, είμαστε στο χείλος ενός οριακού σημείου», είπε ο Φρανσουά Ολάντ και ζήτησε στις 12 Δεκεμβρίου να έχει εξευρεθεί «καλή συμφωνία, μια μεγάλη συμφωνία». Αυτή θα πρέπει να βασίζεται σε «τρεις προϋποθέσεις».

Η πρώτη είναι να σχεδιαστεί μια αξιόπιστη καμπύλη που επιτρέπει τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου ή ακόμη στον 1,5 βαθμό.

Loic Venance/Pool Photo via AP

Η δεύτερη θα είναι να δοθεί στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής μια αλληλέγγυα απάντηση, ενώ «κανένα κράτος δεν δικαιούται να απόσχει από τις δεσμεύσεις του», παρότι οι αποκλίσεις όσον αφορά την ανάπτυξη πρέπει να «λαμβάνονται υπόψη».

Τρίτη προϋπόθεση, «όλες οι εταιρίες μας, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ποικιλία, πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή» τη διαδικασία.

«Διακυβεύεται η ειρήνη»

Αφότου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι «τα τραγικά αυτά γεγονότα μάς πληγώνουν, αλλά ταυτόχρονα μας υποχρεώνουν».

«Αυτό που διακυβεύεται με τη διάσκεψη για το κλίμα, είναι η ειρήνη», καθώς «η υπερθέρμανση προμηνύει συγκρούσεις όπως τα σύννεφα προμηνύουν την καταιγίδα. Προκαλεί μεταναστεύσεις που πετούν στον δρόμο περισσότερους πρόσφυγες από αυτούς που προκαλούν οι πόλεμοι».

Τόνισε δε ότι «χώρες κινδυνεύουν να μην μπορούν πλέον να ικανοποιούν τις ζωτικές ανάγκες των πληθυσμών τους, με τον κίνδυνο της πείνας, της εξόδου από την ύπαιθρο, των συγκρούσεων για την πρόσβαση σε αυτό το αγαθό που γίνεται όλο και πιο σπάνιο, το νερό».

Πούτιν: «Είμαστε έτοιμοι να περιορίσουμε τις εκπομπές»

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε επίπεδα κατά 30% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Ωστόσο, αυτό δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, διότι η ρωσική οικονομία παρουσιάζει μεγάλη ύφεση σε σχέση με τα τότε επίπεδα της σοβιετική οικονομίας.

Επί της ουσίας, ακριβώς λόγω αυτής της ύφεσης, θα μπορεί να αυξάνει τις εκπομπές της έως ότου φτάσει στο όριο που υπόσχεται.

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι αποφάσεις που βγουν από τη σύνοδο θα πρέπει να περιλαμβάνουν δεσμεύσεις τόσο για τις αναπτυγμένες όσο και για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

AP Photo/Michel Euler

Μέρκελ: «Μια συμφωνία απαιτεί δεσμευτικούς επανελέγχους»

Την υιοθέτηση ενός δεσμευτικού πλαισίου από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, που θα συμπληρωθεί από επίσης δεσμευτικούς επανελέγχους, ζήτησε από του βήματος η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με στόχο να διασφαλίζεται ότι θα καταγραφεί πρόοδος στις προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Φυσικά, η εκπόνηση μιας επίσημης συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που θα δεσμεύει νομικά τις χώρες τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο αναμένεται να θέσει βέτο σε οποιαδήποτε δεσμευτική συμφωνία.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πιέσεις για να τεθούν υποχρεωτικοί στόχοι.

Όπως τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, στόχος είναι να τεθεί από τον «ΟΗΕ ένα δεσμευτικό πλαίσιο» και να υπάρξει ένας δεσμευτικός μηχανισμός ελέγχου, ώστε να κλείσει το κενό μεταξύ του αντίκτυπου στην υπερθέρμανση του πλανήτη των μέτρων που έχουν ήδη υποσχεθεί οι χώρες και των πρόσθετων προσπαθειών που πρέπει να καταβληθούν προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας.

Κάρολος: «Η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη»

Εκ μέρους της Βρετανίας, ο πρίγκιπας Κάρολος κάλεσε τους ηγέτες των χωρών να συνειδητοποιήσουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα.

«Σκεφτείτε τα εγγόνια σας», είπε και υπενθύμισε τα λόγια του Ουίνστον Τσόρτσιλ όταν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είχε δηλώσει ότι «σπάνια στην ανθρώπινη ιστορία τόσοι πολλοί άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε τόσο λίγους».

«Σας ζητώ να σκεφτείτε τις ανάγκες της νεότερης γενιάς, διότι κανείς από εμάς δεν έχει το δικαίωμα να υποθέσει ότι για να εξασφαλίσουμε το παρόν μας πρέπει να εγκαταλείψουμε το μέλλον».

Ομπάμα: «Σύνοδος, πράξη περιφρόνησης των τρομοκρατών»

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διεξαγωγή της συνόδου στο Παρίσι «πράξη περιφρόνησης» των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους και χαιρέτισε την απόφαση της Γαλλίας να προχωρήσει στην υλοποίησή της, διότι δείχνει την αποφασιστικότητα «τίποτα να μην εμποδίσει τον κόσμο από το να οικοδομήσει το μέλλον των παιδιών του».

Όσον αφορά το θέμα της κλιματικής αλλαγής, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον αν δεν «χαλιναγωγηθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».

AP Photo/Evan Vucci

Μάλιστα, είπε, στην αντίθετη περίπτωση χώρες θα βυθιστούν, πόλεις θα εγκαταλειφθούν, χωράφια θα μαραζόσουν.

Τόνισε δε πως η προσφυγική κρίση συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, καθώς απελπισμένοι άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο μακριά από τις πατρίδες τους.

Ξι Τζιπίνγκ: «Βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες»

Ο πρόεδρος της Κίνας, Ξι Τζιπίνγκ, υποστήριξε από την πλευρά του ότι η όποια συμφωνία για το κλίμα θα πρέπει να περιλαμβάνει βοήθεια προς τις φτωχές χώρες και να αναγνωριστούν οι διαφορές ανάμεσα στιν αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ως βοήθεια περιέγραψε τη μεταφορά «πράσινης τεχνολογίας» στα φτωχά κράτη, αλλά και την αναγνώριση ότι και αυτές θα πρέπει αναπτυχθούν ώστε «να μειώσουν τη φτώχεια και να αυξήσουν το βιοτικό επίπεδό τους».

Το ζήτημα των αναγκών των φτωχών χωρών θα είναι από τα σημεία κλειδιά στις διαπραγματεύσεις, καθώς από τη σύνοδο του Κιότο το 1997 μόνο οι αναπτυγμένες χώρες ήταν υποχρεωμένες να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι δυτικές χώρες, από την πλευρά τους, καλούν την Κίνα να συμβάλει και εκείνη στον περιορισμό των αερίων, καθώς πλέον είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές.

Μπαν Κι-Μουν: «Να επιταχύνουμε τη δράση μας»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, στην εναρκτήρια ομιλία του, κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να επιταχύνουν τη δράση τους για να αποφύγουν μια επικίνδυνη άνοδο των θερμοκρασιών.

AP Photo/Christophe Ena, Pool

Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΟΗΕ, οι δεσμεύσεις για τις εκπομπές που έχουν αναληφθεί από περισσότερες από 180 χώρες είναι «μια πολύ καλή αρχή, αλλά δεν είναι αρκετές για να περιορίσουν την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου», ένα όριο που οι επιστήμονες λένε πως μπορεί να αποτρέψει τις χειρότερες συνέπειες.

«Το Παρίσι πρέπει να σηματοδοτήσει μια αποφασιστική καμπή», δήλωσε ο Μπαν.

«Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε ταχύτερα και πολύ περισσότερο, αν είναι να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου», τόνισε.

ΕΦ.ΣΥΝ./ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Οι επαφές Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σύντομες κατ ιδίαν συναντήσεις με τους προέδρους της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, αμέσως μετά την προσέλευση του στην Παγκόσμια Σύνοδο για το κλίμα COP21.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τους αντιπροέδρους της Γουατεμάλας, Χουάν Φουέντες Σορία, της Αργεντινής, Αμάντο Μπαντού και της Κούβας, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ Βερμούδεζ, ενώ συνάντησε τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν και τους πρωθυπουργούς του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι.

Στη σύντομη κατ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, οι δύο άνδρες εκτίμησαν ως θετικά τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, ενώ συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία.

Οι πρωτιές

Οι πρωτιές δεν λείπουν από αυτή τη COP21, που θα φιλοξενήσει 10.000 αντιπροσώπους, παρατηρητές και δημοσιογράφους: είναι η μεγαλύτερη διάσκεψη για το κλίμα, η μεγαλύτερη συγκέντρωση αρχηγών κρατών υπό τον ΟΗΕ εκτός Γενικής Συνέλευσης, η μεγαλύτερη διπλωματική συνάντηση που οργανώθηκε ποτέ στο Παρίσι.

Αντικείμενο αυτών των δυο εβδομάδων: η επεξεργασία της πρώτης συμφωνίας που θα δεσμεύει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ώστε να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή.

Η διαπίστωση είναι εκεί: ο κόσμος έχει υπερθερμανθεί, ως αποτέλεσμα των εκπομπών αερίων που προκαλεί η καύση ορυκτών καυσίμων, αλλά και οι μέθοδοι αγροτικής παραγωγής και η αποψίλωση των δασών που γίνεται πιο έντονη κάθε χρόνο.

Από το Πακιστάν μέχρι τα νησιά του Ειρηνικού, από την Καλιφόρνια μέχρι τους αμπελώνες του Μπορντό στη Γαλλία, η απορρύθμιση του κλίματος συγκλονίζει ολόκληρες περιοχές: ξηρασία, ακτές που «καταβροχθίζει» η θάλασσα, κοραλλιογενείς ύφαλοι που διαβρώνονται από την οξίνιση των ωκεανών...

Εκτός από τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης στους 2 βαθμούς Κελσίου, οι επιστήμονες φοβούνται μια ραγδαία ανάπτυξη που δημιουργεί έναν κόσμο όλο και περισσότερο εχθρικό: κυκλώνες κάθε τόσο, πτώση των αγροτικών αποδόσεων, βύθιση περιοχών στη Νέα Υόρκη (Ηνωμένες Πολιτείες), στη Μομπάι (Ινδία)...

Ενόψει της διάσκεψης του Παρισιού 183 χώρες (από τις 195) έχουν δημοσιοποιήσει σχέδια για τη μείωση των εκπομπών τους, μία απροσδόκητη συμμετοχή που ωστόσο δεν απομακρύνει τον κίνδυνο η αύξηση της θερμοκρασίας να κινηθεί τελικά γύρω στους 3 βαθμούς Κελσίου.

Η γαλλική πρωτεύουσα ζει στους ρυθμούς της COP21: θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ η πόλη θα επιτηρείται από 6.300 αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Οι κάτοικοι έχουν κληθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους από τον φόβο ενός «εμφράγματος» στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Τρεις ημέρες στον δρόμο για το περιβάλλον

Εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους των μεγαλουπόλεων του πλανήτη τις τελευταίες ημέρες για να διαμαρτυρηθούν για τη κλιματική αλλαγή με το βλέμμα στραμμένο στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ η οποία πραγματοποιείται στο Παρίσι.

Οι συγκεντρώσεις είχαν απαγορευτεί σήμερα, μερικές εκατοντάδες όμως προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πορεία και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, που θέλησε να τους διαλύσει με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου.

Έκλεισαν οι γύρω δρόμοι, και ορισμένες στάσεις του μετρό και μετά από λίγη ώρα το πλήθος διαλύθηκε και έγιναν και μερικές συλλήψεις.

Διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο

Από την Παρασκευή δεκάδες διαδηλώσεις οργανώθηκαν παντού στον κόσμο για να ασκηθεί πίεση στις χώρες να λάβουν αυστηρά μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Νέα Υόρκη, τη Σεούλ, το Ρίο ντε Τζανέιρο, και το Μεξικό. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Αυστραλία. Στα βορειοανατολικά της χώρας περίπου 5.000 πολίτες μετείχαν στο Μπρισμπέιν σε μια ανοικτή πορεία από Αβορίγινες και κατοίκους των νησιών του Ειρηνικού, που πλήττονται ιδιαίτερα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πορείες για το κλίμα έγιναν το Σαββατοκύριακο στο Μπανγκλαντές και τη Νέα Ζηλανδία, τη Μπογκοτά, το Νέο Δελχί, το Τόκιο, το Λονδίνο και το Σάο Πάολο.

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν το Σάββατο πορεία στις Φιλιππίνες, που πλήττονται συχνά από κυκλώνες οι οποίοι αποδίδονται στην απορρύθμιση του κλίματος. «Προστατέψτε το κοινό μας σπίτι», έγραφαν τα πανό.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Λονδίνο

Η πορεία για την κλιματική αλλαγή στο Λονδίνο εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε μια πορεία με συνθήματα, μηνύματα και πολλά χρώματα.

Στο κοινό απευθύνθηκε και ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος δήλωσε «Κάνε τους να καταλάβουν πως εάν είναι να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές έναν κόσμο γεμάτο πλημμύρες, περιβαλλοντική καταστροφή, έναν κόσμο που τα παιδιά μας δεν μπορούν να ζήσουν ή να φάνε σωστά, τότε θα πρέπει να μην κάνουν τίποτα και να επιτρέψουν να συνεχιστεί η μόλυνση αυτού του πλανήτη».

«Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια ανισότητα, πρέπει να δείξουμε ότι χτυπώντας την απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν θα βελτιώσουμε μόνο τις προοπτικές των παιδιών μας, αλλά θα βελτιώσουμε τις ζωές από εδώ και στο εξής» συμπλήρωσε.

Ακτιβιστές γέμισαν την Place de la Republique με παπούτσια

Μπορεί οι διαδηλώσεις στους δρόμους του Παρισιού λόγω των μέτρων μετά τις επιθέσεις να έχουν απαγορευτεί, αλλά οι Γάλλοι βρήκαν άλλο εναλλακτικό τρόπο: μια «εικονική» πορεία με χιλιάδες παπούτσια στην πλατεία της Δημοκρατίας. Τα παπούτσια τους «κατέθεσαν» μεταξύ άλλων ο Πάπας και ο Γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Πορεία προς τη Βουλή στην Αθήνα

Πλήθος διαδηλωτών συμμετείχε στην πορεία προς τη Βουλή, που ξεκίνησε μετά τις 12.00 από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης ενάντια στην κλιματική αλλαγή μία μέρα πριν ξεκινήσει στο Παρίσι η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP 21).

Η διαμαρτυρία στην Αθήνα διοργανώθηκε από το κίνημα Avaaz, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace και WWF Ελλάς. Μεταξύ άλλων, οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν σ' αυτήν την παγκόσμια δράση, ενόψει της έναρξης των εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι.

ΕΥΡΩΠΗ
Σύνοδος... σωτήρων
Στη σκιά, σαφώς, της έντασης που έχει προκληθεί από την τρομοκρατία, την καταστολή και την πολεμική ατμόσφαιρα των τελευταίων εβδομάδων, ξεκίνησε χθες στο Παρίσι η Διάσκεψη για το Κλίμα με τη συμμετοχή 195...
Σύνοδος... σωτήρων
ΕΥΡΩΠΗ
Π. Κόκκαλης: «Η κλιματική απραξία μεταξύ 1980-2017 κόστισε 426 δισ. ευρώ»
Στις αρχές του επόμενου έτους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την ανανεωμένη στρατηγική προσαρμογής για την κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Από τη μεριά του το Ευρωπαϊκό...
Π. Κόκκαλης: «Η κλιματική απραξία μεταξύ 1980-2017 κόστισε 426 δισ. ευρώ»
ΕΥΡΩΠΗ
Να φέρουμε την επιστήμη στη συζήτηση καλεί η Γκρέτα Τούνμπεργκ από το Νταβός
Η έφηβη ακτιβίστρια για το περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ μίλησε στο Νταβός, όπου πραγματοποιείται από σήμερα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, καλώντας για μια ακόμη φορά του ισχυρούς της γης να δράσουν για την...
Να φέρουμε την επιστήμη στη συζήτηση καλεί η Γκρέτα Τούνμπεργκ από το Νταβός
ΕΥΡΩΠΗ
Δυναμικό μήνυμα για την προστασία του κλίματος και του πλανήτη στη Μαδρίτη
Πολλές χιλιάδες Ισπανοί από όλη τη χώρα, με επικεφαλής τη νεαρή ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ, αλλά και τον διάσημο ηθοποιό Χαβιέρ Μπαρδέμ, έκαναν μεγάλη πορεία στο κέντρο της Μαδρίτης, που...
Δυναμικό μήνυμα για την προστασία του κλίματος και του πλανήτη στη Μαδρίτη
ΕΥΡΩΠΗ
Μέτρα ύψους 54 δισ. για το κλίμα ενέκρινε η γερμανική κυβέρνηση
Δέσμη μέτρων για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 σε σχέση με το 1990, ενέκρινε η γερμανική κυβέρνηση έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων του...
Μέτρα ύψους 54 δισ. για το κλίμα ενέκρινε η γερμανική κυβέρνηση
ΕΥΡΩΠΗ
Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια στοχεύουν σε μηδενισμό εκπομπών αερίων έως το 2050
Η μηδενική εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 είναι ο στόχος των αεροδρομίων 45 χωρών της Ευρώπης, σύμφωνα με απόφαση της συνόδου των εκπροσώπων τους που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου.
Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια στοχεύουν σε μηδενισμό εκπομπών αερίων έως το 2050

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας