• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.4°C
  4 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.6°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.0°C
  5 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 9.9°C
  3 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.2°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 7.9°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  3 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.3°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.9°C
  1 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  5 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.0°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  19°C 16.8°C / 19.3°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.2°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 9.9°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  1 BF
  98%

Το «μίνι Σένγκεν» «αποβλέπει όχι στην υπονόμευση αλλά στην ενίσχυση της συμφωνίας Σένγκεν στον βαθμό που οι εμπλεκόμενες χώρες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως πρότυπο και για τις υπόλοιπες χώρες»

Ζώνη Σένγκεν... για λίγους κι εκλεκτούς

 • A-
 • A+

Οταν οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά τα βρίσκουν σκούρα στην αντιμετώπιση ενός ευρωπαϊκού προβλήματος, εφευρίσκουν τη δημιουργία «μίνι» σχεδίων θέτοντας εκτός τις χώρες του αμαρτωλού ευρωπαϊκού Νότου, εκ των οποίων υποτίθεται ότι προέρχεται το πρόβλημα…

Ετσι, μετά το σχέδιο περί «μίνι ευρωζώνης», που καλλιεργήθηκε από τη Γερμανία με αφορμή την ελληνική κρίση και προέβλεπε τον αποκλεισμό ή τον υποβιβασμό σε μια δεύτερη κατηγορία των χωρών του Νότου, με πρώτη φυσικά την Ελλάδα, τώρα άρχισε να κυκλοφορεί η ιδέα περί δημιουργίας ενός «μίνι Σένγκεν» σαν λύση για το προσφυγικό…

Το εν λόγω «μίνι Σένγκεν» θα έχει πυρήνα τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, με την προοπτική να ενταχθούν και οι χώρες της Βαλτικής αλλά και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες του Βορρά ή της Κεντρικής Ευρώπης. Η Γαλλία θα είναι καλοδεχούμενη. Εκτός, θα βρεθούν σίγουρα η Ελλάδα και η Ιταλία…

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ολλανδικού Τύπου, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το «μίνι Σένγκεν» βρίσκεται ήδη στα σκαριά και η ολλανδική κυβέρνηση Ρούτε έχει αρχίσει διερευνητικές συνομιλίες, κυρίως με το Βερολίνο.

Η ολλανδο-γερμανική πρωτοβουλία αποτελεί «μήνυμα για τα χαλαρά κράτη-μέλη», όπως η Ελλάδα και η Ιταλία; Διερωτάται η De Volkskrant.

Πάντως, η εφημερίδα αναφέρει ότι το ολλανδικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι οι εν λόγω 5 χώρες που θα αποτελέσουν τον πυρήνα του «μίνι Σένγκεν» εργάζονται «σε τεχνοκρατικό/υπηρεσιακό επίπεδο» προκειμένου να επεξεργαστούν εναλλακτικά σενάρια απέναντι στην παραπαίουσα πολιτική ασύλου της Ε.Ε.

Προκειμένου, λοιπόν, να ξεπεραστούν οι αδυναμίες που έχουν παρουσιαστεί σε ό,τι αφορά την ανακοπή της μεταναστευτικής ροής, «η Ολλανδία διεξάγει διερευνητικές συνομιλίες με τέσσερις χώρες», επιβεβαιώνει ο Ολλανδός ΥΠΕΞ Β. Κόεντερς.

Βέβαια, το «μίνι Σένγκεν» «αποβλέπει όχι στην υπονόμευση αλλά στην ενίσχυση της συμφωνίας Σένγκεν στον βαθμό που οι εν λόγω χώρες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως πρότυπο και για τις υπόλοιπες χώρες».

Το βασικό επιχείρημα του σχεδίου είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, υπό το φως των επιθέσεων στο Παρίσι.

Για τον Ολλανδό ΥΠΕΞ, «δεν μπορούν ανενόχλητοι οι όποιοι τρομοκράτες να εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του συστήματος και να εισέρχονται ανενόχλητοι σε ευρωπαϊκό έδαφος και στη συνέχεια να ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα».

Ο χρόνος, λοιπόν, πιέζει και δεν επαρκούν τα περιθώρια ώστε να περιμένει κανείς χώρες όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα να καταφέρουν «να βάλουν σε μια τάξη» τη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων.

«Σε αυτό ακριβώς αποβλέπει και η πρωτοβουλία για ένα “μίνι Σένγκεν”, δηλαδή στην επιτάχυνση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους πρόσφυγες», διαβεβαιώνει ο B. Kόεντερς.

Η ολλανδική εφημερίδα παρατηρεί ότι δεν είναι ακόμα σαφές σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για τη δημιουργία του «μίνι Σένγκεν».

Ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι έχουν ξεπεράσει τη φάση των προκαταρκτικών συνομιλιών, αν και δεν έχουν ακόμα φτάσει σε υπουργικό επίπεδο.

Ακόμα όμως κι εάν οι συνομιλίες ναυαγήσουν, η Ολλανδία έχει έτοιμη μια εναλλακτική λύση, η οποία θα λάβει τη μορφή καθορισμού μιας «οροφής» σε ό,τι αφορά τον αριθμό προσφύγων που είναι διατεθειμένη να φιλοξενήσει.

Σύμφωνα με την ολλανδική «Trouw», η εν λόγω πρωτοβουλία επρόκειτο να τεθεί προς συζήτηση τον Δεκέμβριο, ωστόσο οι δραματικές εξελίξεις στο Παρίσι τη φέρνει νωρίτερα στο προσκήνιο και πιθανότατα θα απασχολήσει το σημερινό έκτακτο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Πάντως, εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει «φήμες».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Και εγένετο Δουβλίνο
Μετά τα ωραία λόγια και την αιφνίδια επίδειξη ανθρώπινης ευαισθησίας για λόγους περισσότερο επικοινωνιακούς, οι ηγέτες της Ε.Ε. συνέρχονται από σήμερα σε μια διήμερη σύνοδο κορυφής με κατ’ εξοχήν θέμα...
Και εγένετο Δουβλίνο
ΕΥΡΩΠΗ
«Αντάρτικο» στις Βρυξέλλες
Oι Ευρωπαίοι ηγέτες συνέρχονται σήμερα για να βγάλουν «τα κάστανα από τη φωτιά», μετά τη χθεσινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών των «28» με ψηφοφορία και τη διαδικασία της ενισχυμένης πλειοψηφίας, η οποία...
«Αντάρτικο» στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Αδιέξοδη η σύσκεψη για το μεταναστευτικό
Δεν κατέστη δυνατόν να γεφυρωθεί το χάσμα για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ποσοτική κατανομή και μετεγκατάσταση 16.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και 24.000 από την Ιταλία σε άλλα...
Αδιέξοδη η σύσκεψη για το μεταναστευτικό
ΕΥΡΩΠΗ
Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έμεινε μόνο στις προθέσεις
Για τον Σεπτέμβριο μεταφέρονται για να εξεταστούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ποσοστιαία κατανομή και μετεγκατάσταση των 40 χιλιάδων αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία στα υπόλοιπα...
Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έμεινε μόνο στις προθέσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Οι μετανάστες στη στεριά,
Τους πήρε σχεδόν είκοσι μέρες, αλλά οι (α-)φιλόξενοι Ευρωπαίοι έκαναν τελικά το σωστό και δέχτηκαν, με τα πολλά, να μοιραστούν αναμεταξύ τους τους 49 μετανάστες που θαλασσοδέρνονταν αρόδο σε δύο πλοιάρια ΜΚΟ,...
Οι μετανάστες στη στεριά,
ΕΥΡΩΠΗ
«Νίκη» 66 μεταναστών, «ήττα» του Σαλβίνι
Ο Ιταλός υπουργός Υποδομών, Ντανίλο Τονινέλι, αποφάσισε χθες να δώσει το «ελεύθερο» στο πλοίο Diciotti της ιταλικής ακτοφυλακής, ώστε να μεταφέρει σε λιμάνι της χώρας 66 μετανάστες που διασώθηκαν στην κεντρική...
«Νίκη» 66 μεταναστών, «ήττα» του Σαλβίνι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας