Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευρωπαϊκό «ναι» για στρατιωτική βοήθεια στη Γαλλία

Περιπολία Γάλλων στρατιωτών στο Παρίσι

ΑP Photo

Ευρωπαϊκό «ναι» για στρατιωτική βοήθεια στη Γαλλία

  • A-
  • A+

Οι υπουργοί Άμυνας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν τη στήριξή τους στη Γαλλία -η οποία ζήτησε στρατιωτική συνδρομή στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους- χωρίς ωστόσο να ληφθεί κάποια συγκεκριμένη και επίσημη απόφαση. Την ίδια στιγμή, αποστάσεις από την πολεμική ρητορική κρατούν ηγέτες συγκεκριμένων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ παράλληλα, κλιμακώνονται οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Συρία.

Πιο συγκεκριμένα, το Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του στις Βρυξέλλες, έκανε ομόφωνα δεκτό το αίτημα της Γαλλίας για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Αν και δεν υιοθετήθηκε κάποια επίσημη απόφαση, οι υπουργοί συμφώνησαν να κάνουν δεκτό το γαλλικό αίτημα για ενεργοποίηση του άρθρου 42 παράγραφος 7 των Συνθηκών της Ε.Ε., σύμφωνα με το οποίο αν ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεχτεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να το βοηθήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν, βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, είχε ζητήσει από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ενίσχυση της στρατιωτικής συμμετοχής» σε θέματα που αφορούν τις εξωτερικές επιχειρήσεις «στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία», επικαλούμενος το παραπάνω άρθρο: 

Η Γαλλία ζητεί από τους Ευρωπαίους εταίρους την υποστήριξή τους - σε διμερές επίπεδο- ανάλογα με τις δυνατότητές τους, στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία και μία ενισχυμένη στρατιωτική συμμετοχή των κρατών μελών, όπου επιχειρεί η Γαλλία

Είναι η πρώτη φορά που κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικαλείται το άρθρο αυτό, αντίστοιχο του άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο είχαν επικαλεσθεί οι ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική επέμβαση της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Αφγανιστάν.

Στρατιωτική «αντεπίθεση»

Με ραγδαία κλιμάκωση των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία και την αποστολή της ναυαρχίδας του γαλλικού στόλου, του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ», στην ανατολική Μεσόγειο η Γαλλία αντεπιτίθεται κατά του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού κράτους» (Ι.Κ.), αναλαμβάνοντας πλέον (συμ)πρωταγωνιστικό ρόλο στις αεροπορικές (προς το παρόν) επιχειρήσεις μαζί με τους Αμερικανούς.

Η γαλλική πολεμική αεροπορία βομβάρδισε εκ νέου, το βράδυ της Τρίτης, την πόλη Ράκα, στη βόρεια Συρία, που θεωρείται το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους. 

Σε αεροπορικό βομβαρδισμό είχε προχωρήσει η Γαλλία και τις πρώτες πρωινές ώρες, καταστρέφοντας ένα κέντρο διοίκησης και ένα στρατόπεδο στρατολόγησης και εκπαίδευσης, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας. Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε στις 02.30΄ώρα Ελλάδας «από δέκα μαχητικά αεροσκάφη -Rafale και Mirage 2000- που απογειώθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία» και έριξαν 16 βόμβες, μία αποστολή παρόμοιου σχήματος με αυτές που διεξήχθησαν το βράδυ της Κυριακής.

Από την Κυριακή, δέκα γαλλικά καταδιωκτικά αεροσκάφη έριξαν 20 βόμβες στη Ράκα και κατέστρεψαν ένα αρχηγείο και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης του ΙΚ. Οι επιδρομές πληθαίνουν καθώς η γαλλική πολεμική αεροπορία συγκεντρώνει πληροφορίες για τους εν δυνάμει στόχους. Μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής, οι ΗΠΑ και η Γαλλία αποφάσισαν επίσης να αυξήσουν τη συνεργασία τους στην ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά τους πιθανούς στόχους.

Το «Σαρλ ντε Γκολ» αποπλέει την Πέμπτη από τη ναυτική βάση της Τουλόν και αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του στις αρχές Δεκέμβρη, τριπλασιάζοντας πλέον την αεροπορική δύναμη των Γάλλων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου με 36 πολεμικά αεροσκάφη.

Κλιμακώνει τις επιθέσεις με στόχο το ΙΚ και η Ρωσία, καθώς πλέον τα γεγονότα στο Παρίσι συνδέονται άμεσα με τη συντριβή του ρώσικου Airbus στη Χερσόνησο του Σινά. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε την αύξηση των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία και έδωσε εντολή στις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες να εντοπίσουν τους υπεύθυνους της τρομοκρατικής επίθεσης.

Στο κλίμα αυτό, ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο Ρώσος ομόλογός του ενέκριναν τη «στενότερη συνεργασία» των υπηρεσιών πληροφοριών τους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο. 

«Συμφωνήθηκε να υπάρξουν επαφές και ένας στενότερος συντονισμός μεταξύ των στρατιωτικών και των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο χωρών στη δράση τους εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Όπως ανακοινώθηκε, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τα ρωσικά πολεμικά σκάφη που έχουν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο να έρθουν σε «άμεση επαφή» με το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ και «να συνεργαστούν» με τους Γάλλους «συμμάχους».

«Μια γαλλική ναυτική αποστολή με ένα αεροπλανοφόρο θα φτάσει σύντομα στον τομέα σας. Πρέπει να εγκαθιδρύσετε άμεση επαφή με τους Γάλλους να να εργαστείτε μαζί τους και να τους αντιμετωπίσετε σαν συμμάχους... Πρέπει να εκπονήσουμε ένα σχέδιο μαζί τους για κοινές θαλάσσιες και εναέριες δράσεις», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Φρανσουά Ολάντ θα βρίσκεται στη Μόσχα στις 26 Νοεμβρίου προκειμένου να συζητήσει με τον πρόεδρο Πούτιν την κοινή δράση τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Δύο ημέρες νωρίτερα, στις 24 Νοεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Αντιδράσεις στη πολεμική ρητορική 

«Πρέπει να ληφθεί υπόψη κάθε είδος κινητοποίησης, αλλά δεν κερδίζει κανείς μόνον με τα όπλα. Είναι μια σφαιρική πρόκληση, στην οποία υπερισχύσεις αν κερδίσεις, ακριβώς, την πρόκληση της παιδείας... Πρέπει να επιδειχθεί ισορροπία και λογική», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αναφερόμενος στην αντίδραση της Ευρώπης, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. 

Ο Ιταλός πολιτικός χαρακτήρισε το μακελειό ως «μια τεράστια επίθεση κατά της ίδιας της ιδέας της ταυτότητάς μας», συμπληρώνοντας: «Είμαι πολύ προσεκτικός, κατανοώ όποιον χρησιμοποιεί την λέξη πόλεμο, αλλά εγώ δεν τη χρησιμοποιώ. Είναι σαφές, βέβαια, ότι η επίθεση κατά του Παρισιού, από δομικής άποψης, αποτελεί μια στρατιωτική επίθεση». Ο Ματέο Ρέντσι υπογράμμισε πως θεωρεί πρωτεύουσας σημασίας να βρεθεί μια συμφωνία για τη Λιβύη «και με την ενίσχυση του ρόλο της Ιταλίας».

Το να μιλάει κανείς περί πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους βοηθάει αυτήν την οργάνωση, που ευθύνεται για τις πολύνεκρες επιθέσεις του Παρισιού, υποστήριξε σήμερα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κρατώντας αποστάσεις από τη ρητορική του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Ο Γκάμπριελ, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του οποίου είναι φυσικός σύμμαχος των Σοσιαλιστών του Ολάντ, δήλωσε ότι με το να μιλάει κανείς για πόλεμο το μόνο που θα πετύχει θα είναι να πυροδοτήσει τον τρόμο στη Γερμανία.

«Βλέπουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του ελεύθερου κόσμου», είπε ο Γκάμπριελ. Όμως το να μιλάει κανείς για πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είναι το πρώτο βήμα για να βοηθήσει την οργάνωση αυτή να πετύχει τους στόχους της, καθώς «όσο μεγαλύτερη είναι η αγωνία στην κοινωνία μας, συμπεριλαμβανομένου και του άγχους για τον πόλεμο, τόσο περισσότερο μπορεί να οδηγηθεί στην επιτυχία ο τρόμος»\", συνέχισε.

Ο Γκάμπριελ απέρριψε επίσης τα σχόλια που έκανε ο συντηρητικός υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι άλλαξαν τα πάντα. «Οι επιθέσεις δεν αλλάζουν τα πάντα, ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει: τώρα πρέπει να σταθούμε ενωμένοι και να δείξουμε ότι η ειρήνη, η δημοκρατία και το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη ζωή ισχύουν και ότι θα υπερασπιστούμε αυτήν την ελευθερία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι, στις οποίες σκοτώθηκε ένας Βενεζουελάνος πολίτης και τραυματίστηκε ακόμη ένας. Ωστόσο επισήμανε ότι οι επιθέσεις αυτές είναι συνέπεια της αμερικανικής παρεμβατικής πολιτικής και των εισβολών σε χώρες όπως το Ιράκ και η Λιβύη.

Επίσης, είπε ότι η χώρα του στέκεται στο πλευρό του Μπασάρ Αλ Άσαντ, διότι εκτίμησε ότι αν πέσει ο Άσαντ, τότε το μέγεθος της τρομοκρατίας που θα βιώσει ο κόσμος θα είναι τόσο μεγάλο, ώστε οι επιθέσεις στο Παρίσι να μοιάζουν με παιδικό παιχνίδι.

ΕΥΡΩΠΗ
Ο Πούτιν δείχνει τα δόντια του
Σκληρή προειδοποίηση με ποικίλους αποδέκτες απηύθυνε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, διατάσσοντας τις μεν ρωσικές δυνάμεις στη Συρία «να καταστρέφουν άμεσα» κάθε στόχο που τις απειλεί στο δε ρωσικό υπουργείο Αμυνας...
Ο Πούτιν δείχνει τα δόντια του
ΕΥΡΩΠΗ
Ανοιξε για τα καλά ο ασκός του Αιόλου
Ανήμερα της κρίσιμης συνάντησης των προέδρων ΗΠΑ-Γαλλίας στην Ουάσινγκτον και μόλις την επομένη της κομβικής επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Πούτιν στην Τεχεράνη, η Τουρκία επέλεξε να προχωρήσει χθες στην κίνηση...
Ανοιξε για τα καλά ο ασκός του Αιόλου
ΕΥΡΩΠΗ
Πόλεμος μέσω ΝΑΤΟ ή ως Ε.Ε.;
Η Γαλλία ζήτησε χθες επίσημα τη βοήθεια των εταίρων της στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού κράτους». Το αίτημα έγινε αποδεκτό από όλους τους εταίρους, αλλά πολλές πτυχές αναμένουν διευκρινίσεις...
Πόλεμος μέσω ΝΑΤΟ ή ως Ε.Ε.;
ΕΥΡΩΠΗ
Αλλάζουν όλα μετά το μακελειό στο Παρίσι
Η Γαλλία εμφανίζεται έτοιμη για υπέρβαση των δημοσιονομικών δεσμεύσεών της μετά τα πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα της Παρασκευής. Παράλληλα, κλιμακώνει τις επιθέσεις της σε συριακό έδαφος, κηρύσσοντας...
Αλλάζουν όλα μετά το μακελειό στο Παρίσι
ΕΥΡΩΠΗ
Μας ράβουν αντιτρομοκρατικό... ζουρλομανδύα
Δώδεκα μέρες μετά τη σφαγή στο Charlie Hebdo, όχι μόνον η Γαλλία αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης εξακολουθούν να συγκλονίζονται από τις μετασεισμικές δονήσεις της επίθεσης, από τις Βρυξέλλες ώς την Τσετσενία,...
Μας ράβουν αντιτρομοκρατικό... ζουρλομανδύα
ΕΥΡΩΠΗ
«Απόλυτη προτεραιότητα» η ασφάλεια στη Γαλλία
Δεκάδες χιλιάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας θα κινητοποιηθούν τις ημέρες των Χριστουγέννων στη Γαλλία, έχοντας ως μοναδικό στόχο την ασφάλεια πολιτών και τουριστών. Θα προσεχθούν ιδιαίτερα οι...
«Απόλυτη προτεραιότητα» η ασφάλεια στη Γαλλία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας