Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σίτι μου, Σιτάκι μου!

Ο πρωθυπουργός Κάμερον αναλύει τη μεταρρυθμιστική πρότασή του για την Ε.Ε., που αποτελεί όρο για την παραμονή της χώρας του σε αυτήν

ΑP PHOTO/ KIRSTY WIGGLESWORTH, POLL

Σίτι μου, Σιτάκι μου!

  • A-
  • A+

«Η απόφαση που θα πάρουμε για την παραμονή μας ή όχι στην Ε.Ε. θα είναι η πιο σημαντική της νεότερης ιστορίας της χώρας». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Βρετανός πρωθυπουργός λίγο πριν δημοσιοποιήσει τα τέσσερα βασικά σημεία των μεταρρυθμίσεων που ήδη έχει ζητήσει και επίσημα από την Ε.Ε.

Στις αρχές της εβδομάδας ο Ντέιβιντ Κάμερον έστειλε μια εξασέλιδη επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Μέσα σε αυτή σκιαγραφεί τις αλλαγές που επιθυμεί.

Μεταξύ αυτών η Βρετανία θέλει η Ενωση να γίνει πιο ανταγωνιστική, πιο ευέλικτη και δεκτική σε νέες αλλαγές. Να υπάρχει λιγότερος έλεγχος από τις Βρυξέλλες και την ίδια στιγμή να δοθεί μεγαλύτερη εξουσία στα κοινοβούλια των κρατών-μελών ώστε αυτά να αποφασίσουν για θέματα τα οποία τώρα πια ελέγχει η Ενωση.

Θέλει η Ε.Ε. να είναι πιο δίκαιη με όλα τα κράτη-μέλη και να μην υπάρχουν «δύο κλαμπ», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Ενα της ευρωζώνης και ένα των υπόλοιπων χωρών».

Οπως υπογράμμισε, «η Ενωση αποτελείται από 28 κράτη-μέλη και από αυτά, τα 19 έχουν υιοθετήσει το ευρώ. Θα πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό και αυτό να εφαρμόζεται στην πράξη ότι η Ε.Ε. είναι μια ένωση με πολλά νομίσματα».

Τέλος, επιθυμεί να αλλάξει η πολιτική για την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της Ε.Ε. και να μπουν περιορισμοί στα κοινωνικά επιδόματα που δέχονται οι μετανάστες-πολίτες της Ενωσης όταν πάνε να δουλέψουν σε άλλα κράτη-μέλη.

Η επιστολή προς τον Τουσκ ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων Λονδίνου-Βρυξελλών πριν από τον καθορισμό της ημερομηνίας του πολύκροτου δημοψηφίσματος με το ερώτημα «Πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ε.Ε. ή πρέπει να φύγει από την Ε.Ε.;».

Αν όλα πάνε καλά και ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τις αρχές της επόμενης χρονιάς, είναι πολύ πιθανό το δημοψήφισμα να πραγματοποιηθεί είτε το καλοκαίρι είτε το φθινόπωρο του 2016.

Διαφορετικά, όπως έχει δεσμευτεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, θα πρέπει αυτό να γίνει το αργότερο ώς το τέλος του 2017.

Ολα πάντως δείχνουν ότι η βρετανική κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει το θέμα, καθώς η αναστάτωση που έχει προκαλέσει τόσο στο Σίτι του Λονδίνου όσο και σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας μόνο καλό δεν κάνει για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας.

Ακόμη και αν ο Κάμερον υποστηρίζει «ότι δεν πρόκειται για το τέλος του κόσμου αν η Βρετανία φύγει από την Ε.Ε.», όλοι ξέρουν πολύ καλά πως οι σχέσεις της με τα μεγάλα διεθνή οικονομικά κέντρα θα κλονιστεί αν τελικά φύγει από την Ε.Ε.

Το Σίτι του Λονδίνου εδώ και πολύ καιρό έχει διαμηνύσει στο Westminster πως αν βγει η χώρα από την Ενωση, πολλές εταιρείες που έχουν την έδρα τους εκεί θα μεταφέρουν τα κεντρικά τους γραφεία σε άλλη χώρα «όπου οι συνθήκες θα είναι πιο φιλικές για τις εμπορικές τους συναλλαγές με την Ε.Ε.», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Και η αλήθεια είναι πως θα ‘ναι δύσκολο για τη βρετανική οικονομία να αντέξει τον οποιοδήποτε κλυδωνισμό στο Σίτι του Λονδίνου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κάμερον από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί η κυβέρνησή του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, αλλά και άλλοι εδώ στη Βρετανία πιστεύουν πως αν δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στην Ε.Ε., τότε σε μερικά χρόνια η Ενωση θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερα προβλήματα από όσα έχει σήμερα.

Δήλωση Βρετανού πρέσβη Τζον Κίτμερ

«Θέλουμε μια μεταρρύθμιση στην Ε.Ε.»

«Εχουν περάσει 40 χρόνια από την τελευταία φορά που οι Βρετανοί εξέφρασαν τη γνώμη τους σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Από τότε, η Ε.Ε. επεκτάθηκε σε μέγεθος και εξουσίες και αρκετές άλλες χώρες-μέλη διεξήγαγαν δημοψηφίσματα σχετικά με την Ε.Ε.

»Θέλουμε να φέρουμε μια μεταρρύθμιση στην Ε.Ε. η οποία θα είναι πιο πετυχημένη για τον καθένα, θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών της και θα είναι αρκετά ευέλικτη για να εξυπηρετήσει όλα της τα μέλη. Οι διαπραγματεύσεις μόλις ξεκίνησαν.

Ο πρωθυπουργός Κάμερον έθεσε δημόσια την ατζέντα των συνομιλιών. Τους προβληματισμούς μας τους μοιράζονται πολλοί εντός της Ε.Ε. Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις για επίλυση και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με όλους τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης».

ΕΥΡΩΠΗ
Κερδίζουν έδαφος οι... «Μένουμε Ευρώπη»
Απομένουν λιγότερες από 24 ώρες για να ανοίξουν οι κάλπες εδώ στη Βρετανία για το δημοψήφισμα που θα κρίνει το μέλλον ολόκληρης της Ε.Ε. Σιγά σιγά αλλά σταθερά οι υπέρμαχοι της παραμονής όχι μόνο ανακτούν το...
Κερδίζουν έδαφος οι... «Μένουμε Ευρώπη»
ΕΥΡΩΠΗ
Οψιμος ευρωπαϊστής ο Κόρμπιν
Ενεργό συμμετοχή στην εκστρατεία για την αποτροπή του Brexit στο δημοψήφισμα θα έχει o Τζέρεμι Κόρμπιν, επικαλούμενος μάλιστα την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων που εγγυάται η Ε.Ε.! Στο δημοψήφισμα του...
Οψιμος ευρωπαϊστής ο Κόρμπιν
ΕΥΡΩΠΗ
Η... Δωδεκάτη Νύχτα της Βρετανίας
Φέτος συμπληρώνονται 400 χρόνια από τον θάνατο του Ουίλιαμ Σέξπιρ. Ηδη το Βρετανικό Συμβούλιο έχει προγραμματίσει μια σειρά από εντυπωσιακές εκδηλώσεις. Θεατρικές παραστάσεις, διεθνή επιστημονικά συνέδρια,...
Η... Δωδεκάτη Νύχτα της Βρετανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Φήμες για... δεύτερο γύρο
Το βρετανικό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ξαφνικά πως «η συζήτηση για την πραγματοποίηση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή στην Ε.Ε. θα γίνει στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 5 Σεπτεμβρίου». Έχουν...
Φήμες για... δεύτερο γύρο
ΕΥΡΩΠΗ
Διάδοχος η «νέα Θάτσερ»;
Η «νέα Μάγκι Θάτσερ» Τερέζα Μέι και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τη χθεσινή αποχώρηση-βόμβα του φαβορί για την πρωθυπουργία τής «μετά το Brexit» Βρετανίας, του Μπόρις...
Διάδοχος η «νέα Θάτσερ»;
ΕΥΡΩΠΗ
Σε ρυθμούς Brexit «χορεύουν» Βρυξέλλες και Λονδίνο
Έντονες διεργασίες, πιέσεις και διπλωματικά παζάρια, τόσο στο προσκήνιο όσο (και κυρίως) στο παρασκήνιο, εξελίσσονται στην Ευρώπη, με τη Σύνοδο Κορυφής που θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Τετάρτης, να δίνει τον...
Σε ρυθμούς Brexit «χορεύουν» Βρυξέλλες και Λονδίνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας