Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
28°C
29.0° 26.0°
2 BF
68%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
26°C
27.2° 24.6°
1 BF
61%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
23°C
23.3° 22.0°
0 BF
69%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
0 BF
57%
Βέροια
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
1 BF
51%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 19.4°
1 BF
64%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
24°C
24.5° 24.5°
1 BF
64%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.9° 23.8°
2 BF
83%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.7°
2 BF
56%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 28.4°
2 BF
44%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 26.9°
1 BF
67%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
3 BF
78%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
2 BF
61%
Λαμία
Αίθριος καιρός
26°C
25.6° 25.6°
1 BF
68%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
28.2° 27.8°
4 BF
69%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
26°C
26.6° 25.8°
0 BF
50%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
22°C
22.3° 22.3°
0 BF
94%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
25°C
25.3° 25.3°
1 BF
58%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
22°C
21.9° 21.9°
1 BF
52%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2025
Με βουτιές στα κανάλια της Κοπεγχάγης αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι το κύμα καύσωνα που πλήττει τη Δανία
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Με βουτιές στα κανάλια της Κοπεγχάγης αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι το κύμα καύσωνα που πλήττει τη Δανία | Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix via AP

Προτεραιότητα σε άμυνα, Ουκρανία, μεταναστευτικό και κλιματική κρίση

Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε στην Κοπεγχάγη, ανάμεσα στα επιλεγμένα ΜΜΕ που προσκάλεσε η δανική κυβέρνηση την πρώτη μέρα της προεδρίας της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να εξηγήσει τους άμεσους και μεσοπρόθεσμους στόχους της

Κατά την πρώτη μέρα της δανικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η θερμοκρασία έφτανε τους 25 βαθμούς στην Κοπεγχάγη. Ολοι οι Δανοί ήταν στα παραθαλάσσια κανάλια της υπέροχης πρωτεύουσάς τους φορώντας μαγιό και αντηλιακό, βουτώντας στα σκουρόχρωμα νερά του Βορρά –ακόμα και ένας πρωτοκλασάτος διπλωμάτης της προεδρίας «ξέκλεψε» λίγα λεπτά για μια βουτιά, «λόγω αφόρητης ζέστης» όπως είπε.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, πώς μπορεί κανείς να την αγνοήσει;» θα έλεγε λίγο αργότερα στέλεχος της κυβέρνησης της Δανίας σε πηγαδάκι ανταποκριτών από επιλεγμένα ΜΜΕ των Βρυξελλών που η Δανία αποφάσισε να φιλοξενήσει κατά την επίσημη έναρξη της εξάμηνης προεδρίας της. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η «Εφ.Συν.».

Δεν είναι η μόνη αντίφαση της Δανίας. Η πράσινη ατζέντα είναι ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητές της τώρα που για έξι μήνες θα προεδρεύει στο Συμβούλιο της Ε.Ε. Ωστόσο, με έναν μάλλον διαφορετικό τρόπο από αυτόν που μια κλιματική κρίση θα αντιμετωπιζόταν πριν από λίγα χρόνια. Τα στελέχη της κυβέρνησης μιλούν για «απλοποίηση» για να βοηθηθούν οι εταιρείες σε μια πράσινη μετάβαση, αλλά αυτό συχνά παραπέμπει στην απορρύθμιση...

Το χρήμα δεν κρύβεται

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix via AP

Μαζί με τη Νορβηγία, η μικρή νησιωτική χώρα των 6 εκατομμυρίων κατοίκων είναι από τις πιο πλούσιες στην Ευρώπη, έχοντας αφήσει πολύ πίσω την άλλοτε ανθούσα Σουηδία. Η Δανία καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.!

Ο πλούτος δεν κρύβεται στην πρωτεύουσα, ούτε στα κτίρια, ιστορικά ή μοντέρνα, ούτε στα σκάφη που βλέπει κανείς να κινούνται ανάμεσα στα κανάλια της πόλης. Οι Δανοί είναι περήφανοι για τη χώρα τους και όσα έχουν καταφέρει, με μια δυνατή ναυτιλία (η δεύτερη πιο δυνατή μετά την Ελλάδα), αλλά και τις δυνατές εξαγωγές - γι’ αυτό η χώρα είναι παραδοσιακός υποστηρικτής των ελεύθερων και ανοιχτών αγορών. Οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% του ΑΕΠ της, με εμβληματικές μάρκες όπως η Lego, η Ozempic και η Carlsberg να πωλούν τα προϊόντα τους παγκοσμίως.

Ουκρανικοί πύραυλοι

Σε κάθε περίπτωση, η άμυνα είναι νούμερο ένα για την Κοπεγχάγη, το ίδιο και η βοήθεια στην Ουκρανία. Καθόλου τυχαίο δεν ήταν που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε «αιφνιδιαστικά» στο Ορχους όπου συνεδρίαζε η δανική κυβέρνηση με το Κολέγιο των Επιτρόπων της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Αμυνας, Τρολς Λουν Πούλσεν, η οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο θα ενισχυθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, με επιδίωξη να επεκταθεί για όσο χρειαστεί.

«Φέτος η βοήθεια της Δανίας στην Ουκρανία θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ», είπε ο υπουργός.

«Επίσης διαπιστώσαμε ότι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε την Ουκρανία είναι να επενδύσουμε απευθείας στην ουκρανική παραγωγή στρατιωτικών συστημάτων. Γι’ αυτό, η Δανία θα φιλοξενήσει εταιρείες Ουκρανών για την παραγωγή αμυντικού υλικού, όπως ντρόουνς και πύραυλοι», είπε με απόλυτη φυσικότητα, προσδιορίζοντας τον χρονικό ορίζοντα «από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη»!

Η Δανία δηλώνει αποφασισμένη να πιέσει και για τη διεύρυνση. «Η Ουκρανία δημιούργησε το μομέντουμ και για τη Μολδαβία. Θέλουμε να ανοίξουμε τουλάχιστον ένα κεφάλαιο διαπραγμάτευσης για αυτές τις δύο χώρες», είπε η υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μαρί Μπιερ. Προηγουμένως, πρέπει ωστόσο να πεισθεί η Ουγγαρία, η οποία μπλοκάρει το θέμα.

Μεταναστευτικό

Η γραμμή της Δανίας για το μεταναστευτικό εξακολουθεί να είναι σκληρή. Ο Κάαρε Ντίβνταντ, υπουργός Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης, είχε έναν περίεργο τρόπο να εξηγήσει γιατί μια σοσιαλιστική κυβέρνηση όπως αυτή της πρωθυπουργού Μέτε Φρέντερικσεν είναι τόσο αυστηρή με τους πρόσφυγες. «Είναι ένα θέμα που πιέζει την εργατική τάξη, υπάρχει σύγκρουση στους μισθούς, αλλά και στην αγορά εργασίας. Οι πλουσιότεροι ελάχιστα επηρεάζονται», είπε.

Στη Δανία υπάρχουν ελάχιστα αιτήματα ασύλου. «Υπάρχουν μετανάστες στη Δανία, αλλά ελεγχόμενα, για να δουλέψουν σε συγκεκριμένες δουλειές. Ανθρωποι από Αργεντινή, Μπανγκλαντές και Νεπάλ, που έρχονται από νόμιμες οδούς. Είμαστε υπέρ του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε την υποβάθμιση της ζωής των πολιτών της Δανίας και εν τέλει των Ευρωπαίων πολιτών», συμπλήρωσε ο Κάαρε Ντίβνταντ.

Η έμφαση κατά τον υπουργό πρέπει να δοθεί στις επιστροφές, κάτι που σχετίζεται με την προσέγγιση στις ασφαλείς τρίτες χώρες που η Δανία θέλει να αλλάξει. «Το ποσοστό των επιστροφών είναι χαμηλό, περίπου στο 15%. Είμαστε υπέρ των κόμβων επιστροφής (return hubs) με συμφωνίες με τρίτες χώρες.

»Θέλουμε στην Ε.Ε. συμφωνίες όπως αυτές της Ιταλίας με την Αλβανία, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να βοηθήσουμε στη βελτίωση των συνθηκών σε αυτές τις χώρες. Οι νέοι να μεγαλώνουν με προοπτική να έχουν δουλειά και καλύτερη ζωή στη χώρα τους», είπε.

Η Κοπεγχάγη καταβάλλει επί του παρόντος σε οικογένειες Σύρων προσφύγων ποσό 70.000-80.000 ευρώ για επαναπατρισμό. Περίπου 800-900 οικογένειες έχουν επιλέξει να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Προτεραιότητα σε άμυνα, Ουκρανία, μεταναστευτικό και κλιματική κρίση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας