Αθήνα, 30°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
30°C
30.8° 28.9°
3 BF
34%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
29°C
29.9° 27.2°
1 BF
54%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
28°C
29.0° 27.7°
1 BF
53%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
1 BF
57%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 26.9°
2 BF
47%
Βέροια
Αίθριος καιρός
28°C
28.2° 28.2°
2 BF
53%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 25.4°
0 BF
27%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
29°C
28.7° 28.7°
1 BF
46%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
26°C
27.5° 25.8°
5 BF
53%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.7° 26.9°
4 BF
34%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
27.4° 27.4°
5 BF
39%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
26°C
25.7° 25.7°
3 BF
69%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
1 BF
73%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
0 BF
36%
Λαμία
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 28.4°
2 BF
37%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
27.8° 27.8°
2 BF
51%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
30°C
29.8° 29.4°
2 BF
23%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
28°C
28.3° 26.3°
2 BF
55%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
26°C
26.4° 25.8°
2 BF
65%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
26°C
25.7° 25.7°
0 BF
53%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025
Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι
Ap photo

Η Βρετανία επιτυγχάνει επαναφορά των εμπορικών και αμυντικών σχέσεων της ΕΕ σε «νέα εποχή»

Η Βρετανία συμφώνησε τη Δευτέρα στην πιο σημαντική επαναφορά των αμυντικών και εμπορικών δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση από το Brexit, αφού η ανατροπή της παγκόσμιας τάξης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ώθησε τις δύο πλευρές να ξεπεράσουν το οξύ διαζύγιό τους. Σχεδόν εννέα χρόνια αφότου ψήφισε να αποχωρήσει από το μπλοκ, η Βρετανία κατέληξε σε μια ευρεία συμφωνία με την ΕΕ, η οποία περιελάμβανε ένα σύμφωνο ασφάλειας και άμυνας, λιγότερους περιορισμούς για τους Βρετανούς εξαγωγείς τροφίμων και επισκέπτες και μια αμφιλεγόμενη νέα αλιευτική συμφωνία.

Οι δασμοί του Τραμπ, παράλληλα με τις προειδοποιήσεις ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τον εαυτό της, ανάγκασαν κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να επανεξετάσουν τους δεσμούς τους στο εμπόριο, την άμυνα και την ασφάλεια, φέρνοντας τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ πιο κοντά στους Ευρωπαίους ηγέτες. 

Ο Στάρμερ, ο οποίος υποστήριξε την παραμονή στην ΕΕ στο δημοψήφισμα για το Brexit, στοιχημάτισε επίσης ότι η προσφορά οφελών στους Βρετανούς, όπως η χρήση ταχύτερων ηλεκτρονικών πυλών στα αεροδρόμια της ΕΕ, θα πνίξει τις κραυγές περί «προδοσίας» του υποστηρικτή του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ.

Πλαισιωμένος από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα στο Lancaster House του Λονδίνου, ο Στάρμερ δήλωσε ότι η συμφωνία σηματοδότησε «μια νέα εποχή στη σχέση μας».

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι έστειλε ένα μήνυμα: «Σε μια εποχή παγκόσμιας αστάθειας, και όταν η ήπειρός μας αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή που έχει εδώ και γενιές, εμείς στην Ευρώπη παραμένουμε ενωμένοι». 

Η Βρετανία δήλωσε ότι η επαναφορά με τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο θα μειώσει τη γραφειοκρατία για τους γεωργικούς παραγωγούς - καθιστώντας τα τρόφιμα φθηνότερα - βελτιώνοντας την ενεργειακή ασφάλεια και, έως το 2040, θα προσθέσει σχεδόν 9 δισεκατομμύρια λίρες (12,1 δισεκατομμύρια δολάρια) στην οικονομία, που αντιστοιχεί σε περίπου 2,6 τρισεκατομμύρια λίρες σε μέγεθος. 

Είναι η τρίτη συμφωνία που έχει συνάψει η Βρετανία αυτόν τον μήνα, μετά τις συμφωνίες με την Ινδία και τις ΗΠΑ, και ενώ είναι απίθανο να οδηγήσει σε άμεση οικονομική ώθηση, θα μπορούσε να ενισχύσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, προσελκύοντας τις απαραίτητες επενδύσεις. 

Στο επίκεντρο της επαναφοράς βρίσκεται ένα σύμφωνο άμυνας και ασφάλειας που θα επιτρέψει στη Βρετανία να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε κοινή προμήθεια και θα ανοίξει το δρόμο για βρετανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των BAE (BAES.L), Rolls-Royce (RR.L), Babcock (BAB.L), να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα 150 δισεκατομμυρίων ευρώ (167 δισεκατομμύρια δολάρια) για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης.

Όσον αφορά την αλιεία, τα βρετανικά και τα ευρωπαϊκά σκάφη θα έχουν πρόσβαση στα ύδατα των άλλων για 12 χρόνια - αφαιρώντας ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα του Ηνωμένου Βασιλείου σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες - με αντάλλαγμα μια μόνιμη μείωση της γραφειοκρατίας και των συνοριακών ελέγχων που εμπόδιζαν τους μικρούς παραγωγούς τροφίμων να εξάγουν στην Ευρώπη. 

Σε αντάλλαγμα, η Βρετανία συμφώνησε στο περίγραμμα ενός περιορισμένου σχεδίου που θα επιτρέπει σε νέους από την ΕΕ και τους Βρετανούς να ζουν και να εργάζονται στα εδάφη των άλλων για περιόδους, με τις λεπτομέρειες να θα καθοριστούν στο μέλλον, και συζητά τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus+. Η συμφωνία καταγγέλθηκε από το αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Κόμμα - το οποίο ήταν στην εξουσία όταν η Βρετανία αποχώρησε από το μπλοκ και πέρασε χρόνια διαπραγματευόμενο την αρχική συμφωνία διαζυγίου - το οποίο δήλωσε ότι η Βρετανία θα πρέπει τώρα να αποδεχτεί τους κανόνες της ΕΕ.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του δεξιού, φιλο-Brexit κόμματος Reform UK, χαρακτήρισε τη συμφωνία «άθλια παράδοση - το τέλος της αλιευτικής βιομηχανίας».

Η Ομοσπονδία Αλιέων της Σκωτίας την χαρακτήρισε «παράσταση τρόμου», επειδή οι αλιείς της ΕΕ θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα βρετανικά ύδατα για πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμενόταν.

Βελτίωση των σχέσεων

Ο Κρις Κέρτις, μέλος του κοινοβουλίου των Εργατικών, δήλωσε ότι η συμφωνία θα διορθώσει ορισμένα από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την αρχική συμφωνία των Συντηρητικών που συμφωνήθηκε μετά το Brexit και είπε ότι πίστευε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ήθελαν βελτιωμένες σχέσεις.

«Είναι πολύ εύκολο να προσποιηθεί κανείς ότι δεν υπάρχουν ανταλλάγματα, ότι μπορεί να πάρει ό,τι θέλει και δεν χρειάζεται να δώσει τίποτα, αλλά αυτό είναι σαφώς ανοησία», δήλωσε στο Reuters.

Η ψήφος της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα το 2016 αποκάλυψε μια χώρα που ήταν άσχημα διχασμένη για τα πάντα, από τη μετανάστευση και την κυριαρχία της εξουσίας έως τον πολιτισμό και το εμπόριο. 

Συνέβαλε στην πυροδότηση μιας από τις πιο ταραχώδεις περιόδους στη βρετανική πολιτική ιστορία, με πέντε πρωθυπουργούς στο αξίωμα πριν από την άφιξη του Στάρμερ τον περασμένο Ιούλιο, και δηλητηρίασε τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Βρετανών μετανιώνει τώρα για την ψήφο, αν και δεν θέλει να επανενταχθεί. 

Ο Φάρατζ, ο οποίος αγωνίστηκε για το Brexit για δεκαετίες, προηγείται τώρα στις δημοσκοπήσεις στη Βρετανία, δίνοντας στον Στάρμερ περιορισμένο περιθώριο ελιγμών.

Ωστόσο, η συνεργασία μεταξύ της Βρετανίας και των ευρωπαϊκών δυνάμεων για την Ουκρανία και τον Τραμπ έχει αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Αντί να επιδιώξει την πλήρη επιστροφή σε έναν πυλώνα της ΕΕ, όπως η ενιαία αγορά, από φόβο μήπως εξοργίσει τους ψηφοφόρους του Brexit, ο Στάρμερ προσπάθησε να διαπραγματευτεί καλύτερη πρόσβαση στην αγορά σε ορισμένους τομείς - μια κίνηση που συχνά απορρίπτεται από την ΕΕ ως «επιλεκτική επιλογή» των οφελών της ΕΕ χωρίς τις υποχρεώσεις της ένταξης.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Βρετανία επιτυγχάνει επαναφορά των εμπορικών και αμυντικών σχέσεων της ΕΕ σε «νέα εποχή»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας