ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Δύο ιστορίες με πολλές ομοιότητες, αλλά και βασικές διαφορές παρουσιάστηκαν στο κέντρο των Βρυξελλών. Δύο άνθρωποι που ποτέ δεν συναντήθηκαν, αλλά έζησαν βίους παράλληλους σε Ελλάδα και Βέλγιο. Το νήμα της ζωής τους κόπηκε βίαια, με μια δολοφονία, με βία και με μίσος.
Πρόκειται για τον κουίρ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλο, γνωστό και με το ντραγκ όνομά του Zackie Oh, που λιντσαρίστηκε μέχρι θανάτου τον Σεπτέμβριο του 2018, και τον Ισάν Ζαρφί που δολοφονήθηκε το 2012 στη Λιέγη του Βελγίου. Με τίτλο «Οχι άλλοι Ισάν, όχι άλλοι Ζακ, όχι άλλο μίσος!», η οργάνωση Égalité, που εκπροσωπεί το ΛΟΑΤΚΙ+ προσωπικό που εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.), κάλεσε το βελγικό κοινό να γνωρίσει τις ιστορίες τους μέσα από την παρουσίαση του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ της Σοφίας Φαραντάτου «Bitter September».
Ακολούθησε συζήτηση παρουσία της σκηνοθέτριας, αλλά και του πατέρα του Ισάν Ζαρφί, του Ρουστάμ Κιπσακμπάγεφ, εμπειρογνώμονα για τη ρητορική μίσους στην οργάνωση ILGA-Europe, και της Κιμ βαν Σπάρεντακ, συμπροέδρου της Διακομματικής Ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τον συντονισμό έκανε ο εμπνευστής και οικοδεσπότης της εκδήλωσης, Γιάννης Στεφάνου, αντιπρόεδρος της Égalité. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του βελγικού Pride που διεξάγεται σήμερα, Σάββατο, στη βελγική πρωτεύουσα.
Τα 25 λεπτά του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ της Φαραντάτου συγκίνησαν ιδιαίτερα το κοινό. Η σκηνοθέτρια παρουσίασε το αρχειακό υλικό που γύρισε μαζί με τον Ζακ Κωστόπουλο για να μας δώσει τη δική της προσωπική μαρτυρία για τη δολοφονία του παιδικού της φίλου. Η ίδια αποκάλυψε ότι παρακολούθησε στενά τη δίκη και ετοιμάζει μια μεγάλου μήκους ταινία για την υπόθεση. Στη συζήτηση που ακολούθησε, πολλές ερωτήσεις αφορούσαν το δικαστικό κομμάτι της υπόθεσης: το δευτεροβάθμιο δικαστήριο καταδίκασε σε έξι χρόνια κάθειρξη τον μεσίτη και σε πέντε χρόνια κάθειρξη τον κοσμηματοπώλη.
Είναι και η ουσιαστική διαφορά με την υπόθεση του Ισάν Ζαρφί. Ο 32χρονος Βέλγος είχε εξαφανιστεί τον Απρίλιο του 2012. Τον είδαν για τελευταία φορά να φεύγει από ένα γκέι μπαρ στο κέντρο της Λιέγης με ένα αυτοκίνητο μαζί με άλλους τέσσερις άνδρες. Το πτώμα του βρέθηκε εννέα μέρες αργότερα. Σύμφωνα με έναν από τους δολοφόνους του, τον χτύπησαν ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητο «για να δώσουν ένα μάθημα στον ομοφυλόφιλο». Στη συνέχεια τον έγδυσαν και τον χτύπησαν, προκαλώντας του πολύ σοβαρά τραύματα. Του έκλεψαν τα χρήματα και το κινητό του τηλέφωνο και τον άφησαν γυμνό και αιμόφυρτο σε ένα χωράφι όπου άφησε την τελευταία του πνοή.
Οι δολοφόνοι του Ισάν συνελήφθησαν λίγο αργότερα. Τον Δεκέμβριο του 2014 καταδικάστηκαν οι τρεις σε ισόβια για ανθρωποκτονία με ομοφοβικό κίνητρο - κάτι που καταγράφηκε για πρώτη φορά στο Βέλγιο. Ο τέταρτος καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκισης. Ο πατέρας του ίδρυσε το 2014 ένα ίδρυμα με το όνομα του γιου του. Μιλάει κάθε εβδομάδα σε σχολεία κατά της ομοφοβίας, ενώ στο καταφύγιο του ιδρύματος φιλοξενούνται ΛΟΑΤΚΙ+ ανήλικοι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας