Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
26°C
27.3° 23.4°
2 BF
54%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
25°C
25.9° 23.3°
2 BF
55%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
23°C
22.7° 20.0°
1 BF
61%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
15°C
15.1° 15.1°
1 BF
70%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
78%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.7° 23.7°
2 BF
62%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
22°C
22.1° 22.1°
1 BF
75%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
20°C
22.7° 19.8°
3 BF
68%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
23°C
23.3° 22.9°
1 BF
57%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 25.4°
1 BF
53%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
26°C
25.7° 25.7°
3 BF
65%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
22°C
25.3° 21.9°
1 BF
83%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 19.9°
0 BF
64%
Λαμία
Αίθριος καιρός
27°C
26.6° 25.6°
0 BF
50%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 22.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
20°C
19.8° 19.8°
0 BF
63%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 19.3°
0 BF
71%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
23°C
23.1° 23.1°
2 BF
80%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
78%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2025
συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας
Ap photo
ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

Κέρδος η ανταλλαγή αιχμαλώτων, άγνωστο το πώς θα συνεχιστούν οι επαφές

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε κυρώσεις κατά της Μόσχας, σε περίπτωση που οι Ρώσοι απορρίψουν την κατάπαυση του πυρός • Με το σταγονόμετρο οι λεπτομέρειες των όσων συζητήθηκαν.

Έπειτα από ολιγοήμερο διπλωματικό «κρυφτούλι» και χωρίς την παρουσία των προέδρων των δύο χωρών, πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι πρώτες και πολυαναμενόμενες επαφές της ρωσικής και της ουκρανικής πλευράς, υπό τη μεσολάβηση της Τουρκίας, για τη διευθέτηση του ουκρανικού ζητήματος. Οι συνομιλίες στην Κωσταντινούπολη διήρκεσαν κάτι περισσότερο από μιάμιση ώρα.

Όπως αναμενόταν, το πρώτο ραντεβού των δύο πλευρών –έπειτα από το ξέσπασμα τού μεταξύ τους πολέμου το 2022– ολοκληρώθηκε χωρίς «λευκό καπνό», όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός (η οποία ετέθη στο τραπέζι των συζητήσεων). 

Πάντως, κέρδος των συνομιλιών αποτελεί η συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου: 1.000 από κάθε πλευρά. Αν η ανταλλαγή προχωρήσει, θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι τώρα, τρία χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Τις επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιηθεί μια μαζική ανταλλαγή κρατουμένων 1.000 για 1.000», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. Ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, επιβεβαίωσε τη συμφωνία.

Τουρκία: Οι επαφές θα συνεχιστούν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συνομιλίες συμφώνησαν κατ’ αρχήν να συναντηθούν ξανά για διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

Ο Φιντάν, που προήδρευσε στις συνομιλίες, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι η ανταλλαγή αιχμαλώτων εντάσσεται στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, οι δύο πλευρές θα θέσουν γραπτώς η μία στην άλλη τους όρους τους για την κατάπαυση του πυρός.

Οι δηλώσεις των δύο πλευρών

Η ρωσική αντιπροσωπεία δήλωσε «ικανοποιημένη» με το αποτέλεσμα των συνομιλιών, λέγοντας πως είναι «έτοιμη να συνεχίσει τις επαφές». Κάθε πλευρά έθεσε το δικό της όραμα για μια μελλοντική εκεχειρία, τόνισε, σημειώνοντας πως η ουκρανική πλευρά ζήτησε συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών κρατών. «Η ουκρανική πλευρά ζήτησε άμεσες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των κρατών. Έχουμε λάβει υπόψη αυτό το αίτημα», ανέφερε ο Μεντίνσκι.

«Συμφωνήσαμε ότι κάθε πλευρά θα παρουσιάσει το όραμά της για μια πιθανή μελλοντική εκεχειρία και θα το διευκρινίσει λεπτομερώς. Αφού παρουσιαστεί ένα τέτοιο όραμα, πιστεύουμε ότι θα ήταν σκόπιμο, όπως επίσης συμφωνήθηκε, να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μας».

Μετά τη λήξη των συνομιλιών ουκρανικές πηγές κατηγόρησαν τη ρωσική πλευρά για «απαράδεκτες» απαιτήσεις της Μόσχας. 

Νωρίτερα, ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ των μερών, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη «προγραμματιστεί» μέχρι στιγμής.

Κατάπαυση πυρός ή κυρώσεις ζητά ο Ζελένσκι

Από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στα Τίρανα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έθεσε ως «νούμερο ένα προτεραιότητα» του Κιέβου, την πλήρη, άνευ όρων και ειλικρινή κατάπαυση του πυρός. «Αυτό πρέπει να συμβεί αμέσως για να σταματήσουν οι δολοφονίες και να δημιουργηθεί μια σταθερή βάση για διπλωματία», είπε ο Ζελένσκι τόνισε.

Επίσης σε ανάρτησή του στο Χ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε κυρώσεις κατά της Μόσχας, σε περίπτωση που οι Ρώσοι απορρίψουν την «κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό των δολοφονιών». Όπως είπε, «η πίεση στη Ρωσία πρέπει να διατηρηθεί μέχρι η Ρωσία να είναι έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο». 

Παράλληλα, εξέφρασε τη «λύπη» του που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «φοβήθηκε» –όπως υποστήριξε– να μεταβεί στην Τουρκία, επιμένοντας σε συνάντηση κορυφής.

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να κάνει τα ταχύτερα δυνατά βήματα για την ειρήνη, δήλωσε ο Ζελένσκι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του ίδιου και Ευρωπαίων ηγετών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Σημειώνεται ότι ο Ζελένκσι είχε σήμερα επαφές στα Τίρανα με τους ηγέτες της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, και της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.

Ευρωπαίοι στηρίζουν Κίεβο, κατηγορούν τη Μόσχα

Ο Μακρόν και ο Στάρμερ χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» τη στάση της Ρωσίας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης.

Ο Μακρόν είπε ότι είναι «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Ρωσία και πάλι δεν απάντησε στην έκκληση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. «Για δεύτερη φορά η Ρωσία, ο πρόεδρος Πούτιν, δεν απαντά στα αιτήματα που διατύπωσαν οι Αμερικανοί, με τη στήριξη της Ουκρανίας και των Ευρωπαίων», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Μακρόν, του Στάρμερ, του Ζελένσκι, του Γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς και του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Στάρμερ είπε ότι ήδη οι ηγέτες «ευθυγραμμίζουν» την απάντησή τους. «Η ρωσική στάση είναι σαφώς απαράδεκτη και αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά», πρόσθεσε, στην κοινή ανακοίνωσή του με τους άλλους ηγέτες. «Και ως αποτέλεσμα της συνάντησης με τον πρόεδρο Ζελένσκι και της συζήτησης με τον πρόεδρο Τραμπ, τώρα ευθυγραμμίζουμε και συντονίζουμε τις απαντήσεις μας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε», πρόσθεσε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κέρδος η ανταλλαγή αιχμαλώτων, άγνωστο το πώς θα συνεχιστούν οι επαφές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας