Ολοκληρώθηκε μετά από μία ώρα εργασιών, η πρώτη τριμερής συνάντηση μεταξύ Τουρκίας, ΗΠΑ και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη. Ακολουθεί η δεύτερη συνάντηση μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Ουκρανίας, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 12:30, ωστόσο ακόμα ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 εν αναμονή της ρωσικής αντιπροσωπείας, η οποία έφτασε με επικεφαλής τον Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.
Με χαμηλές προσδοκίες ΗΠΑ και Ουκρανία
Οι συνομιλίες της πρώτης τριμερούς διήρκεσαν περίπου μία ώρα και σε αυτές συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και οι ομόλογοί του της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και της Ουκρανίας Αντρίι Σιμπίχα.
Από ό,τι φαίνεται από τις δηλώσεις του Μάρκο Ρούμπιο οι ΗΠΑ φαίνεται να μην έχουν μεγάλες προσδοκίες από τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
«Δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάποια σημαντική πρόοδο εδώ μέχρι ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Πούτιν να επικοινωνήσουν απευθείας για αυτό το θέμα», δήλωσε μετά από μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη νότια Τουρκία.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία στέλνει μια αντιπροσωπεία για τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, αλλά επέκρινε την αποστολή αντιπροσωπείας «χαμηλού επιπέδου» από τη Μόσχα.
Ο επικεφαλής της, ο βοηθός του προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι επέμεινε ότι η ομάδα του Κρεμλίνου έχει «όλες τις απαραίτητες ικανότητες».
Οι αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας
Μόσχα και Κίεβο θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι μετά από τρία χρόνια, αλλά το κλίμα έχει δυναμιτιστεί επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα οι προσδοκίες να είναι πολύ χαμηλές. Σε αυτό συμφωνούν τόσο οι εμπλεκόμενοι, όσοι και οι διαμεσολαβητές.
Υπενθυμίζεται πως, την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε τη σύνθεση της ρωσικής αντιπροσωπείας. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι ο στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.
Θα συμμετέχουν επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλούζιν, ο Αρχηγός της Κεντρικής Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Ιγκόρ Κοστιούκοφ και ο υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα για τον σχηματισμό ουκρανικής αντιπροσωπείας για τη συμμετοχή στις ειρηνευτικές συνομιλίες την Παρασκευή (16/5).
Η αντιπροσωπεία συστάθηκε συσταθεί για να συναντηθεί με Τούρκους, Ρώσους και Αμερικανούς αξιωματούχους θα έχει επικεφαλής τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ούμεροφ.
Παράλληλα, σύμφωνα με το CNN Turk, την πλευρά του Κιέβου θα εκπροσωπήσουν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Σερχί Κισλίτσια, ο αναπληρωτής Αρχηγός της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) Ολεξάντρ Πόκλαντ, ο αναπληρωτής Αρχηγός της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών Όλε Λουχόφσκι, ο αναπληρωτής Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας Ολεξί Σεβσένκο, ο αναπληρωτής Αρχηγός της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (GUR) του Υπουργείου Άμυνας Βάντιμ Σκιμπίτσκι, ο ανώτερος Αξιωματικός της Κεντρικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας Ολεξάντρ Σερίχοβ και ο Σύμβουλος του Αρχηγού του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας Ολεξάντρ Μπέβτς».
Ο ρόλος της Ευρώπης
Στη πρώτη τριμερή συνάντηση πήραν μέρος οι Ουκρανοί υπουργοί Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ και Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα, ο Αντρίι Γερμάκ, προσωπάρχης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως και σύμβουλοι ασφαλείας από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία και ο Αμερικανός εκπρόσωπος Κιθ Κέλογκ.
Η Ουκρανία από τη μεριά της, πιέζει ώστε να υπάρχει και ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία από τις Ε3 (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία), στο «τραπέζι» με τη Ρωσία.
Ενώ οι Ευρωπαίοι που υποστηρίζουν την Ουκρανία είναι έτοιμοι να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στον Πούτιν, μετά την απουσία του από τις πολυαναμενόμενες συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
Ο Κιρ Στάρμερ της Βρετανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας, ο Φρίντριχ Μερτς της Γερμανίας, ο Ζελένσκι και ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν στα Τίρανα για να συζητήσουν τον τερματισμό του Ουκρανικού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας