Αθήνα, 34°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
34°C
35.1° 32.6°
4 BF
34%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
34.8° 32.6°
4 BF
33%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
35°C
34.9° 31.0°
3 BF
64%
Ιωάννινα
Θύελλα
24°C
23.9° 23.9°
4 BF
69%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
32°C
31.9° 31.9°
2 BF
43%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
22.5° 22.5°
4 BF
82%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
24.4° 24.4°
3 BF
41%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
31°C
31.4° 31.4°
3 BF
55%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
33.3° 29.8°
4 BF
45%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
33.9° 31.5°
4 BF
41%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
32°C
32.4° 32.4°
3 BF
33%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
30°C
29.7° 29.7°
3 BF
58%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
31.9° 31.9°
3 BF
43%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
32°C
31.5° 31.5°
3 BF
36%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
30°C
30.1° 28.9°
2 BF
58%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
28.2° 27.8°
5 BF
60%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
36°C
35.8° 35.5°
2 BF
23%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
31.3° 29.9°
3 BF
68%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
5 BF
80%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
23°C
23.0° 23.0°
0 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2025
synantisi putin zelenski
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP-EUROKONIISSI

Συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι στην Τουρκία

Ο Ουκρανός πρόεδρος φαίνεται να αποδέχεται την πρόταση του Ρώσου ομολόγου του για απευθείας συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις των δύο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη Πέμπτη, έπειτα από τις πιέσεις του Τραμπ που επιδιώκει εξ αρχής τον τερματισμό του πολέμου.

«θα περιμένω τον Πούτιν στην Τουρκία. Προσωπικά. Ελπίζω πως αυτή τη φορά οι Ρώσοι δεν θα ψάξουν για δικαιολογίες». Με αυτή τη δήλωση που έκανε χθες βράδυ μέσω τουίτερ (Χ) ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποδέχτηκε ουσιαστικά την πρόταση του Ρώσου ομολόγου του για απευθείας συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη αυτήν κιόλας την Πέμπτη.

Ηταν η αντιπρόταση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην απαίτηση των ηγετών της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας για εκεχειρία 30 ημερών χωρίς προϋποθέσεις, απειλώντας στην αντίθετη περίπτωση τη Μόσχα με «μαζικές κυρώσεις». Μακρόν, Στάρμερ, Μερτς και Τουσκ μετέβησαν το Σάββατο στο Κίεβο και κατέληξαν στην παραπάνω πρόταση σε συμφωνία με τον Ζελένσκι και σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

«Θετικό σημάδι»

Μία μέρα νωρίτερα μάλιστα, Ευρωπαϊκή Ενωση και Κίεβο είχαν συμφωνήσει στη σύσταση ειδικού δικαστηρίου το οποίο θα δικάσει τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας, καθώς και στη χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ για την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας.

Ηδη όμως από αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Ρώσος πρόεδρος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου απέρριψε τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων, αντιπροτείνοντας απευθείας συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά «χωρίς προϋποθέσεις» στις 15 του μήνα στην Κωνσταντινούπολη. Κάτι για το οποίο δήλωσε ιδιαίτερα πρόθυμος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να εδραιώσει και να αναβαθμίσει τον ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης.

Η πρώτη αντίδραση Ζελένσκι στην πρόταση Πούτιν χθες το πρωί ήταν μάλλον χλιαρή και δεν προμήνυε κάποια ιδιαίτερη πρόοδο. Χαρακτήρισε θετικό σημάδι το γεγονός ότι η Ρωσία αρχίζει να σκέφτεται τον τερματισμό του πολέμου, αλλά πρόσθεσε ότι περίμενε από τη ρωσική πλευρά να επιβεβαιώσει μια «πλήρη, διαρκή και αξιόπιστη εκεχειρία», αρχής γενομένης από σήμερα Δευτέρα.

Ο παράγων ΗΠΑ

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επανέλαβε στο Κίεβο τους μικρομεγαλισμούς του για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, χαρακτήρισε την πρόταση της Μόσχας «ένα πρώτο βήμα», αλλά όχι αρκετό. Ωσπου το βράδυ, με μια νέα ανάρτηση, ο Ζελένσκι, αν κι επανέλαβε ότι αναμένει την κήρυξη εκεχειρίας ως «απαραίτητη βάση για τη διπλωματία», δήλωνε έτοιμος να συναντηθεί με τον Πούτιν.

Τι μεσολάβησε; Προφανώς, ο παράγοντας Αμερική. Ο Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του χθες το πρωί στην προσωπική του πλατφόρμα Truth Social έκανε λόγο για «Ενδεχομένως μια σπουδαία ημέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία!», μετά τις προτάσεις των Ευρωπαίων για εκεχειρία και του Πούτιν για απευθείας συνομιλίες. Φαίνεται όμως ότι βλέποντας τη διστακτικότητα του Ζελένσκι, άλλαξε τόνο.

Η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει με την πρόταση Πούτιν για ειρηνευτικές συνομιλίες «ΑΜΕΣΩΣ!», έγραψε σε νέα του ανάρτηση. «Τουλάχιστον», είπε, «θα μπορέσουν να καταλάβουν αν είναι δυνατή μια συμφωνία και, αν όχι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι ΗΠΑ θα ξέρουν ποια είναι η κατάσταση και θα μπορούν να προχωρήσουν ανάλογα!». Τελείωσε δε με την εντολή: «ΚΑΝΤΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΡΑ!!!».

Οι μπίζνες

Είναι πασιφανές εδώ και πολύ καιρό, πολύ πριν από τις αμερικανικές εκλογές, ότι ο Τραμπ θέλει να κλείσει το μέτωπο στην Ουκρανία. Οπως είναι επίσης πασιφανές ότι αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει όταν πάψουν να τον τροφοδοτούν οι ΗΠΑ και όχι όποτε θελήσει ο Μακρόν ή ο Στάρμερ. Το αν τα πράγματα θα μπουν σε μια τελική ευθεία υπό αμερικανική πίεση, θα φανεί σε λίγες μέρες.

Αυτό που δεν κρύβεται είναι η πρόθεση του Τραμπ για μπίζνες. «Οι ΗΠΑ θέλουν να εστιάσουν στην Ανοικοδόμηση και στο Εμπόριο. Μια ΜΕΓΑΛΗ εβδομάδα ξεκινά!». Με αυτά τα λόγια τελείωνε την πρωινή του ανάρτηση. Παρεμπιπτόντως, πριν από λίγες μέρες το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εκμετάλλευση των σπάνιων γαιών. Κάτι μας λέει ότι ο «φόρος» που θα πληρώσει η Ουκρανία θα είναι πιο βαρύς από αυτό που φαίνεται!

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι στην Τουρκία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας