Ένθερμα αποδέχτηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την πρόταση του Πούτιν να διεξαχθούν για ακόμη μια φορά στην Κωνσταντινούπολη οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ερντογάν είπε στο Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια μιας σημερινής τηλεφωνικής συνομιλίας τους, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει για ακόμη μια φορά τις συνομιλίες για την επίλυση του ουκρανικού.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης, ότι ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι ο ίδιος «υποστηρίζει πλήρως» την πρόταση του Ρώσου προέδρου και είναι έτοιμος να φιλοξενήσει τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, στις 15 Μαΐου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Ερντογάν, «κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ότι η Τουρκία χαιρετίζει την ανακοίνωσή του ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα συνεχιστούν στην Κωνσταντινούπολη και εξέφρασε την ετοιμότητα της Τουρκίας να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια μόνιμη λύση. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας όσον αφορά την επίτευξη της ειρήνης και ότι μια συνολική κατάπαυση του πυρός θα δημιουργήσει το απαραίτητο περιβάλλον για τις ειρηνευτικές συνομιλίες».
Επικοινωνία και με Μακρόν
Ο Τούρκος πρόεδρος, πέρα από τον Πούτιν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γάλλο πρόεδρο, Μακρόν, στον οποίο γνωστοποίησε την πρόθεσή του να συμβάλλει όσο το δυνατόν μπορεί για να διασφαλιστεί η ειρήνη στην Ουκρανία.
«Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί ένα ιστορικό ορόσημο στην πορεία για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ότι η ευκαιρία αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους συμβολή, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας διαπραγματεύσεων, για να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός και η διαρκής ειρήνη. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί με προσοχή η συνεργασία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για διαρκή ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και να διεξαχθούν οι διαδικασίες ανάκαμψης της Ουκρανίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ερντογάν.
«Πρώτα κατάπαυση του πυρός, μετά διαπραγματεύσεις»
Μόνο αν υπογράψει μια συμφωνία για εκεχειρία θα μεταβεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Ουκρανία, ζητάει ο Ζελένσκι, απαντώντας στην πρόταση του Πούτιν για έναρξη διαπραγματεύσεων στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα.
«Δεν υπάρχει κανένα νόημα να συνεχιστούν οι δολοφονίες ούτε για μία μέρα ακόμα. Αναμένουμε από τη Ρωσία να δεχτεί κατάπαυση του πυρός – πλήρη, διαρκή και αξιόπιστη – από αύριο, 12 Μαΐου, και η Ουκρανία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του.
Ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου του Ζελένσκι ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρος δηλώνοντας λακωνικά σε ανάρτησή του στο Telegram «Πρώτα 30 μέρες κατάπαυση του πυρός, μετά όλα τα υπόλοιπα».
Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε να επιτευχθεί μια μηνιαία κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με τον Τραμπ να συμφωνεί και να υιοθετεί και ο ίδιος την πρόταση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας