ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Μια συμβολική μέρα για την Ευρώπη, την ημέρα που 75 χρόνια πριν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σούμαν εκφώνησε την ιστορική ομιλία του για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα (9 Μαΐου 1950), του προάγγελου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.), επέλεξε ο Γερμανός νέος καγκελάριος για να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες. Στην τρίτη μόλις μέρα μετά το «ιστορικό φιάσκο» της εκλογής του με τη δεύτερη, ο Φρίντριχ Μερτς έφτασε στην πρωτεύουσα των ευρωπαϊκών θεσμών με… καρότο και μαστίγιο.
Το ταξίδι στις Βρυξέλλες ολοκληρώνει έναν κύκλο συμβολικών ταξιδιών για τον νέο καγκελάριο, που ξεκίνησαν από το Παρίσι και τη Βαρσοβία την επόμενη κιόλας μέρα της εκλογής του. Η χημεία του με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν θα του επέτρεπε να αναβιώσει τον γαλλογερμανικό άξονα, αλλά η πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της Γαλλίας και η αμφισβήτηση που αντιμετώπισε ο ίδιος ήδη πριν καν εκλεγεί, τον έκαναν να βάλει και τη Βαρσοβία στο παιχνίδι.
Οράματα και υποσχέσεις
Οι αναλυτές στη βελγική πρωτεύουσα εξηγούν ότι σκοπός του είναι η ενεργοποίηση του «τριγώνου της Βαϊμάρης», ενός παλαιού γαλλο-γερμανο-πολωνικού πλαισίου συνεργασίας που αρχικό σκοπό είχε, το 1991, τη διατήρηση της ειρήνης στη μεταψυχροπολεμική Ευρώπη. Και, κυρίως, την ενεργό συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι των ανατολικών κρατών, προεξάρχουσας της Πολωνίας, τα οποία είχαν μόλις «ορφανέψει» με την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου και της Σοβιετικής Ενωσης.
Στις πέντε ώρες που έμεινε στις Βρυξέλλες, ο Μερτς πρόλαβε να συναντηθεί με τα βασικά πρόσωπα εξουσίας στην πόλη: με την πρόεδρο της Κομισιόν, κομματικά ομογάλακτή του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την επίσης ομοϊδεάτισσά του από το ΕΛΚ πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, αλλά και τον Σοσιαλιστή πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα. Και φυσικά, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.
Ο Μερτς έδωσε τα διαπιστευτήριά του στην ηγεσία της Ε.Ε. «Θέλω να δείξω ότι η Γερμανία είναι βαθιά αφοσιωμένη στην Ευρώπη. Αυτό είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, αλλά είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας», δήλωσε.
Πολλά τα κοινά, όχι το χρέος
Ωστόσο, ήταν ξεκάθαρος ότι κάποια πράγματα δεν θα είναι και τόσο… από κοινού. Οπως, ας πούμε, ο κοινός δανεισμός (ευρωομόλογα, Ταμείο Ανάκαμψης κ.λπ.), για τον οποίο ήταν κάθετος.
«Δεν μπορεί να γίνει κανόνας το κοινό χρέος σε επίπεδο Ε.Ε. Μπορούν να υπάρξουν εξαιρετικές περιστάσεις, όπως κατά την πανδημία. Και μια άλλη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα είναι η ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων. Αλλά θα πρέπει να παραμείνει εξαίρεση», τόνισε.
Αντίθετα, Μερτς και Φον ντερ Λάιεν συμφώνησαν απόλυτα στο μεταναστευτικό. Ο καγκελάριος διευκρίνισε ότι η χώρα του δεν κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση.
«Θα ενισχύσουμε τους συνοριακούς ελέγχους μας, όπως κάναμε στο πλαίσιο των ποδοσφαιρικών αγώνων πέρυσι, πάντα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και έχουμε ενημερώσει τους γείτονες και τους εταίρους μας σχετικά. Δεν θα το κάνουμε μόνοι μας ως Γερμανία, συνεργαζόμαστε στενότερα με τους γείτονες και τους εταίρους μας», είπε, πετώντας πάντως σπόντες για το Δουβλίνο και τις χώρες πρώτες υποδοχής.
Ο Μερτς είχε την απόλυτη κάλυψη της προέδρου της Κομισιόν, η οποία στεκόταν δίπλα του. Η ίδια ανακοίνωσε μάλιστα ότι η Επιτροπή θα παράσχει επιπλέον τρία δισ. ευρώ στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αξιολόγησης.
Τέλος, για το θέμα της Ουκρανίας, ο Μερτς συμφώνησε με τους πάντες στις Βρυξέλλες, ακόμα και με τον Ρούτε του ΝΑΤΟ. «Δεν συζητάμε για την Ουκρανία ως μέλος της Συμμαχίας στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διαδικασίας», τόνισε, στηρίζοντας την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για 30ήμερη κατάπαυση του πυρός.
Η συνέντευξη Τύπου στο ΝΑΤΟ έκρυβε και μια είδηση: ο Μερτς άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο πώλησης πολεμικών αεροσκαφών Εurofighter στην Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό εταίρο» (αλλά αυτό μάλλον δεν είναι είδηση).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας