«Οποία χαρά και μεγάλη τιμή για την πατρίδα μας!». Με αυτά τα λόγια τα οποία ανάρτησε στο Truth Social, την προσωπική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, υποδέχτηκε ο Ντόναλντ Τραμπ την είδηση για την εκλογή του πρώτου Αμερικανού Πάπα στην ιστορία του Βατικανού. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε επίσης λόγο για μια «πολύ σημαντική στιγμή» κι εξέφρασε την επιθυμία να γνωρίσει από κοντά τον νέο Ποντίφικα. Oμως, η χαρά του ίσως να μην κρατήσει για πολύ. Αρκετά διεθνή ΜΜΕ χαρακτηρίζουν τον Λέοντα τον 14ο, κατά κόσμον Ρόμπερτ Πρέβοστ, ως «αντι-Τραμπ» λόγω των θέσεών του, αλλά και δημόσιων δηλώσεών του κατά της νέας ηγεσίας στον Λευκό Οίκο.
Τον περασμένο Απρίλιο, με αφορμή τις συζητήσεις του Τραμπ με τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, σχετικά με την εκεί μεταφορά σε φυλακή-φρούριο μεταναστών, υπόπτων για συμμετοχή σε συμμορίες, που απελαύνονται από τις ΗΠΑ, είχε γράψει: «Δεν βλέπετε ότι υποφέρουν; Δεν εξεγείρεται η συνείδησή σας;».
Λίγο νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, είχε γράψει σε άρθρο του στην αμερικανική θρησκευτική εφημερίδα National Catholic Reporter: «Ο Τζέι Ντι Βανς κάνει λάθος: ο Ιησούς δεν μας ζητεί να ιεραρχήσουμε την αγάπη μας για τους άλλους».
Σε ακόμη παλαιότερες αναρτήσεις του είχε λάβει σαφή θέση κατά του ρατσισμού και υπέρ της φυλετικής ισότητας και δικαιοσύνης, ενώ σε γενικές γραμμές θεωρείται συνεχιστής του Φραγκίσκου σε ό,τι αφορά πολλά κοινωνικά ζητήματα.
«Ο Θεός να τον ευλογεί!», έγραψε ο Ρωμαιοκαθολικός Βανς στο τουίτερ, ενώ από χθες πάρα πολλοί διερωτώνται πώς θα πάει η παράλληλη συμβίωση ανάμεσα στον Τραμπ και τον πρώτο Αμερικανό προκαθήμενο του Βατικανού, οι πιστοί του οποίου πλησιάζουν το ενάμισι δισεκατομμύριο σε ολόκληρο τον κόσμο. Η τεράστια ισχύς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ήταν ο βασικός λόγος, όπως επισήμαινε ανάλυση του CNN, για τον οποίο πολλοί θεωρούσαν πως «δεν θα εκλεγεί ποτέ» ένας Πάπας από την αμερικανική υπερδύναμη. Τήρηση ισορροπιών. Τι άλλαξε;
«Μοιάζει όμως με εξαιρετικά απίθανη σύμπτωση το γεγονός ότι ο πρώτος Αμερικανός Πάπας έρχεται ακριβώς τη στιγμή όπου οι ΗΠΑ υπό τη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ απεμπολούν πολλές από τις διεθνείς τους σχέσεις, συμμαχίες, ακόμα και εσωτερικές αξίες. Μήπως οι καρδινάλιοι ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να υπονοήσουν ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος για την Αμερική;», διερωτάται το CNN.
Για να καταλήξει: «Είναι ίσως επιφανειακό το επιχείρημα ότι η εκλογή του Λέοντος συνιστά «απάντηση στον τραμπισμό». Είναι όμως επίσης αδύνατο να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία κατείχε την τέχνη της υψηλής πολιτικής αιώνες προτού οι ΗΠΑ κερδίσουν την ανεξαρτησία τους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας