Τελικά, κέρδισε ένας Πάπας «αουτσάιντερ». Δεν ήταν στα «φαβορί» των περασμένων ημερών και το όνομά του είχε αρχίσει να ακούγεται μόνον χθες το πρωί, λόγω και της ασυμφωνίας που φέρεται να προέκυψε στο εσωτερικό της ομάδας των Ιταλών καρδιναλίων.
Ο νέος Πάπας της Ρώμης, ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ -ο οποίος διάλεξε το όνομα Λέων ο 14ος- μπορεί να θεωρηθεί συνεχιστής του έργου του Φραγκίσκου. Τα πρώτα του λόγια ήταν ότι «πρέπει να οικοδομήσουμε γέφυρες ειρήνης» και ότι η Εκκλησία αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους. Είναι σαφές ότι, αν και Αμερικανός, δεν έχει καμία σχέση με τη στάση και τη «χριστιανική πίστη» του Τραμπ και των συνεργατών του. Πρόσφατα, μάλιστα, είχε κατακρίνει τη γνωστή θέση του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς, βάσει της οποίας «μπορούμε να κάνουμε μια βαθμολογία ιεράρχησης της αγάπης» και για τον λόγο αυτό «πρέπει να αγαπάμε, πριν από όλους τους άλλους, την πατρίδα και την οικογένειά μας».
Αντιθέτως, η θέση του Φραγκίσκου και του Λέοντα 14ου είναι ότι η αγάπη δεν γνωρίζει σύνορα και διαφοροποιήσεις.
Από τη μέχρι τώρα πορεία του νεοεκλεγέντος Ποντίφικα μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να δείχνει μεγάλη ευαισθησία και ενδιαφέρον για τους μετανάστες και όλους όσοι ζουν στο περιθώριο, όπως έκανε κατά το μακροχρόνιο ποιμαντικό του έργο στο Περού.
Οτι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υπερίσχυση της ειρήνης, αρχίζοντας από τους Αγίους Τόπους και την Ουκρανία.
Και ότι θα παραμείνει στο πλευρό του δοκιμαζόμενου λαού της Λωρίδας της Γάζας, τον οποίο ήθελε να επισκεφθεί ο Φραγκίσκος, αλλά οι συνθήκες και η υγεία του δεν του το επέτρεψαν.
Δεν εξέφρασε ποτέ, παράλληλα, επιφυλάξεις ως προς τα «ανοίγματα» του Φραγκίσκου προς τους ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, τρανσέξουαλ και λεσβίες, κάτι που δείχνει ότι και σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα δεν αναμένεται να υπάρξει οπισθοδρόμηση.
«Αυτή είναι η ειρήνη του Αναστάντος Χριστού. Μια ειρήνη η οποία είναι αφοπλισμένη και αφοπλίζει, με ειρήνη ταπεινή και επίμονη. Προέρχεται από τον Θεό, ο οποίος μας αγαπά όλους, άνευ όρων», τόνισε χαρακτηριστικά, στην πρώτη του ομιλία προς το συγκεντρωμένο πλήθος, ο νέος Αγιος Πατέρας των καθολικών.
Ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτσογκ, στο συγχαρητήριο μήνυμά του υπογράμμισε, χθες βράδυ, ότι «η χώρα του δεν βλέπει την ώρα να μπορέσει να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Αγία Εδρα, όπως και τις σχέσεις Εβραίων και Χριστιανών στους Αγίους Τόπους και σε όλο τον κόσμο». Η θέση του Βατικανού, όμως, σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική τραγωδία στην Παλαιστίνη και στην ανάγκη άμεσης λήξης κάθε στρατιωτικής επιχείρησης ήταν και όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει σαφής.
Πολλοί αναλυτές, όπως και πιστοί, τις τελευταίες δύο εβδομάδες διερωτήθηκαν αν η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, μετά τον θάνατο του Φραγκίσκου, θα καταφέρει να παραμείνει ένα ισχυρό σημείο αναφοράς, ένα φως ελπίδας μέσα στο σκοτάδι της σημερινής διεθνούς κατάστασης. Μια φωνή αντίστασης στη λογική της βίας, του δίκιου του ισχυρότερου, της καταπάτησης δικαιωμάτων και κανόνων. Η χθεσινοβραδινή επιλογή των εκατόν τριάντα τριών εκλεκτόρων καρδιναλίων δείχνει ότι φωνή του επισκόπου και Πάπα της Ρώμης θα συνεχίσει να υψώνεται, όταν υπάρχει ανάγκη να τύχει υπεράσπισης ο αδύναμος και να καταγγέλλεται η αδικία. Μπορεί ο νέος Ποντίφικας, ως χαρακτήρας, να είναι πιο ήπιος και συνεσταλμένος από τον προηγούμενο, αλλά αυτό που μετράει είναι η ουσία.
Μένει να δούμε αν, ως πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό, ο Πάπας Λέων θα θελήσει να μεταβεί στη Μικρά Ασία, στο τέλος του μηνός, για να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και να εορτάσουν μαζί τα 1.700 χρόνια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας. Ο κοινός εορτασμός ήταν σχέδιο για το οποίο ξόδεψαν χρόνο και ενέργεια τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης όσο και ο Φραγκίσκος. Το πρόγραμμα είναι έτοιμο, μετά και το καθόλου δεδομένο «ελεύθερο» από τις τουρκικές Αρχές. Αν ο νέος ποντίφικας δεν θελήσει να βγει τόσο σύντομα από το Βατικανό, θα στείλει κάποιον υψηλόβαθμο εκπρόσωπό του.
Στα μάτια των αμέτρητων πιστών που είδαμε χθες βράδυ, στον Αγιο Πέτρο και στους γύρω δρόμους της Ρώμης, υπήρχε ελπίδα και ενθουσιασμός. Διέκρινες -επίσης- και μια ανακούφιση για το ότι το δέντρο της αλληλοκατανόησης, του σεβασμού και της αγάπης, που φύτεψε ο Φραγκίσκος, θα μπορέσει να συνεχίσει να παράγει καρπούς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας