Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
28°C
28.1° 26.5°
2 BF
47%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
25°C
26.6° 24.3°
1 BF
47%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
24°C
26.0° 23.0°
1 BF
72%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
68%
Βέροια
Αίθριος καιρός
23°C
22.6° 22.6°
2 BF
61%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
3 BF
46%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
26°C
27.2° 25.8°
3 BF
57%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 23.9°
3 BF
53%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 25.4°
3 BF
57%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.7° 24.7°
3 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
22°C
21.9° 21.9°
0 BF
94%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
0 BF
65%
Λαμία
Αίθριος καιρός
25°C
25.7° 23.4°
2 BF
57%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
25°C
24.8° 23.3°
0 BF
53%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 23.3°
1 BF
69%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
25°C
25.3° 25.3°
1 BF
48%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
20°C
20.2° 20.2°
1 BF
80%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
Ο Φρίντριχ Μερτς με τον Εμανουέλ Μακρόν
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Με τον Εμανουέλ Μακρόν

Ο Μερτς αναζητά ηγετικό ρόλο στο Παρίσι και στη Βαρσοβία

Ο νέος -επεισοδιακά εκλεγμένος και με πληγωμένο το ηθικό- καγκελάριος της Γερμανίας ξεκίνησε τα ταξίδια στο εξωτερικό προσπαθώντας να αναβαθμίσει τη διεθνή εικόνα του.

«Επικρατεί τέτοια αταξία στον κόσμο, ώστε ένας Γερμανός καγκελάριος θα πρέπει να φροντίσει για την εξωτερική αλλά και για την ευρωπαϊκή πολιτική όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν». Αυτές τις δηλώσεις έκανε στο γερμανικό κρατικό δίκτυο ARD ο Φρίντριχ Μερτς, λίγο πριν αναχωρήσει για το διπλό ταξίδι του σε Παρίσι και Βαρσοβία. Δεν είχε συμπληρωθεί ακόμα 24ωρο από την επεισοδιακή και προβληματική εκλογή του στο αξίωμα του καγκελάριου από την Μπούντεσταγκ, τη γερμανική Βουλή, όταν ο Μερτς επιχειρούσε με ένα ούτως ή άλλως προγραμματισμένο ταξίδι σε δύο μεγάλες και γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες να κάνει όχι απλά μια επίσκεψη γνωριμίας, αλλά και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά το κοινοβουλευτικό στραπάτσο. Ηταν η πρώτη φορά στα χρονικά που ένας καγκελάριος δεν εκλέχθηκε με την πρώτη, αλλά με τη δεύτερη ψηφοφορία, γεγονός που δημιούργησε πολλά ερωτήματα εντός κι εκτός γερμανικών συνόρων για την αντοχή του νέου μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και του ίδιου του Μερτς ως καγκελάριου.

Στο Παρίσι, ο «αγαπητός Φρίντριχ», όπως τον αποκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, είχε την ευκαιρία να κάνει μια ηγετική εμφάνιση, ανακοινώνοντας μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο τη θέσπιση ενός γαλλογερμανικού Συμβουλίου Αμυνας και Ασφάλειας. Ο Γερμανός καγκελάριος παράλληλα δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι θα συνομιλήσει και με τη Γαλλία και με τη Βρετανία για το θέμα της πυρηνικής αποτροπής στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Παραδέχτηκε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στο θέμα του τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ απέφυγε να δώσει εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας που υφίσταται ρωσική εισβολή καθώς, όπως είπε, «απλώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τις συνθήκες».

Σε κάθε περίπτωση, το χθεσινό ταξίδι στο Παρίσι έδειξε ότι η όποια αναβίωση του γαλλογερμανικού άξονα και ο φιλοευρωπαϊσμός του Μερτς εξαντλούνται -μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον- στο πολεμικό/αμυντικό κομμάτι. Εξάλλου και στη Γερμανία το φρένο χρέους χαλάρωσε ειδικά για να μπορέσουν να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες. Κι ενώ είθισται ο πρώτος προορισμός για έναν νεοεκλεγέντα καγκελάριο να είναι η Γαλλία, ο Μερτς αποφάσισε να δώσει σχεδόν την ίδια βαρύτητα και στην Πολωνία με αυτό το διπλό ταξίδι την ίδια μέρα.

Με τον Ντόναλντ Τουσκ

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό τη δική μου ηγεσία θα βάλει τέλος από την πρώτη κιόλας μέρα στην απουσία διαλόγου μεταξύ Βερολίνου και Βαρσοβίας», είχε πει σε ομιλία του τον Ιανουάριο, ανακοινώνοντας παράλληλα την πρόθεσή του για την υπογραφή ενός νέου συμφώνου φιλίας ανάμεσα στη Γερμανία και την Πολωνία με αφορμή την 34 επέτειο από τη δημιουργία του «Τριγώνου της Βαϊμάρης», ενός φόρουμ τριμερούς συνεργασίας στο οποίο συμμετείχε και η Γαλλία.

Ωστόσο, σύμφωνα με αρκετές αναλύσεις, το έδαφος στην Πολωνία, όπου ο Μερτς αναμενόταν να έχει συνάντηση αργότερα το βράδυ με τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, δεν θα ήταν εξίσου πρόσφορο. Σε δέκα μέρες ακριβώς θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στη χώρα και το πολιτικό κλίμα είναι τεταμένο. Επιπλέον, η επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου συμπίπτει με την επέτειο της ήττας των ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το εθνικιστικό αντιπολιτευόμενο κόμμα PiS εγείρει μετ’ επιτάσεως το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ειδικά τώρα, στην προεκλογική περίοδο. Ενα άλλο θέμα τριβής αναμένεται να είναι το μεταναστευτικό. Ειδικά από χθες καθώς ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του ανακοίνωσε την προώθηση των αιτούντων άσυλο στα σύνορα, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κάτι που σίγουρα θα προκαλέσει εντάσεις με τις γειτονικές χώρες.

Σήμερα πάντως ο Μερτς αναμένεται να έχει ένα άλλο, κρίσιμο κρας τεστ: την πρώτη του τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ, τα συγχαρητήρια του οποίου για την εκλογή του μετέφερε χθες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς. «Θα ήθελα να παροτρύνω την αμερικανική κυβέρνηση να αφήσει την εσωτερική πολιτική της Γερμανίας στη Γερμανία και να μείνει μακριά από κομματικές σκοπιμότητες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Φρίντριχ Μερτς στο ZDF, στο πρώτο του μήνυμα προς τις ΗΠΑ. Να δούμε πόσο καλά θα πάει κι αυτό...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Μερτς αναζητά ηγετικό ρόλο στο Παρίσι και στη Βαρσοβία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας