Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν μάσησε τα λόγια του χθες από το Παρίσι: «Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μία από τις μεγαλύτερες δημοκρατίες του κόσμου θα καταργούσε ερευνητικά προγράμματα με πρόσχημα την ύπαρξη του όρου διαφορετικότητα, ότι θα έκοβε τις βίζες σε ερευνητές», είπε αναφερόμενος -χωρίς ωστόσο και να τον κατονομάσει- στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο διεθνές συνέδριο «Επιλέξτε την Ευρώπη για την Επιστήμη» που το γαλλικό κράτος διοργάνωσε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Παρέστησαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και προσωπικότητες από τους χώρους της επιστημονικής έρευνας και της πολιτικής.
«Απέναντι στις απειλές η Ευρώπη, ναι, πρέπει να γίνει καταφύγιο», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας υπογραμμίζοντας πως «χωρίς ελεύθερη επιστήμη, χάνουμε αυτό που βρίσκεται στην καρδιά των δυτικών φιλελεύθερων δημοκρατιών».
Για τον Μακρόν, με βάση τα όσα αποφάσισε ο Τραμπ για την επιστημονική έρευνα στις ΗΠΑ, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος «να κλείσουν βάσεις δεδομένων στην επιδημιολογία και την κλιματολογία, ή και να χαθούν ανεπανόρθωτα για την επιστήμη».
10 έργα του 21ου αιώνα
«Η Γαλλία και η Ευρώπη δεν μπορούν να επιτρέψουν να συμβεί αυτό. Γι’ αυτό πρέπει επειγόντως να προστατεύσουμε ή να αναδημιουργήσουμε αυτές τις βάσεις δεδομένων για να τις αναλάβουμε» είπε, καλώντας ταυτόχρονα την Ευρώπη να «επενδύσει μαζικά» σε «δέκα έργα του 21ου αιώνα», που αφορούν τους τομείς της Υγείας, του Διαστήματος, της κβαντικής τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της κυκλικής οικονομίας, της γήρανσης του πληθυσμού, της πυρηνικής ενέργειας, του κλίματος, της ηλεκτρονικής και της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης.
Σε δυσαρμονία με τους υψηλούς στόχους που έθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας ήταν ωστόσο το χρηματικό ποσό που, όπως ανακοίνωσε, θα διαθέσει η κυβέρνηση της χώρας του για να προσελκύσει ξένους επιστημονικούς ερευνητές. Πρόκειται για το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο σε σχέση με το διακύβευμα είναι εξόφθαλμα ανεπαρκές.
Γεγονός που χωρίς αμφιβολία οφείλεται στα προβληματικά δημόσια οικονομικά της Γαλλίας και στα μέτρα λιτότητας που λίγο-πολύ θα υιοθετηθούν. Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η πρόταση του πρωθυπουργού της χώρας Φρανσουά Μπαϊρού να διενεργηθεί, εν όψει της κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026, δημοψήφισμα με αντικείμενο τη δημοσιονομική εξυγίανση. Η πρόταση Μπαϊρού δεν είναι βεβαίως άσχετη με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Γαλλία έναντι των Βρυξελλών σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό της έλλειμμα, το οποίο από το 5,4% του ΑΕΠ που προβλέπεται να κλείσει το 2025, θα πρέπει να μειωθεί στο 4,6% το 2026 και στο 3% το 2029.
Η κυβέρνηση Μπαϊρού δεν διαθέτει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, τα δε αντιπολιτευόμενα κόμματα δεν δείχνουν διαθέσεις συμπόρευσης με την κυβερνητική πλευρά για την εφαρμογή οικονομικά περιοριστικών πολιτικών. Ταυτόχρονα δεν αποκλείουν την υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά του Γάλλου πρωθυπουργού. Σημειώνεται πως από το 1958 και μετά έχουν διενεργηθεί στη Γαλλία 10 δημοψηφίσματα, χωρίς ωστόσο κανένα να αφορά ζητήματα της εσωτερικής οικονομικής πολιτικής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας