Πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα, χθες στη Ρώμη, η τέταρτη διακυβερνητική διάσκεψη Ιταλίας-Τουρκίας. Τη συνάντηση της Τζόρτζια Μελόνι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακολούθησε οικονομικό φόρουμ, με τη συμμετοχή περισσότερων από 600 επιχειρήσεων των δύο χωρών.
Στο τέλος της διμερούς συνάντησης, στις δηλώσεις της προς τον Τύπο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός ήταν άκρως ικανοποιημένη: υπογράμμισε την «ιδιαίτερα σημαντική» συμφωνία του ιταλικού κρατικού ομίλου Leonardo με την τουρκική εταιρεία Baykar για τη δημιουργία κοινοπραξίας που θα παράγει αμυντικά ντρόουν, τονίζοντας ότι «οι δύο χώρες αξιοποιούν τα δυνατά τους σημεία». Οσο για την ενέργεια, η Μελόνι αναφέρθηκε στη βούληση της κυβέρνησής της να αυξήσει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Τap και να επεκτείνει τη συνεργασία με την Αγκυρα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του υδρογόνου.
Στις διμερείς συνεργασίες, επίσης, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στον διαστημικό τομέα, όπως και στις υποδομές και στις μεταφορές, όπου προτεραιότητα πρόκειται να αποτελέσουν τα τρένα υψηλής ταχύτητας.
«Η κινητήρια δύναμη των σχέσεών μας είναι η οικονομία», πρόσθεσε ο Ερντογάν, εξηγώντας ότι την τελευταία χρονιά, οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών άγγιξαν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια και ότι ο καινούργιος μεσοπρόθεσμος στόχος είναι να φτάσουν τα 40 δισεκατομμύρια.
Οσο για το κύριας σημασίας πολιτικό θέμα, το μεταναστευτικό, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης έκανε στροφή 180 μοιρών. Πριν κερδίσει τις εκλογές, το 2021, δήλωνε ότι η Τουρκία δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπει στην Ευρώπη και ότι «εκβιάζει την Ελλάδα και τις Βρυξέλλες, εκμεταλλευόμενη το μεταναστευτικό». Χθες, ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για το ότι «οι αναχωρήσεις από τις ακτές της χώρας της έχουν μηδενιστεί», τόνισε ότι «η συμφωνία των Βρυξελλών την Τουρκία λειτουργεί» και έθεσε ως επόμενο στόχο την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των διακινητών.
Η κεντροαριστερή και αριστερή αντιπολίτευση είχε ζητήσει από την πρόεδρο των Αδελφών της Ιταλίας και πρωθυπουργό της χώρας να θέσει το θέμα του σεβασμού των ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα -σε πολιτικό επίπεδο- εκείνο του Εκρέμ Ιμάμογλου. Δεν προκύπτει, όμως, να έγινε καμία τέτοια αναφορά. Μόνο θριαμβολογίες και χαμόγελα. Και ο φιλοξενούμενος της Μελόνι ανταπέδωσε με γενναιοδωρία τις φιλοφρονήσεις. «Διαπιστώνουμε ότι σε σημαντικά θέματα, όπως είναι η ασφάλεια στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, αλλά και η προστασία της διατλαντικής σχέσης, με την Ιταλία υπάρχει κοινή προσέγγιση. Σημαντικό ρόλο στη συνοχή αυτή θεωρώ ότι έχει παίξει η θαρραλέα και αποφασιστική προσέγγιση της Ιταλίδας πρωθυπουργού», είπε, χαρακτηριστικά, ο Ερντογάν.
Ιταλία και Τουρκία υπέγραψαν, χθες, δέκα νέες διμερείς εμπορικές συμφωνίες διότι, όπως εξηγεί η «νέα Μελόνι», ο κοινός στόχος με τους Τούρκους «είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής και μεσογειακής βιομηχανικής αυτονομίας». Κατά την παραμονή στη Ρώμη, όμως, ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετώπισε και ένα απρόβλεπτο, το οποίο σίγουρα δεν πρέπει να τον χαροποίησε. Κατά την επίσκεψή του στο Βατικανό -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν μπόρεσε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και «φαβορί» ως διάδοχο του Φραγκίσκου, τον καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν. Εγινε δεκτός, τελικά, μόνον από τον καρδινάλιο Τζόζεφ Φάρελ, ο οποίος στην Αγία Εδρα ασκεί καθήκοντα διοικητικού υπεύθυνου, μέχρι την εκλογή του νέου Ποντίφικα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας