Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 20.1°
3 BF
55%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.7° 14.1°
3 BF
80%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
20°C
19.5° 19.5°
2 BF
70%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
0 BF
73%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.2° 17.2°
3 BF
59%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
0 BF
91%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.1° 12.1°
1 BF
86%
Αγρίνιο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
79%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
21°C
20.8° 20.8°
3 BF
61%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
22°C
21.6° 21.0°
2 BF
52%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
2 BF
62%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
69%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
20°C
19.5° 19.5°
4 BF
76%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
3 BF
72%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 16.7°
2 BF
72%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
22°C
21.6° 21.6°
3 BF
72%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
47%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
83%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
3 BF
92%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.0° 13.0°
2 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Black_out_1020
(AP Photo/Emilio Morenatti)

Το απόλυτο μυστήριο γύρω από το χαώδες μπλακ αουτ στην Ιβηρική χερσόνησο

Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο να υπήρξε δολιοφθορά, κάτι που το αποκλείει η ισπανική εταιρεία διαχείρισης ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και η πορτογαλική κυβέρνηση.

Ψάχνουν να βρουν τι τους έτυχε σε Ισπανία και Γαλλία μετά το πολύωρο και χαώδες μπλακ άουτ που συντελέστηκε στις δύο χώρες.

Μέχρι στιγμής οι εταιρείες διαχείρισης ηλεκτρικού ρεύματος και οι κυβερνήσεις αποκλείουν το ένα σενάριο πίσω από το άλλο αλλά ξεκάθαρη απάντηση δεν έχουν δώσει ακόμα στους πολίτες των χωρών τους που έζησαν για ώρες "αγκαλιά" με την αβεβαιότητα.

Τι υποψιάζονται οι κυβερνήσεις και η διαχειρίστρια εταιρεία

Το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσε την έναρξη ερευνών για τα αίτια του μπλακ άουτ βάζοντας στο επίκεντρο το ενδεχόμενο «δολιοφθοράς κατά κρίσιμων υποδομών της χώρας».

Ανακοινώνοντας την έναρξη της έρευνας, δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου δήλωσε ότι «η κυβερνοτρομοκρατία είναι ανάμεσα στις πιθανές εξηγήσεις» για τη διακοπή ρεύματος.

Την ίδια στιγμή, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση συγκρότησε επιτροπή διερεύνησης.

«Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά», δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σημειώνοντας ότι θα θέσει «προ των ευθυνών τους» τους «ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης» στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Της επιτροπής διερεύνησης θα ηγηθεί το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Σάντσεθ απέκλεισε το ενδεχόμενο πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές να προκάλεσε το μπλακάουτ.

Ο ίδιος τόνισε ότι τεχνικοί προσπαθούν ακόμη να βρουν τα ακριβή αίτια της κατάρρευσης του δικτύου και τα αποτελέσματα των ερευνών τους θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του συστήματος.

Η REE, η διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρικού δικτύου της Ισπανίας, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα σήμερα ότι με βάση μια προκαταρκτική εκτίμηση απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν ανιχνεύθηκε «καμία διείσδυση» στα συστήματα ελέγχου. Η πορτογαλική κυβέρνηση απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης.

Ωστόσο, ο Σάντσεθ δήλωσε ότι οι ισπανικές αρχές κυβερνοασφάλειας διεξάγουν ξεχωριστή έρευνα για την πιθανότητα κυβερνοεπίθεσης.

Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει δική του έρευνα για το μπλακάουτ για να διαπιστωθεί αν μια κυβερνοεπίθεση εναντίον ισπανικών κρίσιμων υποδομών μπορεί να προκάλεσε τη μαζική διακοπή ηλεκτροδρότησης.

Αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για κυβερνοεπίθεση, ο δικαστής Χόρχε Καλάμα θα διερευνήσει την υπόθεση ως έγκλημα τρομοκρατίας, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το απόλυτο μυστήριο γύρω από το χαώδες μπλακ αουτ στην Ιβηρική χερσόνησο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας