Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το προσφυγικό στις πρώτες δηλώσεις για τις τουρκικές εκλογές

Η νίκη του ΑΚΡ και του Αχμέτ Νταβούτογλου καθιστούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρό διαπραγματευτή για το προσφυγικό με την Ε.Ε.

AP Photo/Burhan Ozbilici

Το προσφυγικό στις πρώτες δηλώσεις για τις τουρκικές εκλογές

  • A-
  • A+

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και το προσφυγικό είναι τα θέματα τα οποία απασχολούν τους Ευρωπαίους μετά τις εκλογές στην Τουρκία, όπως καθίσταται σαφές από τις πρώτες αντιδράσεις και δηλώσεις μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος και τη νίκη του Κόμματος Ευημερίας και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Στην πλειονότητά τους τονίζουν την ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση του θέματος των προσφυγικών ροών, στην οποία η Τουρκία μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο.

Ταυτόχρονα όμως εκφράζουν ανησυχία για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, λόγω της εισβολής σε κανάλια της αντιπολίτευσης, αλλά και του Κουρδικού.

Ζάιμπερτ: «Μεγάλες προκλήσεις»

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, τόνισε πως η Τουρκία έχει πλέον να αντιμετωπίσει «μεγάλες προκλήσεις», αναφερόμενος κυρίως στο θέμα των Κούρδων, τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και την εσωτερική πολιτική πόλωση.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ καλωσόρισε ως «ειρηνική» τη διεξαγωγή των εκλογών στην Τουρκία και χαρακτήρισε την υψηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων «απόδειξη της προσήλωσης του τουρκικού λαού στη Δημοκρατία».

«Απαραίτητη» η συνεργασία

Όπως επισήμανε, η Γερμανία ενδιαφέρεται να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία «σε αυτές τις προκλήσεις».

Χαρακτήρισε τη γερμανο-τουρκική συνεργασία, με τον διάλογο για την μεταναστευτική πολιτική, «απαραίτητη» καθώς «προκύπτει από τα συμφέροντα της Ευρώπης, της Γερμανίας και της Τουρκίας.

Αυτήν τη συνεργασία θα την είχαμε επιδιώξει ανεξάρτητα από τις εκλογές στην Τουρκία και για αυτό τα δύο αυτά θέματα δεν συνδέονται».

Μπροκ: «Εξαρτώμαστε από τον Ερντογάν»

Από την πλευρά του, ο Γερμανός ευρωβουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έλμαρ Μπροκ, υποστήριξε πως «η Ευρώπη εξαρτάται από την καλή θέληση του Ερντογάν για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης».

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση χωρίς την Τουρκία.

»Και γι’ αυτό τώρα ο Ερντογάν έχει το πάνω χέρι. Ούτως ή άλλως θα πρέπει να συνομιλήσουμε με αυτόν, αν πρόκειται να ανακοπεί αυτό το προσφυγικό κύμα», είπε ο Μπροκ.

Μάλιστα αναγνώρισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι «κατάφερε να επιβάλει το σύνθημα “εγώ ή το χάος”. Και οι ψηφοφόροι επέλεξαν προφανώς τη σταθερότητα», σχολίασε.

Presidential Press Service/Pool Photo via AP

Ωστόσο, σημείωσε πως η Τουρκία απομακρύνεται από τις αξίες ενός κράτους δικαίου και «αν επιθυμεί να βελτιώσει τη θέση της σε σχέση με την Ευρώπη, θα πρέπει να υιοθετηθούν συνταγματικές αλλαγές».

Η Ε.Ε. θα εργαστεί για βελτίωση της εταιρικής σχέσης...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να εργαστεί με τη μελλοντική τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και τον επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Αφού τόνισαν ότι η αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές είναι απόδειξη της ισχυρής δέσμευσης «του τουρκικού λαού για τις δημοκρατικές διαδικασίες», ανέφεραν πως η Ε.Ε. «θα εργαστεί με τη μελλοντική κυβέρνηση προκειμένου να βελτιώσει την εταιρική σχέση με την Τουρκία και να συνεχίσει να ενεργεί ώστε να προχωρήσει η συνεργασία μας σε όλους τους τομείς προς όφελος όλων των πολιτών».

...αλλά αναμένει τα αποτελέσματα του ΟΑΣΕ

Όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην ανακοίνωση της Ε.Ε. αναφέρεται πως περιμένει «με ανυπομονησία τα πρώτα συμπεράσματα που θα υποβάλουν σήμερα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το BIDDH (Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ)» που είναι επιφορτισμένο ειδικότερα με την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά την επιδρομή της αστυνομίας σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση λίγε ημέρες πριν από τις εκλογές, η εκπρόσωπος της Ε.Ε. είχε τονίσει πως «αναμένουμε από αυτές τις εκλογές να είναι σύμφωνες με τα διεθνή δημοκρατικά πρότυπα».

Μουζάλας: Ισχυρός διαπραγματευτής για το μεταναστευτικό ο Ερντογάν

Από τη Θεσσαλονίκη και σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, εξέφρασε των ανησυχία ότι αυτή η συντριπτική εκλογική νίκη «τον κάνει και πιο ισχυρό διαπραγματευτή».

«Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση από το να γίνεται η διαλογή των προσφύγων στο έδαφος της Τουρκίας», είπε.

Επισήμανε ότι τρέφει σεβασμό για την Τουρκία, καθώς είναι μια χώρα «που κρατάει 3 με 3,5 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες. Πρέπει όμως να διευθετηθεί το πρόβλημα των θανάτων στο Αιγαίο, των προσφυγικών ροών στην πηγή του. Δηλαδή στην Τουρκία, την Ιορδανία, το Λίβανο».

«Πρέπει να πάψουν οι θάλασσες να είναι νεκροταφεία», τόνισε.

Κύπρος: «Αποτέλεσμα, προϊόν κλίματος φόβου»

«Το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών αποτελεί προϊόν του κλίματος φόβου, ανασφάλειας και βαθύτατου διχασμού της κοινωνίας που καλλιέργησε μεθοδευμένα και συστηματικά ο Ταγίπ Ερντογάν» υποστήριξε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Όπως εκτίμησε, θα υπάρξει «περαιτέρω κλιμάκωση του αυταρχισμού και απολυταρχίας και εμπέδωση ενός καθεστώτος κατ' επίφαση δημοκρατικού που θα ρέπει συνεχώς προς τον ολοκληρωτισμό».

Και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ακολουθεί «πολιτική ανοχής και θωπείας προς την Τουρκία».

Όσον αφορά την τουρκική στάση στο Κυπριακό, ο Γιαννάκης Ομήρου υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ουσιώδης μεταβολή της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής.

«Καθήκον της Κυπριακής Δημοκρατίας», τονίζει, «είναι η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής ιδιότητάς της για παρεμπόδιση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, όσο αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κύπρο».

ΕΥΡΩΠΗ
«Αν αφήσουμε τους πρόσφυγες θα πλημμυρίσουν την Ευρώπη!»
​Οργή, καμουφλαρισμένη πίσω από επιτηδευμένη αδιαφορία, προκάλεσε στην Αγκυρα το ψήφισμα-ράπισμα του Ευρωκοινοβουλίου για «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μέχρι νεωτέρας. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί...
«Αν αφήσουμε τους πρόσφυγες θα πλημμυρίσουν την Ευρώπη!»
ΕΥΡΩΠΗ
Πυρά εκ δεξιών και εξ αριστερών κατά της Μέρκελ
Ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται για έναν κρίσιμο εκλογικό μήνα, με αναμετρήσεις στα ομοσπονδιακά κρατίδια του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας (4/9) και του Βερολίνου (18/9) και δημοτικές εκλογές στην Κάτω Σαξονία...
Πυρά εκ δεξιών και εξ αριστερών κατά της Μέρκελ
ΕΥΡΩΠΗ
Τουρκικά παιχνίδια με κεφάλαια και Κύπρο
Αβάσιμους χαρακτηρίζει η Λευκωσία τους ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού, Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος δήλωσε την Κυριακή ότι το καλοκαίρι θα ανοίξουν τα πέντε κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τα οποία...
Τουρκικά παιχνίδια με κεφάλαια και Κύπρο
ΕΥΡΩΠΗ
Συλλογικές αποφάσεις στο θέμα της Τουρκίας ζητάει ο Τσίπρας
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η διαπραγμάτευση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, αναφορικά με τη συμφωνία στο προσφυγικό, με τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να ζητά συλλογικές αποφάσεις από...
Συλλογικές αποφάσεις στο θέμα της Τουρκίας ζητάει ο Τσίπρας
ΕΥΡΩΠΗ
«Πρώτα οι υποχρεώσεις σας»
«Σφήνα» στις διαβουλεύσεις για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες μπαίνουν το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ● Κοινή επιδίωξη του προέδρου Ν. Αναστασιάδη και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η περαιτέρω...
«Πρώτα οι υποχρεώσεις σας»
ΕΥΡΩΠΗ
Τουσκ: Στόχος μία αποδεκτή συμφωνία
​Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ξεκαθάρισε πως αυτό που πρέπει να γίνει στη Σύνοδο Κορυφής είναι να συμφωνήσουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η Τουρκία, σε μία κοινή απόφαση...
Τουσκ: Στόχος μία αποδεκτή συμφωνία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας