Μήνυμα στη Ρωσία και δωράκι στην Ουκρανία έκανε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Συγκεκριμένα, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην Ουκρανία πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα έστειλε «τελεσίγραφο» στη Ρωσία ότι πρέπει να συμφωνήσει χωρίς όρους και προϋποθέσεις την συμφωνηθείσα - με τις ΗΠΑ - κατάπαυση του πυρός για 30 μέρες με την Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι μαζί με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, αλλά και ότι η Ρωσία αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη.
Αναφερόμενος στην αυριανή διεθνή διάσκεψη για το ουκρανικό, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις θα επικεντρωθούν στο πώς θα επιτευχθεί κατάπαυση πυρός διαρκείας, που θα γίνει σεβαστή τόσο από το Κίεβο όσο και από τη Μόσχα. Ανέφερε επίσης ότι θα συζητηθεί το ζήτημα της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ούτως ώστε να είναι ικανή να αντιμετωπίσει στο μέλλον οποιαδήποτε εκδήλωση της ρωσικής επιθετικότητας.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα πρέπει να παραμείνουν και να ενισχυθούν, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι ευελπιστεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ασκήσουν πιέσεις στη Μόσχα για να αποδεχθεί την κατάπαυση πυρός.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η χώρα του δεν θα συμφωνήσει ποτέ στην παραχώρηση των εδαφών που η Ρωσία κατέλαβε διά της βίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι στην παρούσα φάση δεν φαίνεται εφικτή η επανακατάληψη τους από τον ουκρανικό στρατό και ότι αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτευχθεί διά της διπλωματικής οδού.
Ουκρανία: Χρειαζόμαστε ετοιμοπόλεμους Ευρωπαίους στρατιώτες
Η Ουκρανία χρειάζεται τη «σοβαρή» συμβολή Ευρωπαίων, ετοιμοπόλεμων στρατιωτών, μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία και όχι μια ειρηνευτική δύναμη, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Ουκρανός αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.
«Δεν χρειαζόμαστε μια απλή παρουσία (στρατιωτών) για να δείξουμε ότι η Ευρώπη είναι εδώ» εκτίμησε ο Ίγκορ Ζόφκφα, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Δεν χρειαζόμαστε ειρηνευτικές αποστολές», επέμεινε. Και «δεν είναι η ποσότητα (των στρατιωτών) που μετράει (…) αλλά η διάθεσή τους να πολεμήσουν, να αμυνθούν, να είναι εξοπλισμένοι και να κατανοούν ότι η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας», πρόσθεσε.
«Κάθε στρατιώτης θα πρέπει να είναι έτοιμος να εμπλακεί σε πραγματική μάχη. Αυτό κάνουν οι Ουκρανοί εδώ και πάνω από τρία χρόνια», συνέχισε.
Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου πρότεινε να αναλάβουν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις τη φύλαξη των συνόρων με τη Λευκορωσία, ώστε να απελευθερωθούν Ουκρανοί στρατιώτες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στις πιο επικίνδυνες ζώνες.
«Δεν χρειαζόμαστε διεθνή παρουσία στο Λβιβ», μια πόλη της δυτικής Ουκρανίας, πολύ μακριά από τη γραμμή του μετώπου, τόνισε.
Ο Ίγκορ Ζόφκφα, 45 ετών, συμμετείχε στους δύο γύρους διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς στη Σαουδική Αραβία. Μίλησε στο AFP πριν από την νέα σύνοδο κορυφής της «συμμαχίας των προθύμων» που θα διεξαχθεί αύριο στο Παρίσι με τη συμμετοχή πολλών ηγετών χωρών που είναι έτοιμοι να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία.
Ρούμπιο: Χρειάζεται χρόνος
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε απόψε ότι η Ουάσινγκτον θα εξετάσει τις προϋποθέσεις που έθεσε η Ρωσία για μια κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα, προειδοποιώντας ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία.
«Δεν θα είναι απλό. Θα χρειαστεί χρόνος όμως, τουλάχιστον, είμαστε σε αυτόν τον δρόμο και συζητάμε πράγματα», είπε ο Ρούμπιο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Κίνγκστον της Τζαμάικας.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν χθες με το Κίεβο και τη Μόσχα είναι «κατ’ αρχήν». Η Ουάσινγκτον θα εξετάσει τους όρους που έθεσε η Ρωσία και θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει.
Οι ΗΠΑ κατέληξαν σε ξεχωριστές συμφωνίες με την Ουκρανία και τη Ρωσία, που αφορούν την παύση των επιθέσεων στη θάλασσα και εναντίον ενεργειακών υποδομών. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να πιέσουν για την άρση ορισμένων από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα.
Λίγο μετά τις ανακοινώσεις που έκανε η Ουάσινγκτον, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι συμφωνίες για τη Μαύρη Θάλασσα δεν θα τεθούν σε εφαρμογή παρά μόνο εάν αποκατασταθεί η σύνδεση ορισμένων ρωσικών τραπεζών με το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.
Νέα και διευρυμένη διάσκεψη της «Συμμαχίας των Προθύμων»
Με τη συμμετοχή 31 χωρών, που λίγο πολύ έχουν δηλώσει διατεθειμένες να συνδράμουν την Ουκρανία στον πόλεμο της με τη Ρωσία, θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Παρίσι διεθνής διάσκεψη η οποία, σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, θα επικεντρωθεί σε τέσσερα σημεία επιχειρησιακού χαρακτήρα.
Το πρώτο σημείο θα αφορά τη συνέχιση της άμεσης βοήθειας προς την Ουκρανία επί τη βάσει των αναγκών που η ίδια έχει προσδιορίσει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι των χωρών που θα λάβουν μέρος στη διάσκεψη θα κληθούν να αποσαφηνίσουν το είδος της βοήθειας που επιθυμούν και είναι σε θέση να παράσχουν, καθώς και τις διαδικασίες με τις οποίες η βοήθεια αυτή θα υλοποιηθεί.
Το δεύτερο σημείο θα αφορά την πιθανολογούμενη κατάπαυση πυρός, η οποία σύμφωνα με τη γαλλική πλευρά θα πρέπει να είναι «πλήρης και επαληθεύσιμη». Καθοριστικής σημασίας ζήτημα είναι εν προκειμένω η αποσαφήνιση των διαθέσεων της Μόσχας και ειδικότερα εάν και κατά πόσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι διατεθειμένος να αναλάβει δεσμεύσεις που δεν θα είναι μόνο «επί της αρχής», σημειώνουν εκπρόσωποι της γαλλικής διπλωματίας.
Το τρίτο σημείο θα αφορά τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας, κατά τρόπο που δεν θα αφήνει περιθώρια εκδήλωσης νέων ρωσικών επιθετικών ενεργειών.
Το τέταρτο σημείο θα αφορά τη μελλοντική δημιουργία μίας «δύναμης εξασφάλισης» της ειρήνης η οποία θα αφορά όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και την Ευρώπη συνολικά. Η γαλλική πλευρά θεωρεί πως η Ουάσινγκτον δεν είναι αντίθετη έναντι αυτής της προοπτικής και πως μπορεί να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση στις εξελισσόμενες διαβουλεύσεις της με τη Μόσχα.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια αναμένεται να κινηθεί και η συνάντηση που έχει σήμερα το βράδυ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος θα είναι παρών αύριο στη διάσκεψη του Παρισιού.
Σχολιάζοντας εξάλλου τις τελευταίες εξελίξεις στις διαβουλεύσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, πηγή προσκείμενη στον Γάλλο πρόεδρο χαρακτήρισε θετικές τις συμφωνίες που υπήρξαν αναφορικά με το μορατόριουμ των επιθέσεων κατά ενεργειακών υποδομών, την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα και την προστασία των λιμανιών, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν επαρκούν για την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας για την πλήρη κατάπαυση του πυρός. Η ίδια πηγή, τέλος, αναφερόμενη στην Τουρκία, η οποία θα εκπροσωπηθεί αύριο στο Παρίσι, όχι όμως από τον πρόεδρο Ερντογάν, ανέφερε πως η παρουσία της στη διεθνή διάσκεψη είναι χρήσιμη, αλλά και ότι η θέση της Γαλλίας σε σχέση με τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία είναι σαφής: «Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του Ιμάμογλου και θέλουμε να διαβουλευόμαστε με μια Τουρκία δημοκρατική που σέβεται τις ευρωπαϊκές αξίες» είπε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας