Δύο χρόνια μετά το Κατάργκεϊτ, ένα νέο σκάνδαλο δωροδοκιών σκιάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς η κινέζικη εταιρεία τηλεπικοινωνιών, Huawei, φέρεται να έκανε παράνομες πληρωμές, να παρείχε ακριβά δώρα και εισιτήρια ποδοσφαίρου προκειμένου να κερδίσει την εύνοια ευρωβουλευτών, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Reporters United (Το νέο #gate είναι κινέζικο: Στο στόχαστρο των βελγικών αρχών η Huawei για διαφθορά ευρωβουλευτών).
Το Reporters United σε συνεργασία με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, την ολλανδική πλατφόρμα ερευνητικής δημοσιογραφίας Follow the Money και το βελγικό ερευνητικό περιοδικό Knack παρουσιάζουν την επιχείρηση λόμπινγκ της κινεζικής εταιρείας στην καρδιά της ΕΕ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι βελγικές αρχές, μετά από δύο χρόνια ερευνών με την κωδική ονομασία «Opération Génération» («Επιχείρηση Γενιά») κατά τη διάρκεια των οποίων παρακολουθούνταν νυν και πρώην λομπίστες που ενεργούσαν για λογαριασμό της Huawei, πραγματοποιήθηκαν έφοδοι της αστυνομίας σε τουλάχιστον 21 τοποθεσίες στις Βρυξέλλες και στο υπόλοιπο Βέλγιο σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες (13/3).
«Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες αξιωματικοί της βελγικής δικαστικής αστυνομίας, έγιναν προσαγωγές ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται σε απόπειρες ενεργητικής δωροδοκίας ευρωβουλευτ(ρι)ών, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά και πλαστογραφίες. Οι ενέργειες αυτές, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, φέρονται να διαπράχθηκαν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης», αναφέρει το δημοσίευμα.
Τα ερευνητικά μέσα μέσα από συνεντεύξεις με πρώην υπαλλήλους της Huawei και συλλέγοντας δημόσια δεδομένα και έγγραφα από την Κομισιόν και από κράτη μέλη αποκαλύπτουν πως «ακριβά εισιτήρια ποδοσφαίρου, πλούσια δώρα και πολυτελή ταξίδια στην Κίνα ήταν μερικά από τα ανταλλάγματα που φέρονται από το 2021 να έδιναν για λογαριασμό της εταιρείας οι λομπίστες στα μέλη της Ευρωβουλής, αλλά και σε πρώην και νυν βοηθούς τους, ώστε εκείνοι να στηρίξουν ενεργά τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό που επιθυμούσε να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, σ’ ένα ολοένα και πιο εχθρικό προς τα κινεζικά συμφέροντα περιβάλλον».
Επισημαίνουν ωστόσο ότι στο στόχαστρο των αρχών δεν έχουν τεθεί ακόμα εν ενεργεία ευρωβουλευτές, ωστόσο δεν αποκλείεται η ομοσπονδιακή εισαγγελία να ζητήσει την άρση της βουλευτικής ασυλίας, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για εμπλοκή Ελλήνων ευρωβουλευτών στην υπόθεση.
Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ των Reporter United εδώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας