Το «πρωτόκολλο συνεργασίας Ιταλίας-Αλβανίας» συνεχίζει να αποτελεί, για την Τζόρτζια Μελόνι, κύριας σημασίας προτεραιότητα. Παρότι το δικαστήριο της Ρώμης δεν επικύρωσε καμία από τις μεταφορές αιτούντων άσυλο στα δύο κλειστά κέντρα του Γκιαντέρ και του Σεντζίν, η ακροδεξιά πρωθυπουργός επιμένει, διότι δεν θέλει να δείξει ότι έχασε το στοίχημα της σκληρής διαχείρισης του μεταναστευτικού.
Σύμφωνα με το σύνολο, σχεδόν, του ιταλικού Τύπου, η κυβερνητική συμμαχία των Αδελφών της Ιταλίας, της Λέγκας και του Φόρτσα Ιτάλια προτίθεται να αλλάξει στρατηγική. Τώρα θέλει να πάψουν να μεταφέρονται στη βόρεια Αλβανία όσοι ζητούν άσυλο και να αντικατασταθούν από παράτυπους μετανάστες τελεσίδικα καταδικασμένους σε επαναπατρισμό.
Η πρόθεση αυτή, όπως διέρρευσε, οφείλεται στην εκτίμηση ότι και η ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις ασφαλείς χώρες προέλευσης -η οποία αναμένεται προς τα τέλη Φεβρουαρίου ή το πολύ τον Μάρτιο- δεν θα είναι ευνοϊκή για την ιταλική κυβέρνηση. Οτι πρόκειται να γίνει και πάλι σαφές, δηλαδή, πως «ασφαλής χώρα προέλευσης» είναι μόνον εκείνη στην οποία τυγχάνουν σεβασμού όλα τα δικαιώματα των πολιτών, ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικής και ιδεολογικής ταυτότητας, στο σύνολο της επικράτειάς της.
Αυτό σημαίνει ότι πολύ δύσκολα οι κλειστές ιταλικές δομές στην Αλβανία θα γεμίσουν μετανάστες και πρόσφυγες που είναι θύματα κατατρεγμών και διακρίσεων. Η λύση είναι να τροποποιηθεί η συμφωνία Μελόνι-Ράμα και να χρησιμοποιηθούν τα δυο αυτά κέντρα ως «αποθήκες» για παράτυπους μετανάστες πριν σταλούν πίσω στις χώρες καταγωγής τους.
Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, προκύπτει μια σειρά ερωτημάτων. Πόσο θα διαρκεί η παραμονή των ανθρώπων αυτών στο Γκιαντέρ και στο Σεντζίν; Οι συνθήκες κράτησής τους θα σέβονται την ιταλική και ευρωπαϊκή νομοθεσία ή θα πρέπει να υπάρξει και πάλι παρέμβαση της Δικαιοσύνης;
Εκτός από όλα αυτά υπάρχει ακόμη ένα, άκρως πρακτικό θέμα: η Ιταλία έχει μεγάλα προβλήματα στη διαδικασία επαναπατρισμών. Η μόνη χώρα με την οποία λειτουργεί σχετική συμφωνία είναι, ουσιαστικά, η Τυνησία. Μήπως λοιπόν θα μεταφερθούν στην αντίπερα όχθη της Αδριατικής εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι θα είναι εντελώς άγνωστο πότε και αν θα επαναπατριστούν;
Σύμφωνα, δε, με την εφημερίδα La Repubblica, η Ιταλίδα πρωθυπουργός και στενοί συνεργάτες της εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα για τη διαχείριση των δύο συγκεκριμένων δομών στο αλβανικό κράτος. Κάτι που θα επέφερε μια σειρά από τεράστια προβλήματα ως προς τις συνθήκες και τις πρακτικές που πρόκειται να επιβληθούν.
Ο κύριος στόχος της Μελόνι, του Ματέο Σαλβίνι και της υπόλοιπης συμμαχίας τους, όμως, είναι να δείξουν ότι δεν βγήκαν ηττημένοι από το «μπρα ντε φερ» με την αντιπολίτευση και τους δικαστικούς. Διότι προσπαθούν να παρουσιάσουν το «μοντέλο Αλβανία» ως υπόδειγμα και σημείο αναφοράς για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ολα τα υπόλοιπα δείχνουν να μην τους απασχολούν καθόλου.
Μέσα στη δύσκολη αυτή πραγματικότητα, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα (ο οποίος είναι και επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της χώρας), προσπαθεί, βάσει των δικαιοδοσιών του, να λειτουργήσει ως αντίβαρο. Σε επίσκεψή του στο ιστορικό Πανεπιστήμιο της Περούτζια, δήλωσε με νόημα ότι «η Ιταλία είναι μια ανοικτή και φιλόξενη χώρα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας