Βούτυρο στο ψωμί του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας ήταν η «πιθανότατα τρομοκρατική» –κατά τη γερμανική αστυνομία– επίθεση 24χρονου Αφγανού πρόσφυγα, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης έριξε στα τυφλά το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω σε περίπου χίλιους διαδηλωτές, μέλη συνδικάτου, στο Μόναχο. Τραυματίστηκαν 28 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά. Δύο τραυματίες χαροπαλεύουν.
Ο 24χρονος δράστης συνελήφθη. Είχε απασχολήσει τις Αρχές για κλοπές και χρήση ναρκωτικών, είχε πάει το 2016 και παρέμενε στη Γερμανία με τη λεγόμενη «άδεια ανοχής», η οποία αναστέλλει προσωρινά την απέλαση.
Σε απόσταση αναπνοής από τις κρίσιμες ομοσπονδιακές εκλογές της Κυριακής 23 Φεβρουαρίου, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που βρίσκεται δημοσκοπικά στη δεύτερη θέση (22%), έσπευσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός, συμπαρασύροντας προς τα ακροδεξιά και τους Χριστιανοδημοκράτες (το CDU μαζί με τη Χριστιανοκοινωνική Ενωση της Βαυαρίας (CSU) προηγούνται δημοσκοπικά με 29%) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD, 15,5%).
«Ο δράστης θα χαρακτηριστεί ψυχικά άρρωστος» προέβλεψε σε ανακοίνωσή της η AfD, κατηγορώντας ως συνυπεύθυνους για την επίθεση τόσο το CDU τόσο το SPD. Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι «η Βαυαρία διοικείται από τους Χριστιανοδημοκράτες».
Ο απερχόμενος Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Ολαφ Σολτς διαβεβαίωσε ότι ο δράστης «δεν πρέπει να περιμένει καμία επιείκεια. Πρέπει να τιμωρηθεί και να φύγει από τη χώρα». Ο δε Χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος για την καγκελαρία, Φρίντριχ Μερτς, δήλωσε ότι «η ασφάλεια θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας».
Η επίθεση έγινε την παραμονή της σημερινής πρώτης ημέρας εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου του Μονάχου για την Ασφάλεια, θεσμού με παρελθόν 60 ετών. Από τη μια οι Γερμανοί ψηφοφόροι παρακολουθούσαν στις οθόνες των τηλεοράσεων και των κινητών τους τις δραματικές ειδήσεις από το κέντρο του Μονάχου και από την άλλη διαφημιστικά σποτ μιλούσαν για τα «μεγάλα ερωτήματα» που θα απασχολήσουν τους συνέδρους κατά το τετραήμερο 14-16 Φεβρουαρίου.
Ερωτήματα του τύπου «Εχει ξεσπάσει νέος Ψυχρός Πόλεμος ανάμεσα στις δημοκρατίες και τα αυταρχικά καθεστώτα;» ή «Ζούμε σε έναν κόσμο σε σύγχυση όπου ανταγωνίζονται διάφορες τάξεις πραγμάτων;».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας