Πόσο ηθική μπορεί να είναι η τεχνητή νοημοσύνη; Αυτό είναι το ερώτημα που κυριάρχησε χθες και προχθές στη διεθνή συνάντηση πολιτικών ηγετών, διευθυντών επιχειρήσεων και επιστημονικών παραγόντων, την οποία διοργάνωσε η Γαλλία στο Γκραν Παλέ του Παρισιού. Για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν η απάντηση στο ερώτημα ήταν δεδομένη. Η τεχνητή νοημοσύνη (Τ.Ν.) μπορεί, όπως είπε, να είναι ηθική εφόσον πλαισιωθεί από τους κατάλληλους κανόνες, αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί πως η Γαλλία θέλει και μπορεί να γίνει το κέντρο ανάπτυξης της Τ.Ν. στην Ευρώπη.
«Χρειαζόμαστε μια διεθνή διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης. Εχουμε πίστη στην καινοτομία, αλλά θέλουμε μία ΤΝ που θα ενώνει τη διεθνή κοινότητα με ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης το οποίο θα εγγυάται τον σεβασμό στην ιδιωτική ζωή, τη δημιουργικότητα, τα πνευματικά δικαιώματα και θα αποτρέψει τη χρησιμοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο των μαζών», είπε ο Μακρόν κλείνοντας τις εργασίες της συνόδου.
ΗΠΑ και Βρετανία
Προηγουμένως, ωστόσο, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς υποστήριξε από το βήμα της συνόδου ότι η «υπερβολική ρυθμιστική πλαισίωση» της τεχνητής νοημοσύνης «μπορεί να σκοτώσει μια βιομηχανία που βρίσκεται σε ταχεία άνθηση».
Ο Βανς τόνισε ότι η κυβέρνηση Τραμπ «θα διασφαλίσει ότι τα συστήματα Τ.Ν. που αναπτύσσονται στην Αμερική θα είναι απαλλαγμένα από ιδεολογικές προκαταλήψεις» και κατέκρινε κάποια κράτη για τις συμπράξεις τους με «αυταρχικά καθεστώτα». «Είναι σαν να αλυσοδένεις τη χώρα σου με έναν αυταρχικό αφέντη που επιδιώκει να διεισδύσει, να εγκατασταθεί και να αρπάξει τις πληροφοριακές υποδομές σου», είπε ο Τζέι Ντι Βανς.
Κατόπιν όλων αυτών δεν προκάλεσε φυσικά καμιά έκπληξη το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες (όπως άλλωστε και το Ηνωμένο Βασίλειο) δεν συγκαταλέγονται στις 61 χώρες που συνυπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου «για μία τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτή, συμπεριληπτική και ηθική».
Οι υπογράφουσες χώρες (ανάμεσά τους όλες οι χώρες της Ε.Ε., η Κίνα και η Ινδία) πήραν θέση υπέρ ενός ενισχυμένου συντονισμού στη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης και απηύθυναν έκκληση για την αποφυγή «της συγκέντρωσης της αγοράς».
Αντι-σύνοδος
Την ίδια όμως ώρα που πολιτικοί παράγοντες και επιχειρηματίες συζητούσαν στο Γκραν Παλέ του Παρισιού για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, πανεπιστημιακοί και διανοούμενοι συζητούσαν στην πλατεία του Τροκαντερό, στο πλαίσιο μιας αντι-συνόδου που διοργάνωσαν, για την ανηθικότητά της. Μια ανηθικότητα που συνίσταται στην αντικατάσταση εξειδικευμένων ανθρώπων από μηχανές με μοναδικό στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και κατά συνέπεια των κερδών των επιχειρήσεων.
Μεταφραστές κειμένων εξηγούσαν πως ανήκουν σε μια επαγγελματική κατηγορία απειλούμενη από εξαφάνιση, σεναριογράφοι βεβαίωναν πως όλο και περισσότερο τους ζητάνε να ολοκληρώσουν κείμενα-προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, διορθωτές κειμένων σε εφημερίδες ανέφεραν πως έχασαν τη δουλειά τους, τηλεφωνητές εξηγούσαν πως αντικαταστάθηκαν από συστήματα ικανά να δίνουν αμφίβολης ποιότητας απαντήσεις σε περίπου 300.000 κλήσεις ημερησίως κ.ο.κ.
Κάποιοι αναφέρθηκαν στον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στον στρατιωτικό τομέα, σημειώνοντας πως πολλές από τις πρόσφατες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα ήταν αποτέλεσμα σχεδιασμών τεχνητής νοημοσύνης με μεγάλα περιθώρια λάθους και με όσα αυτό συνεπάγεται.
«Ζούμε σε μια χρονική περίοδο που χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από την κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιακής βιομηχανίας σε όλους τους τομείς, της πολιτικής συμπεριλαμβανομένης. Μια περίοδος φονταμενταλισμού της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία παρουσιάζεται ως μονόδρομος ανεξάρτητα από τις κοινωνικές της συνέπειες», προειδοποίησε ο Γάλλος φιλόσοφος Ερίκ Σαντέν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας