ΡΩΜΗ
Η υπόθεση των παρακολουθήσεων ακτιβιστών και δημοσιογράφων, μέσω του λογισμικού Graphite της ισραηλινής εταιρείας Paragon, λαμβάνει στην Ιταλία όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Γεννά μάλιστα υποψία για εμφύλιο πόλεμο μεταξύ ανταγωνιστικών μυστικών υπηρεσιών.
Στην Ιταλία, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, θύματα της παράνομης πρακτικής έπεσαν επτά, συνολικά, δημοσιογράφοι, εθελοντές και ακτιβιστές. Δύο από αυτούς επέλεξαν να αναφερθούν λεπτομερώς στην όλη αυτή ιστορία.
Ο πρώτος είναι ο Φραντσέσκο Καντσελάτο, διευθυντής του δημοσιογραφικού ιστότοπου Fanpage το οποίο, σχετικά πρόσφατα, δημοσίευσε λεπτομερή έρευνα που αφορούσε νεοφασιστικά στοιχεία στο εσωτερικό της νεολαίας του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι, των Αδελφών της Ιταλίας.
Ο δεύτερος είναι ο Λούκα Καζαρίνι, πρώην πολέμιος της παγκοσμιοποίησης και μια από τις «ψυχές» του κινήματος «Γένοβα 2001» και νυν στέλεχος της ΜΚΟ Mediterranea, η οποία συμμετέχει σε διασώσεις μεταναστών στη Μεσόγειο.
Και οι δύο αναμένεται να υποβάλουν μηνύσεις για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, κάτι που θα έχει συνέπεια την έναρξη εισαγγελικής έρευνας. «Δεν είμαι τρομοκράτης και δεν αποτελώ απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Για ποιο λόγο με παρακολουθούσαν;», διερωτήθηκε με νόημα ο Καντσελάτο.
Το μεγάλο ερώτημα, ακριβώς, είναι ποιος ευθύνεται για τις παρακολουθήσεις αυτές, ποιος έδωσε την αναγκαία εντολή για να πραγματοποιηθούν. Η ιταλική κυβέρνηση διέψευσε ότι εμπλέκεται και πρόσθεσε ότι «αποκλείει πως άτομα που προστατεύονται από τον νόμο, όπως οι δημοσιογράφοι, μπορεί να ετέθησαν υπό παρακολούθηση από κρατικές υπηρεσίες».
Η βρετανική εφημερίδα Guardian και η ισραηλινή Haaretz, όμως, σε δημοσιεύματά τους υποστήριξαν ότι η εταιρεία που παράγει το συγκεκριμένο λογισμικό, η Paragon, αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία της με την Ιταλία, λόγω παραβίασης του «ηθικού πλαισίου αναφοράς» του συμβολαίου. Σύμφωνα, δε, με τον ιταλικό Τύπο, στη χώρα φέρονται να είχαν στη διάθεσή τους το «spyware» αυτό μόνον οι μυστικές υπηρεσίες και «ένα από τα αστυνομικά της σώματα».
Μέσα στη χαώδη αυτή κατάσταση, ο γραμματέας της Λέγκας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι «μπορεί να πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών της χώρας». Στη συνέχεια αναγκάστηκε να ανασκευάσει τη δήλωση, αλλά το πρωτοφανές περιεχόμενό της έκανε γνωστούς αναλυτές να διερωτηθούν «πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση της χώρας να μην ελέγχει τις υπηρεσίες ασφαλείας της;».
«Ακούν» και οι δικαστικοί;
Δύο είναι οι κεντρικές μυστικές υπηρεσίες στην Ιταλία, η AISE η οποία ασχολείται με την ασφάλεια και τις απειλές εκτός συνόρων και η AISI η οποία ασχολείται με το εσωτερικό της χώρας. Μετά τις νέες αυτές αναφορές, πηγές της κυβέρνησης Μελόνι άφησαν να διαρρεύσει ότι «διαθέτουν και οι δικαστικοί αυτό το σύστημα παρακολούθησης». Το δε βράδυ της Κυριακής πρόσθεσαν ότι στην πραγματικότητα, η συνεργασία της χώρας με την εταιρεία Paragon (την οποία, πρόσφατα, αγόρασε αμερικανικό fund) δεν έχει σταματήσει και χρησιμοποιείται για τη δίωξη των εγκληματιών.
Με την όλη υπόθεση ασχολείται τώρα η Εθνική Υπηρεσία για την Κυβερνοασφάλεια, ενώ πρόκειται να αποτελέσει αποκλειστικό αντικείμενο της επόμενης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών. Μόνο που οι εργασίες της επιτροπής, βάσει νόμου, καλύπτονται από απόρρητο και όποιος βουλευτής αποκαλύψει «ευαίσθητα περιεχόμενα», κινδυνεύει να καταδικαστεί μέχρι και σε επτά χρόνια κάθειρξη.
Η αντιπολίτευση, από τα Πέντε Αστέρια μέχρι το Δημοκρατικό Κόμμα και την Ιταλική Αριστερά, ζητά από τον αρμόδιο υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Αλφρέντο Μαντοβάνο, αλλά και από την ίδια την Τζόρτζια Μελόνι να πληροφορήσουν άμεσα το Κοινοβούλιο. Προς το παρόν, όμως, η πρωθυπουργός και επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας δεν δείχνει πρόθυμη να ασχοληθεί με το όλο θέμα. Οι μόνοι που θέλησαν να διαχωρίσουν τη θέση τους είναι οι εισαγγελείς, οι οποίοι διεμήνυσαν ότι «οι μεγαλύτερες εισαγγελίες της χώρας -όπως και η αστυνομία με την οποία συνεργάζονται- δεν έχουν πρόσβαση στο ισραηλινό λογισμικό».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας