Αθήνα, 6°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
6°C
6.9° 4.5°
2 BF
64%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
5°C
6.2° 3.3°
0 BF
64%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
8°C
8.2° 4.4°
4 BF
38%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
-1°C
-1.1° -1.1°
1 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
5°C
5.2° 5.2°
2 BF
51%
Βέροια
Αίθριος καιρός
3°C
3.2° 3.2°
1 BF
59%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
-2°C
-1.6° -1.6°
1 BF
47%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
2°C
2.4° 2.4°
1 BF
57%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
10°C
9.8° 8.3°
5 BF
66%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
6°C
6.5° 6.1°
2 BF
58%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
9.4° 9.4°
6 BF
53%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
9°C
9.1° 9.1°
2 BF
48%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
9°C
9.4° 9.4°
2 BF
62%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
1°C
1.4° 1.4°
1 BF
83%
Λαμία
Αίθριος καιρός
2°C
2.3° 1.7°
2 BF
91%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
9.8° 6.0°
5 BF
38%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
2°C
2.2° 2.2°
2 BF
75%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
7°C
6.6° 6.6°
1 BF
54%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
5°C
4.7° 4.7°
2 BF
63%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
-1°C
-0.9° -0.9°
0 BF
63%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 20 Μαρτίου, 2025
Ο διαβόητος Ελμάσρι
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο διαβόητος Ελμάσρι | FAWASELMEDIA.COM

Η Μελόνι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο με τον Λίβυο μαφιόζο

Ερευνα έχει ξεκινήσει για τους χειρισμούς της ακροδεξιάς Ιταλίδας πρωθυπουργού στην υπόθεση της απελευθέρωσης του διεθνώς καταζητούμενου Λίβυου εγκληματία «Ελμάσρι», ο οποίος παίζει κομβικότατο ρόλο στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη στην Ιταλία.

Πρόκειται για ιστορία που η Τζόρτζια Μελόνι ήλπιζε ότι θα μπορούσε να ξεχαστεί σύντομα, αλλά τελικά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Σύμφωνα με την εφημερίδα των Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας «Avvenire», το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) άρχισε έρευνα σε βάρος της κυβέρνησης της Ρώμης για συμπεριφορά που μπορεί να έβλαψε την απόδοση δικαιοσύνης από τον συγκεκριμένο διεθνή οργανισμό.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, η κυβέρνηση Μελόνι άφησε να διαρρεύσει ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει κάποια έρευνα σε βάρος της αλλά, όπως και να έχει, η υπόθεση έχει πάρει τεράστια διάσταση και οι δικαστές της Χάγης έχουν ήδη ζητήσει, εδώ και μέρες, αναλυτικές εξηγήσεις.

Ολα σχετίζονται με τη σύλληψη του αρχηγού της Δικαστικής Αστυνομίας της Λιβύης, του διαβόητου Νιζέμ Οζάμα Ελμάσρι Χαμπίς. Οδηγήθηκε στις φυλακές του Τορίνου στις 19 Ιανουαρίου βάσει εντάλματος του ΔΠΔ, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Μετά από 48 ώρες, όμως, οι ιταλικές Αρχές αποφάσισαν να τον αποφυλακίσουν και να τον «απελάσουν» στη Λιβύη, επιβιβάζοντάς τον σε αεροσκάφος, τύπου Φάλκον, των μυστικών υπηρεσιών της Ρώμης. Στην Τρίπολη, μόλις βγήκε από το αεροπλάνο, τον υποδέχτηκαν με πανηγυρισμούς και με χλευαστικά συνθήματα κατά της Ιταλίας. Στην όλη αυτή ιστορία υπάρχει μία επίσημη και μία ανεπίσημη, αλλά γνωστή σε όλους, εξήγηση. Η πρώτη, την οποία προσπάθησε να προωθήσει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση Μελόνι, είναι ότι ο Ελμάσρι αφέθηκε ελεύθερος και επαναπατρίστηκε διότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν πληροφορήθηκε εγκαίρως για τη σύλληψή του. Η ανεπίσημη αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Μας λέει ότι η επιστροφή του βασανιστή αυτού (ο οποίος, βάσει μαρτυριών, δολοφόνησε μετανάστες και βίασε μικρά παιδιά) σε χρόνο-ρεκόρ στην πατρίδα του οφείλεται στο ότι φέρεται να γνωρίζει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τη «συμφωνία συνεργασίας για το μεταναστευτικό» την οποία η Ιταλία υπέγραψε με τη Λιβύη το 2017. Η υπογραφή μπήκε από την κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Πάολο Τζεντιλόνι και από τότε ανανεώνεται από όλους τους διαδόχους του.

Παράλληλα, ο ρόλος του καταζητούμενου αυτού φέρεται να συνεχίζει να είναι κύριας σημασίας και στην παρούσα φάση στη «συγκράτηση» των μεταναστευτικών ροών από την Τρίπολη και τα περίχωρά της προς τις ακτές της Κάτω Ιταλίας. Στο να κρατούνται, δηλαδή, μετανάστες και πρόσφυγες μέσα στις άθλιες, απάνθρωπες λιβυκές φυλακές, όπου τα βασανιστήρια είναι μέρος της καθημερινότητας.

Στην προσπάθεια να παρουσιάσει την όλη υπόθεση σαν ένα γραφειοκρατικό και μόνον πρόβλημα, και όχι ως πολιτική επιλογή, η κυβέρνηση Μελόνι κινδυνεύει να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη θέση της. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο, αναφερόμενοι σε δήθεν πρακτικές δυσκολίες, έφτασαν να υπογραμμίζουν ότι το ένταλμα σύλληψης και τα συνημμένα έγγραφα που έφτασαν από τη Χάγη αριθμούσαν συνολικά 40 σελίδες και ότι ήταν γραμμένες στα αγγλικά.

Ο δε υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στην ιταλική Βουλή πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες που απαγγέλλονται στον Ελμάσρι «υπάρχουν σοβαρές ανακολουθίες» και ότι «στην εισαγωγή του εντάλματος γίνεται αναφορά στο έτος 2011, ενώ στη συνέχεια αναφέρεται ότι τα εγκλήματα διαπράχθηκαν από το 2015 και μετά».

Η στάση αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση όλης της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση Μελόνι για ακραία υποκρισία και τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι μιλά σαν να είναι ο συνήγορος υπεράσπισης του Λίβυου βασανιστή.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων ζητούν με έμφαση να αναλάβει την ευθύνη των συγκεκριμένων χειρισμών η πρωθυπουργός, όπως επιβάλλει ο ρόλος της. Η ίδια, όμως, αποφεύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις ή να εμφανιστεί στο Κοινοβούλιο. Πολλοί σχολιαστές, τέλος, υπογραμμίζουν ότι η όλη αυτή ιστορία εντάσσεται, από τη μία, στην προσπάθεια της υπερσυντηρητικής αυτής συμμαχίας να απαξιώσει τους δικαστές, εντός και εκτός Ιταλίας. Και από την άλλη, στο «τραμπικό δόγμα» βάσει του οποίου οι διεθνείς οργανισμοί είναι ανώφελοι και συχνά επιζήμιοι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Μελόνι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο με τον Λίβυο μαφιόζο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας