Αθήνα, 9°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
9°C
10.8° 7.8°
1 BF
52%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
8°C
8.8° 5.3°
1 BF
73%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
8°C
7.7° 6.0°
1 BF
78%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
-1°C
-1.1° -1.1°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
1°C
0.9° 0.9°
1 BF
69%
Βέροια
Αίθριος καιρός
7°C
7.0° 7.0°
0 BF
60%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
3°C
3.4° 3.4°
0 BF
48%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
8°C
8.3° 8.3°
1 BF
61%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 10.5°
5 BF
62%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
9.9° 8.8°
3 BF
46%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
5 BF
47%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
11°C
11.0° 11.0°
1 BF
43%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
87%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
6°C
5.6° 5.6°
0 BF
73%
Λαμία
Αίθριος καιρός
8°C
8.3° 5.6°
1 BF
67%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
9.8° 8.8°
3 BF
37%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
4°C
3.8° 3.8°
0 BF
81%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
9°C
9.4° 3.3°
0 BF
55%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
6°C
7.0° 5.3°
1 BF
78%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
4°C
4.1° 4.1°
1 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 21 Μαρτίου, 2025
pylos nauagio
Συνολικά 21 επιζώντες του ναυαγίου της Πύλου έχουν στα χέρια τους απόρριψη αιτήματος ασύλου, καταγγέλλουν οι οργανώσεις.

Πύλος: Ερώτημα Αρβανίτη στην Κομισιόν για την επίθεση Στυλιανίδη κατά του Συνηγόρου

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Left στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέτει ανοιχτά ζήτημα μη συμβατότητας των χειρισμών Στυλιανίδη με το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το κράτος δικαίου.

Ερώτημα σχετικά με το αν ευθυγραμμίζεται με τις δικαιοκρατικές αρχές της ΕΕ η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε βάρος του Συνηγόρου του Πολίτη, μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματός του για το έγκλημα της Πύλου, υπέβαλε την Τετάρτη ενώπιον της Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Left στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Κώστας Αρβανίτης.

«Είναι και ο Συνήγορος του Πολίτη εχθρός της πατρίδας;», διερωτάται στην ερώτησή του ο κ. Αρβανίτης, τονίζοντας ότι «η ακραία προσβλητική ανακοίνωση του Υπουργείου σε βάρος του Συνηγόρου του Πολίτη αποτελεί άλλη μία ωμή παρέμβαση εναντίον Ανεξάρτητης Αρχής» και ρωτώντας την Κομισιόν αν το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής θίγει την αμεροληψία της Δικαιοσύνης. «Η παρέμβαση του υπουργείου αποτελεί μια ακόμη ακλόνητη απόδειξη πλήρους καταπάτησης των αρχών του Κράτους Δικαίου από την Κυβέρνηση», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Left.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Αντιπροέδρου της Left:

«Κατόπιν άρνησης πειθαρχικής διερεύνησης από το Λιμενικό Σώμα, ο Έλληνας ΣτΠ (συνταγματικά κατοχυρωμένη Ανεξάρτητη Αρχή) εξέδωσε πόρισμα για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, επισημαίνοντας "σειρά σοβαρών και επίμεμπτων παραλείψεων στα καθήκοντα έρευνας και διάσωσης εκ μέρους ανώτερων αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής […] που συνιστούν σαφείς ενδείξεις για τη στοιχειοθέτηση της θανατηφόρου έκθεσης, καθώς και της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής, υγείας και σωματικής ακεραιότητας, των επιβαινόντων στο αλιευτικό Adriana". Περαιτέρω, ανέφερε ότι "η διαφάνεια της διοικητικής δράσης και η απόδοση ευθυνών, όπου υπάρχουν, για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου αποτελεί στοιχειώδες δικαιοκρατικό αίτημα, άρρηκτα συνδεδεμένο με το σεβασμό στο κράτος δικαίου, όπως και η ενδελεχής διερεύνηση από τη διοίκηση κάθε άλλου περιστατικού που συνδέεται με προσβολή του δικαιώματος στη ζωή, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα".
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με άμεση ανακοίνωσή του επιτέθηκε σφοδρά κατά του ΣτΠ, αναφέροντας ενδεικτικά: "αντικειμενικά επιχειρεί να μεταθέσει τη συζήτηση από τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος", "τάσσεται συστηματικά υπέρ εκείνων των ισχυρισμών που αμφισβητούν την ορθή άσκηση των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Σώματος, χωρίς την οποιαδήποτε αξιόπιστη τεκμηρίωση" και "καταλήγει σε αυθαίρετα συμπεράσματα που κινδυνεύουν να προκαταλάβουν τη δικαστική αξιολόγηση". Ερωτάται η Επιτροπή:

Ευθυγραμμίζεται με τις ενωσιακές δικαιοκρατικές αρχές το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Υπουργείου;

Η εκτίμηση Ανεξάρτητης Αρχής θίγει την αμεροληψία της Δικαιοσύνης;»
 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πύλος: Ερώτημα Αρβανίτη στην Κομισιόν για την επίθεση Στυλιανίδη κατά του Συνηγόρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας