Απερίγραπτους ισχυρισμούς επιστράτευσε ο υπουργός δικαιοσύνης της ιταλικής κυβέρνησης, Κάρλο Νόρντιο, για να δικαιολογήσει, την αδικαιολόγητη απέλαση από την Ιταλία του Λίβυου κατηγορούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) Ελμάσρι.
Συγκεκριμένα, ο Νόρντιο από το βήμα της βουλής της Ρώμης αμφισβήτησε το διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει το ΔΠΔ ενώ επισήμανε πως το ένταλμα ήταν γραμμένο στα αγγλικά και δεν είχε μεταφραστεί.
Την σκυτάλη των αστείων δικαιολογιών παρέλαβε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, λέγοντας πως ο Λίβυος εγκληματίες απελάθηκε λόγω του υψηλού δείκτη επικινδυνότητας του.
«Δεν μας εκβίασε κανείς, κάναμε τις εκτιμήσεις μας βάσει στοιχείων και γεγονότων», είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ελμασρι είναι αρχηγός της Λιβυκής Δικαστικής Αστυνομίας ενώ ελέγχει τα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη διαδραματίζοντας καίριο ρόλο για τις ροές προσφύγων στα ιταλικά παράλια και είχε συλληφθεί στο Τορίνο βάσει εντάλματος του ΔΜΔ, με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται βιασμοί ανηλίκων και δολοφονίες.
Σημειώνεται πως η Μελόνι είχε επικαλεστεί διαφορετικές δικαιολογίες στην αρχή, υποστηρίζοντας ότι δεν κρατήθηκε τελικά στις ιταλικές φυλακές διότι το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν εστάλη από την εισαγγελία του Τορίνο στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρώμης.
«Υπήρχαν ανακολουθίες ως προς τα εγκλήματα που φέρονται να βαρύνουν τον συγκεκριμένο Λίβυο πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νόρντιο, προσθέτοντας ότι «το σχετικό αναλυτικό έγγραφο ήταν γραμμένο στα αγγλικά και δεν είχε μεταφραστεί».
Παράλληλα, ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι «σχετικά με τα εγκλήματα που περιέχονται στο συγκεκριμένο ένταλμα σύλληψης, ενώ στην εισαγωγή αναφέρεται ότι διαπράχθηκαν αρχίζοντας από το 2011, στην συνέχεια η σχετική ημερομηνία μετατίθεται στο 2015».
Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση, η Γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ελι Σλάιν δήλωσε ότι «η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να στείλει σπίτι του έναν Λίβυο βασανιστή, επιβιβάζοντάς τον σε αεροσκάφος του ιταλικού δημοσίου».
«Σήμερα, εδώ στην βουλή, έπρεπε να έρθει η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία υποσχόταν ότι θα κυνηγούσε τους διακινητές ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, ενώ στην πραγματικότητα τους στέλνει πίσω στην χώρα τους, με πτήσεις δημοσίων αεροσκαφών μας», πρόσθεσε η Σλάιν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας