Η ταραχώδης εβδομάδα που μας πέρασε βύθισε τη Γερμανία στην αβεβαιότητα ως προς το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου. Τα κυρίαρχα κόμματα είναι «στα μαχαίρια», ενώ η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πανηγυρίζει.
Το «τείχος προστασίας» («Brandmauer») κατά της ακροδεξιάς, το οποίο διατηρήθηκε από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, παρουσιάζει μεγάλες «ρωγμές», με τη χώρα να κινδυνεύει να εισέλθει σε μια φάση δημοκρατικής αστάθειας.
Ευθύνη για αυτό φέρει το πολιτικό πείραμα του ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φρίντριχ Μερτς, και επικρατέστερου για τη θέση του επόμενου καγκελάριου της Γερμανίας. Ο ίδιος, αντί να διατηρήσει το «τείχος προστασίας» απέναντι στην ακροδεξιά, επιλέγει να πείσει την γερμανική κοινωνία ότι το κόμμα του είναι αποφασισμένο να σκληρύνει την πολιτική του απέναντι στο μεταναστευτικό.
Ο Μερτς και το CDU, με τη στήριξη των ακροδεξιών του AfD, επιχείρησαν να περάσουν από το γερμανικό κοινοβούλιο σωρεία αντιμεταναστευτικών μέτρων όσον αφορά στους αιτούντες άσυλο, προτείνοντας μέτρα για την αυστηροποίηση των συνόρων, την ενίσχυση της ομοσπονδιακής αστυνομίας και την ταχεία προώθηση των απελάσεων.
Η προσπάθειά τους, από τη θέση της αντιπολίτευσης, απέτυχε, αλλά ο Μερτς υποστήριξε ότι η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο ήταν χρήσιμη και αποκαλυπτική για τις θέσεις των κομμάτων στο ζήτημα της μετανάστευσης.
«Πότε θα έπρεπε να συμβεί αυτό, αν όχι τρεις εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές;», ανέφερε ο Μερτς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου το Σαββατοκύριακο. «Τώρα όλα είναι στο φως», ανέφερε, προσθέτοντας πως «Τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερα».
Ωστόσο, η Ακροδεξιά φαίνεται πως θα μπορούσε να αντλήσει περισσότερα οφέλη από τις κινήσεις του σε σχέση με τον ίδιο και το CDU.
Δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Γερμανία για να δείξουν την αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής από τον ηγέτη του CDU και στην συμπόρευση του CDU/CSU με το AfD. Το απόγευμα της Κυριακής περίπου 160.000 άνθρωποι (250.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές) συγκεντρώθηκαν σε μια μεγάλη διαδήλωση στο Βερολίνο.
Ένας οργισμένος διαδηλωτής δήλωσε ότι δεν μπορεί να παίζει κανείς με τους Ναζί και ότι ελπίζει ο Μερτς να δεχτεί τις συνέπειες για τις αποφάσεις του: «Κάποτε το έθεσα ευγενικά στον Μερτς, υπενθυμίζοντάς του για άλλη μια φορά την, ελπίζω, καλή ανατροφή που έχει απολαύσει. Εξού και το ρητό "Δεν παίζεις με τους ναζί". Έκανε μια προσπάθεια και ελπίζω να πάρει το δίκιο του για το - ναι - παράπτωμά του, ας πούμε».
Ο Μερτς κατηγορείται από διαδηλωτές και πολιτικούς της Αριστεράς ότι έσπασε ένα ταμπού και έθεσε σε κίνδυνο το «τείχος προστασίας» των κυρίαρχων κομμάτων έναντι του ακροδεξιού AfD.
Ταπεινωτική ήττα για το «φαβορί» των εκλογών
Το αντιμεταναστευτικό «τσουνάμι» έχει εκτινάξει τα ποσοστά της Ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η προσπάθεια των Συντηρητικών να κρατήσουν σε «καραντίνα» τα ακροδεξιά κόμματα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε σειρά χωρών, από την Αυστρία μέχρι την Ολλανδία.
Ο Μερτς θεώρησε ότι η Γερμανία δεν θα έπρεπε να αποτελέσει εξαίρεση, παρά το παρελθόν της και εκτίμησε ότι το συντηρητικό κόμμα του οποίου ηγείται θα μπορούσε να αντλήσει οφέλη, εκμεταλλευόμενος την ευρύτερη δεξιόστροφη τάση.
Ωστόσο, πολλοί στη χώρα αποδείχθηκε ότι έχουν αντίθετη άποψη, όπως φάνηκε από τις οργισμένες αντιδράσεις στην προσπάθειά του, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας, να περάσει μη δεσμευτική πρόταση, με την υποστήριξη της Ακροδεξιάς, για την απαγόρευση εισόδου στους αιτούντες άσυλο.
Την Παρασκευή, οι Συντηρητικοί υπό τον Μερτς επανήλθαν στο κοινοβούλιο, φέρνοντας την πρόταση με τη μορφή νομοσχεδίου, ωστόσο αυτή τη φορά απέτυχαν, παρά τη σχεδόν ομόφωνη υποστήριξη του AfD. Ήταν μία ταπεινωτική ήττα για το φαβορί των εκλογών.
Ο Μερτς έχει σημαντική υποστήριξη στο κόμμα του, ωστόσο παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ, την περασμένη εβδομάδα, αποκάλυψε από διαφωνίες έως και σχίσμα στις τάξεις των Συντηρητικών. Η πρώην καγκελάριος του CDU χαρακτήρισε «λάθος» ενδεχόμενη αποδοχή της υποστήριξης του AfD από πλευράς Μερτς.
Επιπλέον, την Παρασκευή, 12 συντηρητικοί βουλευτές αρνήθηκαν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που προσπάθησε να περάσει ο Μερτς με την υποστήριξη του AfD, οδηγώντας την προσπάθεια σε κοινοβουλευτικό ναυάγιο.
Ο ίδιος πιστεύει ότι η σκληρή του γραμμή στο μεταναστευτικό θα φέρει περισσότερους ψηφοφόρους στη συντηρητική συμμαχία του CDU/CSU, η οποία παραμένει στο 30% στις δημοσκοπήσεις, αλλά δείχνει στάσιμη ή σε ελαφρά πτώση. Αντίθετα, το AfD καταγράφει 21% και συνεχίζει να ενισχύεται τις τελευταίες εβδομάδες.
Γερμανία: Σχέδιο 15 σημείων για τις πρώτες ημέρες στην κυβέρνηση ενέκρινε το συνέδριο του CDU
Προτεραιότητα στην «ανταγωνιστικότητα και την ευημερία» και στην «ασφάλεια για τον λαό της Γερμανίας» δίνει το πρόγραμμα που θέλει να εφαρμόσει άμεσα μετά την ενδεχόμενη ανάδειξή του στην εξουσία το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU).
Στο σημερινό συνέδριο του κόμματος που διοργανώνεται στο Βερολίνο, οι σύνεδροι ενέκριναν ομόφωνα τα 15 σημεία του προγράμματος. Στην πρώτη ενότητα, η οποία αφορά την οικονομία, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μείωση των φόρων για την ηλεκτρική ενέργεια, περιορισμός της γραφειοκρατίας, ορισμός εβδομαδιαίου και όχι ημερήσιου μέγιστου χρόνου εργασίας, απαλλαγή των υπερωριών από φόρους, αφορολόγητο έως 2000 ευρώ/μήνα για τους συνταξιούχους που εργάζονται, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στην εστίαση και επαναφορά της επιδότησης του αγροτικού ντίζελ. Στην δεύτερη ενότητα, για τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας, το πρόγραμμα αναφέρει μέτρα για την προστασία των γυναικών, με την χρήση ηλεκτρονικού βραχιολιού, καθώς και για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, με την αποθήκευση διευθύνσεων ΙΡ. Ιδιαίτερη ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης, με την εφαρμογή του σχεδίου που είχε υποβάλει στην Bundestag η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία: απορρίψεις στα σύνορα, απελάσεις αλλοδαπών εγκληματιών, περιορισμός της οικογενειακής επανένωσης και διεύρυνση των εξουσιών της ομοσπονδιακής αστυνομίας.
Με πληροφορίες από: Guardian, Reuters
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας