Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι ωμές παρεμβάσεις του Ίλον Μασκ στην πολιτική σκηνή αρκετών χωρών της Ευρώπης. Οι παρεμβάσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα επειδή ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας αναμένεται να αναλάβει θέση υπερ-υπουργού στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, του Ντόναλντ Τραμπ.
Σήμερα, περίπου 30 ευρωβουλευτές εξέφρασαν την «έντονη ανησυχία» τους για τις «παρεμβάσεις» και τις «δυσφημιστικές εκστρατείες» του Μασκ στην Ευρώπη, προτρέποντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση. «Ο Ίλον Μασκ δεν είναι απλώς ένας ξένος δισεκατομμυριούχος, είναι μελλοντικό μέλος της κυβέρνησης Τραμπ ο οποίος επιτίθεται στους καλύτερους συμμάχους των ΗΠΑ», προειδοποίησαν οι ευρωβουλευτές, που προέρχονται από σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα: τη δεξιά, την αριστερά, τους οικολόγους και το κέντρο.
Σε επιστολή τους –που απευθύνεται στην πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν– οι ευρωβουλευτές αναφέρονται κυρίως στην περίπτωση της «γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας», όπου ο γεννημένος στη Νότια Αφρική επιχειρηματίας στηρίζει ανοιχτά την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει κατά πόσο συνάδουν οι πρόσφατες εκστρατείες δυσφήμισης του Μασκ με την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες», προσθέτουν, αναφερόμενοι στον ευρωπαϊκό κανονισμό για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Service Act).
«Πού είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τι σκοπεύει να κάνει τώρα που διαπίστωσε ότι η πλατφόρμα Χ δεν τηρεί την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες;» διερωτώνται στην επιστολή τους που υπογράφεται, μεταξύ άλλων, από τη Ναταλί Λουαζό, τη Μαρία Γουόλς και την Ορόρ Λαλίκ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εποπτεύει τις ψηφιακές πλατφόρμες, με βάση αυτόν τον κανονισμό. Η στενή συνεργασία του Μασκ με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ τη Δευτέρα, εγείρει ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο η Κομισιόν θα χειριστεί το θέμα της πλατφόρμας Χ, η οποία κατηγορείται ότι διασπείρει παραπληροφόρηση.
Την ερχόμενη Τρίτη είναι προγραμματισμένο να γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο μια συζήτηση για τις κατηγορίες περί παρεμβάσεων του Ίλον Μασκ στα ευρωπαϊκά θέματα.
→ Πάντως, ένας ευρωβουλευτής από τη Σλοβενία έχει ζητήσει να απονεμηθεί στον Μασκ το Νόμπελ Ειρήνης, χαρακτηρίζοντάς τον «ήρωα της ελευθερίας της έκφρασης».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας