Μια Βρετανίδα διοργανώνει διαδικτυακή συλλογή υπογραφών ζητώντας να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στη Ζιζέλ Πελικό, τη γυναίκα που έπεσε θύμα βιασμού από τον σύζυγό της και δεκάδες άλλους άνδρες και αναδείχθηκε σε σύμβολο θάρρους και αγώνα.
«Είναι δύσκολο να φανταστούμε κάποια μορφή βίας που θεωρείται μεγαλύτερη πρόκληση για την ειρήνη από τη σεξουαλική βία» αναφέρει η Κάθριν Μέγιερ στο κείμενο που εμφανίστηκε στον ιστότοπο Change.org στις 20 Δεκεμβρίου. Την προηγουμένη, είχε ολοκληρωθεί η ιστορική δίκη του πρώην συζύγου της Πελικό και των 50 συγκατηγορουμένων του, με την καταδίκη τους σε πολυετείς καθείρξεις.
Η μετάφραση του κειμένου στα γαλλικά αναρτήθηκε χθες Τετάρτη στον ιστότοπο και μέσα σε λίγες ώρες συγκέντρωσε περισσότερες από 32.000 υπογραφές.
«Κανείς δεν το αξίζει περισσότερο από τη Ζιζέλ Πελικό. Να φροντίσουμε ώστε η Επιτροπή Νόμπελ και τα λίγα πρόσωπα που έχουν δικαίωμα να προτείνουν υποψηφίους, να αναλάβουν δράση», πρόσθεσε η Μέγιερ.
Η Κάθριν Μέγιερ ήταν συνιδρύτρια του Κόμματος Ισότητας Γυναικών, το οποίο όμως διαλύθηκε πέρυσι. Έχει γράψει πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων και τη βιογραφία του βασιλιά Καρόλου, όταν ακόμη ήταν διάδοχος του θρόνου, το 2015.
Η Ζιζέλ Πελικό «κατάφερε να διασπάσει την ομίχλη της παραπληροφόρησης, απαρνούμενη την ανωνυμία της για να παραβρεθεί στη δίκη των δραστών και να καταθέσει», σημείωσε η Μέγιερ. Η Πελικό έγινε έτσι ένα σύμβολο, λόγω του θάρρους που επέδειξε απέναντι στους βιαστές της.
Όπως κατατέθηκε στη δίκη, ο πρώην σύζυγός της την νάρκωνε και καλούσε δεκάδες άνδρες να την βιάσουν, επί μία δεκαετία. Η 72χρονη γυναίκα αρνήθηκε να διεξαχθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών «ώστε η ντροπή να αλλάξει πλευρά», όπως είπε. Η υπόθεση των «βιασμών του Μαζάν» εντάσσεται πλέον στη λίστα των μεγάλων δικών της ιστορίας του φεμινισμού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας