• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.9°C / 33.4°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.1°C / 35.5°C
  3 BF
  32%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 34.4°C
  2 BF
  21%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 34.1°C
  5 BF
  22%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 33.7°C
  2 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 30.4°C
  0 BF
  17%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.4°C / 28.2°C
  5 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.9°C
  3 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 30.4°C
  4 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 30.7°C
  1 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  5 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  3 BF
  13%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 32.7°C
  2 BF
  25%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  5 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.2°C / 33.0°C
  3 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.3°C / 33.8°C
  3 BF
  27%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 34.4°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  32%

Πώς είδαν τα γαλλικά ΜΜΕ την παρουσία του προέδρου τους στην Αθήνα

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι Γάλλοι για την επίσκεψη του Ολάντ

 • A-
 • A+

Θετικός είναι ο απολογισμός του γαλλικού Τύπου για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, στην Αθήνα. Εμφαση δίνεται στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

Στην εφημερίδα Libération δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ με τίτλο «Οι φίλοι Ολάντ και Τσίπρας». Παρουσιάζεται το χρονικό της επίσκεψης, η οποία «θα επιτρέψει στον Γάλλο πρόεδρο να κεφαλαιοποιήσει τον ρόλο που διαδραμάτισε καθ’ όλη τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης».

Η Le Figaro, σε άρθρο με τίτλο «O Φρανσουά Ολάντ εξαίρει τον ρόλο του στην ελληνική κρίση», αναφέρει ότι, ερχόμενος για να επιβεβαιώσει τη στήριξή του προς τη χώρα, ο Φρανσουά Ολάντ εμφανίστηκε στο πλευρό του Ελληνα πρωθυπουργού ως υπέρμαχος μιας προοδευτικής Ευρώπης.

Στη Le Monde δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο «Ο Ολάντ χειροκροτήθηκε θερμά από την Αριστερά (στην Ελλάδα)». Υπεράσπισε την ιδέα της Ε.Ε. και θέλησε να αναδείξει τη στήριξή του προς την Ελλάδα ως απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τόνισε ότι «αυτές πρέπει να συνοδευτούν από μια αντίστοιχη ευρωπαϊκή συζήτηση για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους με παράλληλη αναδιοργάνωση των επιτοκίων».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από σοβαρές επενδύσεις. Σε αυτό το πνεύμα κινείται και η στρατηγική συμφωνία που υπέγραψαν οι ΥΠΟΙΚ των δύο χωρών για συνεργασία. Σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ο Ολάντ δεσμεύτηκε να υποστηρίξει το ελληνικό αίτημά για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προκειμένου να μην υφίστανται μόνο οι χώρες υποδοχής μεταναστών το οικονομικό κόστος της κρίσης.

Σε ανταπόκριση της Le Monde από την Αθήνα με τίτλο «H Γαλλία επιθυμεί το μάννα των κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας», αναφέρεται πως για τον Φρανσουά Ολάντ «ήρθε η ώρα να επιστρέψουν οι γαλλικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και να προβούν σε νέες επενδύσεις».

To διακύβευμα για τις επιχειρήσεις είναι διπλό: Από τη μία πλευρά η ενίσχυση των επενδύσεων που ήδη βρίσκονται στη χώρα, όπως π.χ. της εταιρείας BIC με 1.300 εργαζομένους. Από την άλλη πλευρά, η σημαντικότερη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις της Γαλλίας εντοπίζεται στο ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και εκμετάλλευσης κρατικής περιουσίας.

Στην οικονομική εφημερίδα Les Echos δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Φρανσουά Ολάντ: ένας προσεκτικός, αλλά και πολύτιμος σύμμαχος για την Ελλάδα». Επισημαίνεται ότι «η γαλλική υποστήριξη εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ελληνα πρωθυπουργού σε τεχνικό επίπεδο, ενώ σε πολιτικό επίπεδο η Γαλλία εμφανίζεται ως πολύτιμος σύμμαχος, ένας από τους λίγους ευρωπαϊκούς εταίρους που μιλούν περισσότερο για ανάπτυξη και αλληλεγγύη παρά για δημοσιονομική αυστηρότητα και πειθαρχία.

Επίσης ο Γάλλος πρόεδρος χαίρεται να απεικονίζεται ως ο προνομιούχος σύμμαχος μιας ριζοσπαστικής αριστερής κυβέρνησης που αναλαμβάνει τις ευθύνες της, εφαρμόζοντας επώδυνα μέτρα με στόχο να παραμείνει η χώρα στο ευρώ».

Στην ιστοσελίδα της BFMTV δημοσιεύεται άρθρο σχετικά με τη βοήθεια που θα προσφέρει η Γαλλία, η οποία διαδραματίζει ρόλο «προνομιούχου εταίρου της Ελλάδας στην E.E.».

Επισημαίνεται ότι «το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να μη βρίσκεται εκτός Ελλάδας, όπως το επιθυμούσε η Γερμανία, αλλά η Ελλάδα θα το συνδιαχειρίζεται με τη Γαλλία, που θα μπορεί επίσης να επιβλέπει το γεγονός ότι τα χρήματα του ταμείου θα επιστρέφονται στην πλειονότητά τους στους δανειστές, όπως έχει συμφωνηθεί».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Μια επίσκεψη με πολιτικό-επιχειρηματικό ενδιαφέρον
Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου πλαισιώνεται με σημαντικό ενδιαφέρον σε πολιτικό επίπεδο, ενώ τα μέσα ενημέρωσης προβάλλουν την προσέγγιση του Φρανσουά Ολάντ και του Αλέξη Τσίπρα μετά την εποικοδομητική...
Μια επίσκεψη με πολιτικό-επιχειρηματικό ενδιαφέρον
ΕΥΡΩΠΗ
Εντυπωσιάστηκαν με τον Τσίπρα οι Γάλλοι
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η δικαίωση της στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα από τους Ελληνες ψηφοφόρους προκαλούν σημαντικό ενδιαφέρον στη Γαλλία. Αναλυτές των...
Εντυπωσιάστηκαν με τον Τσίπρα οι Γάλλοι
ΕΥΡΩΠΗ
Την Τετάρτη η συμφωνία στο γαλλικό Κοινοβούλιο
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα και την ευρωζώνη και εξέφρασε την «υπερηφάνεια» του όσον αφορά τη διαχείριση των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα από...
Την Τετάρτη η συμφωνία στο γαλλικό Κοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
«Θα τεθεί κάποια στιγμή και το χρέος»
​Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και οι εντατικές διαβουλεύσεις που γίνονται με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, προκαλούν θετικές αντιδράσεις στη Γαλλία. Γενική εντύπωση είναι ότι το ενδεχόμενο Grexit...
«Θα τεθεί κάποια στιγμή και το χρέος»
ΕΥΡΩΠΗ
Σημείο αναφοράς η 20η Φεβρουαρίου από την Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις
Τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση, καλείται να συντάξει η κυβέρνηση μετά τη μίνι σύνοδο για την Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες....
Σημείο αναφοράς η 20η Φεβρουαρίου από την Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Πολιτικός σεισμός!
Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε χθες στο γαλλικό Κοινοβούλιο, η συνεδρίαση που αφορούσε στην προγραμματισμένη ψηφοφορία για τον «νόμο Μακρόν», το επίμαχο νομοσχέδιο «για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την...
Πολιτικός σεισμός!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας