Τι μπορεί να φέρει το ουκρανικό μπλόκο στις ροές ρωσικού αερίου προς τις κεντροευρωπαϊκές χώρες στο ενεργειακό καζίνο της Ε.Ε. από αύριο Πρωτοχρονιά; Μια νέα κρίση τιμών ρεύματος που θα στριμώξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις να ξαναβάλουν χέρι στους προϋπολογισμούς τους και να μοιράσουν κρατικές επιδοτήσεις. Αυτό είναι το μαύρο σενάριο που κυκλοφορεί σε διεθνή ΜΜΕ και αναλυτές μεγάλων οικονομικών οργανισμών τα τελευταία 24ωρα μπροστά στο προ πολλού προαναγγελθέν αδιέξοδο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο παραπολεμικό παζάρι για την ανανέωση της συμφωνίας διέλευσης αερίου μέσω του ουκρανικού δικτύου αγωγών εκατοντάδων χιλιάδων χιλιομέτρων.
Παρότι η ποσότητα του ρωσικού αερίου που φτάνει στην Ευρώπη μέσω των ουκρανικών αγωγών είναι μικρή -μόλις 5% με 10% της ευρωπαϊκής ζήτησης- και επηρεάζει άμεσα μόλις 5-6 χώρες της Ε.Ε., ωστόσο η έλλειψή του διαταράσσει την ενεργειακή... νιρβάνα των Βρυξελλών, που πίστεψαν ότι αφενός έχουν βάλει τέλος στην εξάρτηση της Ενωσης από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο και ότι αφετέρου βρήκαν την ιδεώδη εναλλακτική στο αμερικανικό LNG. Ωστόσο οι ανοιχτοί εκβιασμοί Τραμπ ότι θα ταράξει την Ε.Ε. στους δασμούς αν δεν παίρνει αφειδώς αμερικανικό αέριο και πετρέλαιο και ο τωρινός ουκρανικός «εκβιασμός» αποκαλύπτουν πόσο ευάλωτο είναι το ευρωπαϊκό σχέδιο ενεργειακής ασφάλειας. Η τιμή του αερίου TTF έχει σε έναν χρόνο αυξηθεί κατά 55% και χθες ξεπέρασε τα 48 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ και η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί σχεδόν 65%.
Αν αυτή η εξέλιξη παγιωθεί, το κόστος παραγωγής ρεύματος θα αυξηθεί, καθώς οι αποθήκες αερίου στους τερματικούς σταθμούς της Ε.Ε. έχουν πληρότητα 75%, που προφανώς θα μειωθεί τους επόμενους κρύους μήνες, ακόμη και με ήπια χειμερινά φαινόμενα, και η αναπλήρωσή τους θα γίνει με ακόμη ακριβότερο νορβηγικό αέριο ή αμερικανικό υγροποιημένο αέριο. Ακόμη κι αν αυτή η αύξηση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής δεν οδηγήσει στις ιλιγγιώδεις τιμές του 2022, με το ρεύμα στη χονδρική τιμή των 400 και πλέον ευρώ ανά μεγαβατώρα, μια αύξηση κατά 30%-40% θα προκαλούσε επιπλέον κόστος ώς και 60 δισ. ευρώ στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, αν και η Ρωσία δεν θα έχει χάσει πάνω από 3-4 δισ. ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας