Επίδειξη αντοχής και δύναμης κάνει η Ουκρανία, λίγες εβδομάδες πριν εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ και το ουκρανικό εισέλθει σε «νέα φάση».
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως μια δεύτερη παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών F-16 έφθασε στην Ουκρανία από τη Δανία. «Η δεύτερη παρτίδα των F-16 από τη Δανία έφθασε στην Ουκρανία. Ένα υπόδειγμα ηγεσίας για την υπεράσπιση ζωών που ξεχωρίζει τη Δανία», έγραψε ο Ζελένσκι στο X.
Την Παρασκευή, παρουσίασε μια νέας παραγωγής «ρουκέτα-drone», η οποία είπε ότι θα μπορούσε να εκτοξευθεί έως και 700 χιλιόμετρα (430 μίλια) - απόσταση διπλάσια από την εμβέλεια των δυτικών πυραύλων που προμηθεύεται η Ουκρανία. Οι πύραυλοι ATACMS που παρέχονται από τις ΗΠΑ έχουν δηλωμένο βεληνεκές λίγο πάνω από 300 km.
Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος- drone που ονομάζεται «Peklo» - σημαίνει κόλαση στα Ουκρανικά - είναι το δεύτερο «drone πυραύλων» που παρουσιάστηκε από το Κίεβο, που προσπαθεί να χτυπήσει ρωσικά εδάφη. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες και περαιτέρω στοιχεία για την εμβέλεια ή την ταχύτητα του drone, λόγω ανησυχιών σχετικά με τη διαρροή χρήσιμων πληροφοριών στη Μόσχα.
Υπουργός της Ουκρανίας είπε στο Reuters, τον Νοέμβριο, ότι ο «πύραυλος-drone» θα μπορούσε να θεωρηθεί παρόμοιος με πύραυλο Κρουζ, που πετά χαμηλά σε καθοδηγούμενη διαδρομή προς τον στόχο του, συνήθως κάτω από την ταχύτητα του ήχου.
Το Κίεβο αναζητά τρόπο να αντεπιτεθεί, καθώς η Ρωσία έχει καταγράψει σημαντικά εδαφικά κέρδη και το επιτελείο Τραμπ μοιάζει έτοιμο για διαπραγματεύσεις ακόμα και εις βάρος των διεκδικήσεων Ζελένσκι.
Ο Ζελένσκι αναμένεται να ταξιδέψει στο Παρίσι αυτό το Σαββατοκύριακο για την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων και ελπίζει εκεί να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ. Έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να αποκρούσει την προώθηση των ρωσικών στρατευμάτων χωρίς την αμερικανική υποστήριξη.
Το Κίεβο φοβάται πως ο Τραμπ προσπαθήσει να το αναγκάσει να αποδεχτεί όρους ειρήνης ευνοϊκούς για τη Ρωσία.
Ιρανικά όπλα στη Ρωσία και στρατολόγηση Υεμενιτών;
Βρετανοί ειδικοί παρουσίασαν σε διπλωμάτες κρατών-μελών του ΟΗΕ ιρανικά όπλα, υπογραμμίζοντας τον ρόλο τους στην αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής και την υποστήριξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η έκθεση περιλάμβανε προηγμένα ιρανικά πυραυλικά συστήματα, UAV και άλλα όπλα που κατασχέθηκαν από το Βασιλικό Ναυτικό το τελευταίο διάστημα ή ανακτήθηκαν από πεδία μάχης.
- Σύμφωνα με την έκθεση, η υποστήριξη του Ιράν στη Ρωσία περιλαμβάνει την προμήθεια UAV Shahed-136, πυρομαχικών πυροβολικού και βαλλιστικών πυραύλων.
- Τον Σεπτέμβριο του 2024, το Ιράν μετέφερε βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία, παρέχοντας επίσης υποστήριξη στην εγχώρια παραγωγή UAV της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα για δύο αεροπορικές επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άνθρωποι στο ουκρανικό έδαφος.
Την ίδια ώρα, η Deutche Welle γράφει πως εκατοντάδες νεαροί από την Υεμένη παραπλανήθηκαν και βρέθηκαν στη Ρωσία με την υπόσχεση μιας καλής δουλειάς, ενώ στη συνέχεια τους έστειλαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Υεμένης SAM που έχει την έδρα της στην Γενεύη, στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο μπορεί να πολεμούν μερικές εκατοντάδες. Ο αριθμός των Υεμενιτών που πολεμούν στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, δήλωσε στην DW ο διευθυντής της SAM Ταουφίκ Αλ Χαμίντι: «Ίσως 500-700 άτομα, αλλά ίσως και λίγο λιγότερα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας