Είναι η στιγμή που η Ε.Ε. χρειάζεται περισσότερο τις μεγάλες της δυνάμεις, αλλά εκείνες είναι πιο αδύναμες από ποτέ. Η Γαλλία και η Γερμανία δεν είναι όπως όλα τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. Η Γερμανία παραμένει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η Γαλλία είναι η μεγάλη στρατιωτική δύναμή της. Και οι δύο είναι ιδρυτικά μέλη μιας Ενωσης που δημιουργήθηκε για να τους σταματήσει από το να βρίσκονται σε διαρκείς πολέμους μεταξύ τους!
Οταν οι «κινητήρες» του Παρισιού και του Βερολίνου συνεργάζονται στις Βρυξέλλες, τα πράγματα προχωρούν πιο γρήγορα. Αυτό συνέβαινε για πολλά πολλά χρόνια. Αλλά σήμερα, οι ηγέτες τους είναι αδύναμοι και απασχολημένοι με το δικό τους εγχώριο πολιτικό χάος.
Πολλοί ήδη μιλούν για κενό ισχύος στην Ευρώπη που επιτρέπει σε άλλες δυνάμεις και νέες συμμαχίες να αναπτυχθούν. Ηδη, από τη δυσλειτουργική κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας μεταξύ Σοσιαλιστών, Πρασίνων και Φιλελεύθερων, οι αποφάσεις στις Βρυξέλλες πρώτη φορά στην Ιστορία δεν είχαν «γερμανικό χρώμα»: είδαμε ακόμα και αποφάσεις για την αγορά ενέργειας για τις οποίες η Γερμανία δεν είχε συγκεκριμένη θέση, αλλά και Συμβούλια στα οποία οι Γερμανοί δεν συμφωνούσαν μεταξύ τους για τις θέσεις που έπρεπε να στηρίξουν!
Σε αυτό το δύσκολο έτσι και αλλιώς σκηνικό ήρθαν να προστεθούν δύο πόλεμοι, μια γεωστρατηγική ανακατάταξη και πολλά οικονομικά προβλήματα. Σύντομα, ο Ντόναλντ Τραμπ θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο, φέρνοντας προκλήσεις στην άμυνα, την Ουκρανία και το εμπόριο, αλλά ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολαφ Σολτς έχουν άλλα πράγματα να ανησυχούν.
Στη Γερμανία, η τρικομματική κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς κατέρρευσε στις 5 Νοεμβρίου. Οι πρόωρες εκλογές συμφωνήθηκαν για τον Φεβρουάριο. Στο μεταξύ, η πολιτική αστάθεια στον κλυδωνιζόμενο ηγεμόνα της Ευρωζώνης, την ατμομηχανή της Ευρώπης όπως συνηθίζουμε να χαρακτηρίζουμε τη Γερμανία, προκαλεί κλυδωνισμούς και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο ελάχιστα δημοφιλής καγκελάριος θεωρείται ήδη χαμένος. Ομως αρκεί μια συζήτηση μαζί του για να καταλάβεις ότι δεν παραδίδει τα όπλα. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι «η συνεργασία Γερμανίας - Γαλλίας χρειάζεται για το καλό των 27, δεν είναι πολυκατοικία να λένε οι δύο στους 25 τι να κάνουν». Στην πράξη, οι κοινωνίες τους δεν τους το επιτρέπουν πάντα...
Η οικονομική κατάσταση εντός της Γερμανίας δεν βοηθάει τον Σολτς. Για τους Σοσιαλιστές, είναι ξεκάθαρο ότι η τωρινή κρίση έχει τη βάση της σε προβλήματα και επιλογές που έγιναν από την κυβέρνηση των Συντηρητικών, της Ανγκελα Μέρκελ, που γιγαντώθηκε λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων.
Οπως για παράδειγμα η εξάρτηση της χώρας από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που έκανε τη Γερμανία να επηρεαστεί περισσότερο και από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Επίσης, η Γερμανία έχει περιορισμούς στις δημόσιες επενδύσεις που επιβάλλει, μεταξύ άλλων, και το φρένο χρέους. Η επιμονή της αυτή φαίνεται ότι τώρα καταλήγει στο να περιορίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Σήμερα, η Γερμανία πλήττεται από μεγάλο σε κύμα φυγής ιδιωτικών επενδύσεων προς τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, παλεύει επίσης με τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού που έχει πλήξει τη βιομηχανία, αλλά και με τις επιλογές της αυτοκινητοβιομηχανίας που μοιάζει να έχει πάρει όλες τις λάθος αποφάσεις, όπως το να δημιουργήσει γραμμές παραγωγής για ηλεκτρικά αυτοκίνητα πολυτελείας, ακριβά οχήματα που ελάχιστοι μπορούν να αντέξουν να αγοράσουν... Συνέπεια; Οι απολύσεις, οι απεργίες, οι συρρικνώσεις των εταιρειών.
Οι απαντήσεις της κυβέρνησης του Σολτς προς το παρόν δεν είναι πειστικές. Ωστόσο, μια μεγάλη χώρα όπως η Γερμανία εικάζεται ότι θα βρει τον δρόμο της εύκολα, μετά το στροβίλισμα της πολιτικής αστάθειας. Ή μήπως όχι;
Ο Ολαφ Σολτς αναμένεται να αντικατασταθεί από τον κεντροδεξιό ηγέτη CDU Φρίντριχ Μερτς τον Φεβρουάριο. Ο σκληροπυρηνικός Δεξιός προέρχεται από το ίδιο γερμανικό κόμμα με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Οι δύο τους, λένε, θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια ισχυρή συμμαχία. Πολλοί φοβούνται όμως για τις (ακρο)δεξιές επιλογές τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας