Αθήνα, 13°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
13°C
14.8° 11.9°
3 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.6° 8.7°
4 BF
44%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.5° 12.0°
4 BF
65%
Ιωάννινα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
11°C
10.9° 10.9°
3 BF
46%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
5°C
4.9° 4.9°
5 BF
81%
Βέροια
Ασθενείς βροχοπτώσεις
8°C
8.2° 8.2°
2 BF
63%
Κοζάνη
Ήπιες χιονοπτώσεις
1°C
1.4° 1.4°
3 BF
69%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
3 BF
53%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 16.6°
3 BF
55%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
14.9° 13.2°
4 BF
60%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
5 BF
62%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.0° 10.0°
6 BF
75%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
4 BF
66%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
4 BF
57%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.8° 8.8°
2 BF
92%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
5 BF
39%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.3° 12.8°
4 BF
47%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
7.3° 6.6°
2 BF
86%
Κατερίνη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
9°C
8.6° 8.6°
3 BF
52%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
5°C
5.2° 5.2°
2 BF
54%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
Στάρμερ - Μητσοτάκης
Στάρμερ - Μητσοτάκης | Δημήτρης Παπαμήτσος/ Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού/Eurokinissi

Ο Κ. Στάρμερ δεν αλλάζει το νόμο για μόνιμη μεταφορά των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο UPD

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13.15 η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 40 λεπτά και αποτέλεσε ευκαιρία για την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η ενίσχυση των διμερών σχέσεων Αθήνας και Λονδίνου.

Μετά τις διαψεύσεις περί μυστικών συνομιλιών με το Βρετανικό Μουσείο η αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα απουσιάζει από την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιημένη καθώς είναι εκπεφρασμένη η θέση του Βρετανού Πρωθυπουργού,δηλαδή πως δε θα σταθεί εμπόδιο σε πιθανή συμφωνία Αθήνας και Βρετανικού Μουσείου. Από τη βρετανική πλευρά προσέθεταν ότι «Η θέση μας για τα Ελγίνεια Μάρμαρα δεν έχει αλλάξει. Παραμένει ένα θέμα που αφορά στο Βρετανικό Μουσείο και η κυβέρνηση δεν έχει σχέδια να αλλάξει τον νόμο και να επιτρέψει μία μόνιμη μεταφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Σημειώνεται πως το θέμα ετέθη και στην ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από το πλαίσιο της διεκδίκησης, ειδικά στο θέμα της κυριότητας.

“Υπάρχει πλέον ένα διεθνές κλίμα το οποίο ευνοεί την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών τα οποία εκλάπησαν, εξήχθησαν βιαίως από το έδαφος μίας χώρας στην τόπο της γέννησης τους. Αυτό είναι ένα ηθικό θέμα το οποίο διατρέχει τις πολιτικές των μεγάλων μουσείων και γενικά την πολιτιστική πολιτική διεθνώς” σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη στο ΕΡΤNews.

Οι δύο ηγέτες έκαναν μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων και εξέφρασαν την αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις ελληνοβρετανικές σχέσεις και σημείωσε ότι η συνάντηση αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να δοθεί νέα ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε ολόκληρο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας ενώ έμφαση δόθηκε στην οικονομία, τη ναυτιλία και στον τουρισμό.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την κοινή πρόκληση του μεταναστευτικού καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ως ευρωπαϊκό σύνορο και ως χώρα πρώτης υποδοχής.

Συζήτησαν ακόμη τη στενότερη διεθνής συνεργασία Ηνωμένου Βασιλείου με την Ελλάδα καθώς από τις αρχές του χρόνου θα πάρει μια άλλη διάσταση. Η Ελλάδα για τη διετία 2025-2026 θα είναι ένα από τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του. Έτσι, τα δύο κράτη, μαζί με τα άλλα μέλη, θα πρέπει αυτό το διάστημα να αποφασίσουν, με βάση το διεθνές δίκαιο, για μια σειρά θεμάτων που αφορούν κυρίως την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Αλλά και οι ευρω-βρετανικές σχέσεις, απασχόλησαν τους δύο ηγέτες την αναθέρμανση των οποίων στηρίζει η Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

Παράλληλα Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σερ Κρις Στάρμερ αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Τέλος συζητήθηκε και το Κυπριακό με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκφράζει την ικανοποίησή του για το άτυπο δείπνο των κκ. Χριστοδουλίδη και Τατάρ υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη τονίζοντας ότι προσβλέπει στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη ετέθη και το θέμα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα καθώς αποτελεί πάγιο αίτημα της Ελλάδα και ούτως ή άλλως οι συζητήσεις με το βρετανικό μουσείου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Η Ελληνική πλευρά χαιρετίζει το γεγονός ότι η Βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο εφόσον υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο.Από πλευράς του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ εστίασε, σύμφωνα με πληροφορίες, στα πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία και Γάζα.

Κατά την υποδοχή του κ. Μητσοτάκη ο κ. Στάρμερ τόνισε: “Είναι εξαιρετική στιγμή που σας υποδέχομαι εδώ στην Ντάουνινγκ Στριτ. Να χτίσουμε στην ισχυρή διμερή μας σχέση και να μιλήσουμε για όλα τα ζητήματα. Ανυπομονώ να μιλήσω μαζί σας“.

“Σας ευχαριστώ κ. Πρωθυπουργέ. Είναι χαρά μου που επιστρέφω. Έχουμε να συζητήσουμε για πολλά ζητήματα” απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Κ. Στάρμερ δεν αλλάζει το νόμο για μόνιμη μεταφορά των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας