• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.2°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.0°C
  4 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.2°C / 14.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 8.3°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 11.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.9°C
  5 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 13.8°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 10.7°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.1°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.5°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  5 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.9°C
  0 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.6°C / 9.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  2 BF
  59%

«Ευρωπαϊκό πρόβλημα το Κυπριακό»

 • A-
 • A+

Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην ομιλία του την Πέμπτη, στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). 

«Μια ευρωπαϊκή λύση που θα διασφαλίζει και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες και που θα είναι σε ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό δίκαιο, τις αρχές και αξίες της Ε.Ε. Μια λύση που θα επιτρέψει στην Κύπρο να είναι ενεργό και πολύτιμο κράτος μέλος της Ε.Ε. που θα διευκολύνει και δεν θα είναι αναγκασμένο να εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων στην Ε.Ε.», σημείωσε. Είπε ότι η πιο ενεργός ανάμιξη της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις «είναι μια εξέλιξη που χαιρετίζουμε» και εξέφρασε ευχαριστίες προς τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιούνκερ. 

Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία αποτελεί τον πιο κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα για την επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι «είμαι κάθετος πως μια λύση του Κυπριακού θα είναι επωφελής όχι μόνο για την Κύπρο και το λαό της, αλλά και για την ταραχώδη περιοχή μας, για τις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας και μεταξύ Ε.Ε.-ΝΑΤΟ. Ελπίζουμε και αναμένουμε ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή», κατέληξε ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπογραμμίζοντας τη δική του δέσμευση να εργαστεί άοκνα για μια λύση του Κυπριακού.

«Πολύ υποσχόμενη συνάντηση για το περιουσιακό» λέει ο Άιντα

Για πολύ υποσχόμενη συνάντηση σήμερα με τους δύο διαπραγματευτές, γράφει σε μήνυμά του στο twitter ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Έιντε.

«Μια πολύ υποσχόμενη συνάντηση των διαπραγματευτών με ειδικούς επί του περιουσιακού, χτίζοντας εποικοδομητικά κοινό έδαφος σε ένα κρίσιμο ζήτημα», αναφέρεται στο tweet του κ. Έιντε που συνοδεύεται από φωτογραφία από τη σημερινή συνάντηση με την παρουσία των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί και των ομάδων των δύο πλευρών επί του περιουσιακού.

Ανοίγει το κεφάλαιο 17 για την Τουρκία

Μπορούμε να ανοίξουμε το κεφάλαιο 17 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Ο κ. Κασουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στο πλαίσιο της παρουσίασης του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ για το 2016, είπε ότι το κεφάλαιο Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (το οποίο πάγωσε η Γαλλία το 2007) μπορεί να ανοίξει. Είπε ότι το κεφάλαιο 17 δεν περιλαμβάνεται σε εκείνα που πάγωσε η Κύπρος και ως εκ τούτου «μπορούμε να το ανοίξουμε».

Δεν συνδέονται Κυπριακό και ενταξιακές της Τουρκίας

Δεν διασυνδέονται Κυπριακό και ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, διευκρινίζει η Κομισιόν. Σε δηλώσεις στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα είπε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση εντός του 2016.

Η κ. Αντρέεβα είπε επίσης ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια μετά τη λύση και η Κομισιόν στηρίζει τη διαδικασία σταδιακής εφαρμογής και καταβάλλει προσπάθειες για επίτευξη προόδου.
Για την Τουρκία και ευρύτερα για θέματα διεύρυνσης, η εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για ένταξη νέων μελών, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία, αλλά γίνεται απλώς προετοιμασία της διαδικασίας. 

Στο μεταξύ, υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ τάσσεται η Κυπριακή Δημοκρατία, νοουμένου ότι η Τουρκία εκπληρεί τις υποχρεώσεις της και τις αποφάσεις των Σωμάτων της ΕΕ, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης. Μιλώντας στο Τρίτο ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις εξελίξεις στη διεθνή σκηνή και την κινητικότητα που παρατηρείται όσον αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. 

Σε πρόωρη εξόφληση χρέους προσδοκά η Κύπρος

Με ρευστά διαθέσιμα που καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου μέχρι το 2016 επιστρέφει τις επόμενες βδομάδες στις αγορές η Κύπρος, προσδοκώντας πρόωρη αποπληρωμή ομολόγων και μη χρήση €2,3 δισ. του προγράμματος. 

Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, μετά και την πρόσφατη αποδέσμευση των €500 εκατ. από τον ΕΜΣ τα ρευστά διαθέσιμα ανέρχονται σε περίπου 11% του ΑΕΠ σε σχέση με το 5% που έχει τεθεί ως στόχος. Αυτό αντιστοιχεί με ρευστά διαθέσιμα που πλησιάζουν το €1,9 δισ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την κάλυψη των επερχόμενων αποπληρωμών χρέους €0,9 δισ. τον Νοέμβριο του 2015 και συνολικά €1,1 δισ. κατά την διάρκεια του 2016. Επιπλέον ποσό €0,6 δισ. πιθανόν να εισρεύσει στα ταμεία του κράτους κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους σε περίπτωση που εξασφαλιστεί θετική αξιολόγηση από τους διεθνείς πιστωτές. 

Με βάση το γεγονός αυτό και τις εξελίξεις που θα υπάρξουν τους επόμενους λίγους μήνες θα υπάρξει επαναξιολόγηση της κατάστασης και είναι πιθανή η συντομότερη αποπληρωμή κάποιου χρέους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Και ο Αναστασιάδης στη συνάντηση της Πέμπτης
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρευρεθεί στη συνάντηση των ηγετών της Πέμπτης, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας την ελπίδα πως στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρίσκεται και ο...
Και ο Αναστασιάδης στη συνάντηση της Πέμπτης
ΕΥΡΩΠΗ
Ικανοποιημένος ο Αναστασιάδης από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ
«Δεν είναι δυνατόν να πάρει η Κύπρος το βάρος της ευθύνης στους ώμους της για το προσφυγικό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου -το απόγευμα της Παρασκευής στις Βρυξέλλες- ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος...
Ικανοποιημένος ο Αναστασιάδης από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ
ΕΥΡΩΠΗ
«Θα είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα»
Θα είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθεια της Ελλάδας να επιτύχει αναδιάρθρωση των όρων, έτσι ώστε να καθίσταται βιώσιμο το χρέος, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
«Θα είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα»
ΕΥΡΩΠΗ
Τριήμερη επίσκεψη του Σταύρου Θεοδωράκη στην Κύπρο
Eπίσημη επίσκεψη στην Κύπρο από την 21 Απριλίου μέχρι και τις 23 θα πραγματοποιήσει ο επικεφαλής του Ποταμιού. Κατά την παραμονή του θα επισκεφτεί την ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία, θα συνομιλήσει με...
Τριήμερη επίσκεψη του Σταύρου Θεοδωράκη στην Κύπρο
ΕΥΡΩΠΗ
Διαψεύδει ρήγμα στις σχέσεις Κύπρου - Ελλάδας ο Ν. Αναστασιάδης
«Ιδιαίτερα σημαντική» χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής ο Κύπριος πρόεδρος, τασσόμενος υπέρ της δημιουργίας μίας Ενεργειακής Ένωσης. Επανέλαβε τη φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι «η διαδικασία ξαναμπήκε στις ράγες» και...
Διαψεύδει ρήγμα στις σχέσεις Κύπρου - Ελλάδας ο Ν. Αναστασιάδης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας