Ο Μισέλ Μπαρνιέ άνοιξε την πόρτα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιχειρήσουν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του - πιθανότατα την Τετάρτη - ανακοινώνοντας ότι θα κάνει χρήση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα έγκρισης νομοσχεδίων χωρίς να συζητηθούν στη Βουλή.
Το επίμαχο νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας ύψους 60 δισ. ευρώ μέσω περικοπής δαπανών και αυξήσεων των φόρων, με στόχο την επιβράδυνση του δημοσίου χρέους της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του νομισματικού μπλοκ, κι αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με την αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών, που μπορούν συχνά να αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να αλλάζουν πολιτικές.
Καθώς η κρίση εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι επενδυτές δήλωσαν ότι η Γαλλία αποτελεί χειρότερο πιστωτικό κίνδυνο από την Ελλάδα, με την επόμενη μέρα για την χώρα να επηρεάζει πιθανώς όλη την ΕΕ.
«Οι Γάλλοι ζητούν και αναμένουν σταθερότητα», δήλωσε ο Μπαρνιέ κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό την Δευτέρα. «Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εγώ αναλαμβάνω τις δικές μου», πρόσθεσε.
Υπηρεσιακή κυβέρνηση;
Σύμφωνα με το γαλλικό σύνταγμα, η κυβέρνηση μπορεί να περάσει νομοθεσία χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου. Το ίδιο είχε πράξει ο Μακρόν με την τότε πρωθυπουργό Μπορν, που κατέφυγαν στο άρθρο 49.3, το οποίο προβλέπει προεδρικές υπερεξουσίες, και με το οποίο παράκαμψαν την ψήφο του κοινοβουλίου για την εφαρμογή της συνταξιοδοτικής «μεταρρύθμισης» το 2023.
Επειδή τώρα ο Μπαρνιέ επιχειρεί το ίδιο για τον προϋπολογισμό, οι βουλευτές μπορούν να ζητήσουν πρόταση μομφής. Αν είναι επιτυχής, ο προϋπολογισμός θα απορριφθεί και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε παραίτηση.
Η πρόταση δυσπιστίας έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Η κυβέρνηση θα υπηρετήσει τότε ως υπηρεσιακή μέχρι να διοριστεί νέα κυβέρνηση.
Μετά την ανακοίνωση του Μπαρνιέ, η Λεπέν ανακοίνωσε ότι το κόμμα της θα καταθέσει τη δική του πρόταση δυσπιστίας και θα υποστηρίξει αυτή που έχει υποβάλει ήδη από σήμερα η «Ανυπότακτη Αριστερά» του Μελανσόν. Ο προϋπολογισμός, δήλωσε η Λεπέν στους δημοσιογράφους, «θα κάνει τους Γάλλους να πληρώσουν τις συνέπειες της ανικανότητας του Μακρόν τα τελευταία επτά χρόνια».
Τα σενάρια για να κάνει πίσω ένα από τα δύο μεγάλα αντιπολιτευτικά κόμματα (Μελανσόν - Λεπέν) είναι απίθανα. Με δεδομένο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ελέγχουν τις 332 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, το πιο πιθανό είναι η πρόταση μομφής να υπερψηφιστεί και η κυβέρνηση να πέσει πριν το τέλος της εβδομάδας.
Ωστόσο, πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να προκηρυχθούν πριν από το επόμενο καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να «πλοηγηθεί» στο ίδιο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο.
Αυτή θα ήταν η πρώτη επιτυχής πρόταση δυσπιστίας από το 1962 και μόλις η δεύτερη από τότε που σχηματίστηκε η σημερινή γαλλική δημοκρατία το 1958.
Το κόστος δανεισμού του γαλλικού 10ετούς κρατικού χρέους διευρύνθηκε έναντι του γερμανικού τη Δευτέρα, σημειώνοντας νέα υψηλά 12 ετών. Το μέτρο αυτό αντανακλά το πόσο πιο επικίνδυνο θεωρεί η αγορά ότι είναι ο δανεισμός προς τη Γαλλία έναντι της Γερμανίας. Όσο ευρύτερο είναι το μέτρο, τόσο πιο επικίνδυνη είναι η άποψη.
Πολλές απαιτήσεις
Αρχικά το κόμμα της Λεπέν ήταν πρόθυμο να παίξει «ρόλο βασιλιάδων», επιτρέποντας στον Μπαρνιέ να παραμείνει στην εξουσία με αντάλλαγμα ορισμένες παραχωρήσεις. Στη συνέχεια, όμως, το ακροδεξιό κόμμα στράφηκε ενάντια στον Γάλλο πρωθυπουργό τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες της.
Εκεί ήταν και που «χάθηκε η μπάλα», καθώς η κυβέρνηση του Μπαρνιέ βασιζόταν στην ακροδεξιά για την επιβίωσή της.
Ο Μπαρνιέ είχε ήδη κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στη Λεπέν -συμφωνώντας να περιορίσει την πρόσβαση στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά- αλλά δεν είχε δεσμευτεί δημόσια γι' αυτό.
Τα πιθανότερα ενδεχόμενα για την επόμενη μέρα
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση Μπαρνιέ καταρρεύσει κυριαρχούν τα εξής ενδεχόμενα:
Το πρώτο είναι να ορίσει στο εγγύς μέλλον ο Μακρόν έναν νέο πρωθυπουργό που έχοντας την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση θα καταφέρει να περάσει, με συνοπτικές διαδικασίες, τον προϋπολογισμό του 2025 πριν από την εκπνοή του 2024.
Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να μην ορίσει ο πρόεδρος Μακρόν νέα κυβέρνηση. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι παραμένει η υπάρχουσα, αλλά διαχειριζόμενη αποκλειστικά τις τρέχουσες υποθέσεις. Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό, θα ακολουθηθεί το 2025 η λεγόμενη πρακτική των δωδεκατημορίων, που σημαίνει πως κάθε μήνα του έτους τα κρατικά έσοδα και οι κρατικές δαπάνες θα ισούνται με τα αντίστοιχα του 2024. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει ωστόσο η συναίνεση της Εθνοσυνέλευσης.
Στην αντίθετη περίπτωση, και δεδομένου ότι ο Μακρόν έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο ίδιος, η Γαλλία θα βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο και κρίση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας