Αθήνα, 13°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.1° 10.8°
2 BF
75%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
8°C
9.9° 6.8°
2 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.1° 9.8°
1 BF
76%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
6°C
5.9° 5.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
7°C
7.4° 7.4°
1 BF
79%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.2° 7.6°
2 BF
81%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
3°C
4.0° 2.6°
1 BF
82%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
7°C
7.4° 7.4°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 14.3°
1 BF
80%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
11°C
11.1° 10.7°
1 BF
85%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
14.4° 12.8°
0 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.8° 11.8°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
59%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
9°C
8.5° 8.5°
0 BF
85%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.5° 7.8°
0 BF
81%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.8° 17.1°
4 BF
67%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
11.5° 9.2°
1 BF
83%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
10°C
10.5° 10.5°
1 BF
86%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.3° 4.7°
1 BF
76%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
3°C
3.0° 3.0°
2 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
Ap Photo

Θετικά βλέπει η Μόσχα τυχόν παρέμβαση Τραμπ για συνομιλίες στο Ουκρανικό

Πάντως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως δεν αναμένει μείζονα αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ.

Πριν από την εκλογή του στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί πως όταν επανέλθει στην εξουσία, θα επιλύσει άμεσα την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία

Τώρα, η Μόσχα –διά στόματος του πρεσβευτή της στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, Γκενάντι Γκαμπλόφ– δηλώνει ανοικτή σε διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία εφόσον αυτές ξεκινήσουν από τον Τραμπ. Όπως έσπευσε να σημειώσει όμως, ο Γκαμπλόφ, τυχόν συνομιλίες θα πρέπει να βασίζονται στις πραγματικότητες των ρωσικών προωθήσεων.

Ο Τραμπ έχει επικρίνει κατ’ επανάληψη την κλιμάκωση της δυτικής βοήθειας προς το Κίεβο. Η νίκη του στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου έχει προκαλέσει ανησυχία στο Κίεβο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με τον βαθμό της μελλοντικής δέσμευσης των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ουκρανία.

«Καλοδεχούμενο...»

«Ο Τραμπ υποσχέθηκε να διευθετήσει την ουκρανική κρίση μέσα σε μία νύχτα. ΟΚ, ας είμαστε ρεαλιστές, βέβαια καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ», δήλωσε ο καταρχάς Γκαμπλόφ, που πρόσθεσε: «Αλλά αν αρχίσει ή αφήσει να εννοηθεί κάτι ότι θα ξεκινήσει την πολιτική διαδικασία, είναι καλοδεχούμενο».

Προειδοποίησε με σαφήνεια πως τυχόν διαπραγματεύσεις αυτού του είδους θα πρέπει να βασίζονται σε αυτό που αποκάλεσε «πραγματικότητες επί του εδάφους», λέγοντας ότι η Ουκρανία είναι σε θέση άμυνας στον πόλεμο που διαρκεί περισσότερο από δύο χρόνια. 

Σημείωσε επίσης ότι η εκλογή του Τραμπ είναι μια νέα δυνατότητα για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως μια ευρύτερη επανεκκίνηση των σχέσεων δεν είναι πιθανή. «Ανεξάρτητα από τις εγχώριες πολιτικές μετατοπίσεις, (η Ουάσινγκτον) επιδιώκει σταθερά να περιορίσει τη Μόσχα... η αλλαγή διοίκησης δεν κάνει και πολλά να το αλλάξει αυτό», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η μοναδική αλλαγή που μπορεί να είναι πιθανή είναι ο διάλογος μεταξύ των χωρών μας, κάτι που έλειπε στη διάρκεια των τελευταίων αρκετών χρόνων».

► Σημειώνεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει πει κατ΄ επανάληψη πως η ειρήνη δεν μπορεί να εγκαθιδρυθεί μέχρις ότου όλες οι ρωσικές δυνάμεις να εκδιωχθούν και όλα τα εδάφη που κατέλαβε η Μόσχα –περιλαμβανομένης της Κριμαίας– να επιστραφούν. Το «σχέδιο νίκης», το περίγραμμα του οποίου παρουσίασε τον περασμένο μήνα, διατηρεί αυτόν τον όρο, καθώς και μια πρόσκληση προς την Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που καταγγέλλει επί μακρόν η Ρωσία. Ο Ζελένσκι είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες στη Βουδαπέστη την περασμένη εβδομάδα πως παραχωρήσεις στη Ρωσία θα ήταν «απαράδεκτες για την Ουκρανία και αυτοκτονικές για όλη την Ευρώπη».

Λαβρόφ: Επιθυμούν την εξάλειψη της Ρωσίας ως ανταγωνιστή

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη πως δεν αναμένει μείζονα αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας, αφού αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου του 2025 ο Τραμπ, καθώς διαχρονικά όλες οι αμερικανικές κυβερνήσεις επιδιώκουν την αποδυνάμωση της χώρας του.

«Αισθάνονται πιο άνετα όταν αποδυναμώνουν τη Ρωσία και την επιρροή της», εξήγησε ο κ. Λαβρόφ στη ρωσική κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη στη Μόσχα, ο πόλεμος στην Ουκρανία προκλήθηκε από τις ΗΠΑ για τον σκοπό αυτό. «Σε τελευταία ανάλυση, όλα όσα γίνονται μπορούν να αναχθούν στην επιθυμία (της Ουάσιγκτον) για την εξάλειψη της Ρωσίας ως ανταγωνιστή», επέμεινε ο 74χρονος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται στο αξίωμα αυτό από το 2004. Προεξόφλησε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τον έλεγχο της παγκόσμιας κατάστασης.

► «Μόνο η κυβέρνηση της Ουκρανίας μπορεί να αποφασίσει, αν θα αρχίσει συνομιλίες με τη Ρωσία και πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Όμως αυτό πρέπει να το κάνει από θέση ισχύος», δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε να παραδίδουμε στην Ουκρανία αμυντική βοήθεια, ώστε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να είναι από θέση ισχύος, όταν θα λάβουν μια τέτοια απόφαση», προσέθεσε ο Ρούτε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Θετικά βλέπει η Μόσχα τυχόν παρέμβαση Τραμπ για συνομιλίες στο Ουκρανικό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας