Απογοητευμένος από την έλλειψη δράσης και πολιτικής βούλησης για την κλιματική αλλαγή εμφανίστηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, κατά την ομιλία του στην COP 29, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Ο ίδιος σημείωσε με νόημα πως οι μεγαλύτεροι ρυπαντές «πορεύονται ως συνήθως» και υπογράμμισε πως οι ηγέτες πολλών κρατών που ρυπαίνουν υπέρμετρα το περιβάλλον δεν θα παρευρεθούν στη Σύνοδο, φωτογραφίζοντας την Κίνα, τις ΗΠΑ, αλλά και μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
Ο Ράμα αποδοκίμασε το γεγονός πως «η ζωή συνεχίζεται με παλιές συνήθειες» και ξεκαθάρισε πως όλες αυτές οι ομιλίες των ηγετών «γεμάτες καλή πρόθεση, δεν αλλάζουν τίποτα».
«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία, αν και η αισιοδοξία είναι ο μόνος τρόπος επιβίωσης», είπε χαρακτηριστικά ο Ράμα.
Ο Έντι Ράμα περιέγραψε πως δεν διάβασε την «καλά προετοιμασμένη ομιλία», διότι παρακολούθησε χθες τους ηγέτες να κάνουν τις δηλώσεις τους σε αθόρυβες οθόνες, σε άνετους καναπέδες, σε μια διπλανή αίθουσα στον χώρο της Συνόδου.
«Οι άνθρωποι εκεί τρώνε, πίνουν, συναντιούνται και βγάζουν φωτογραφίες μαζί - ενώ εικόνες άφωνων ηγετών παίζουν συνέχεια στο παρασκήνιο», είπε. «Για μένα, αυτό μοιάζει ακριβώς με αυτό που συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο κάθε μέρα. Η ζωή συνεχίζεται, με τις παλιές συνήθειες, και οι ομιλίες μας - γεμάτες καλά λόγια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δεν αλλάζουν τίποτα».
«Τι σημαίνει για το μέλλον του κόσμου εάν οι μεγαλύτεροι ρυπαντές συνεχίσουν ως συνήθως;» ρώτησε ο Ράμα από το βήμα της COP 29. «Τι στο καλό κάνουμε σε αυτή τη Σύνοδο, ξανά και ξανά και ξανά, εάν δεν υπάρχει κοινή πολιτική βούληση στον ορίζοντα να υπερβούμε τα λόγια και να ενωθούμε για ουσιαστική δράση;», πρόσθεσε.
Τι είχε προτείνει νωρίτερα ο Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε νωρίτερα στην Ολομέλεια της 29ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP29).
Ισχυρίστηκε πως η «Ελλάδα είναι πρωτοπόρος όσον αφορά στην ενεργειακή μετάβαση. Οι εκπομπές μας έχουν μειωθεί κατά 45% σε σχέση με το 2005, ενώ η η συμμετοχή του λιγνίτη, που κάλυπτε σαφώς περισσότερο από το 50% της ηλεκτροπαραγωγής μας, πλέον έχει περιοριστεί μόλις στο 6%.Σήμερα βασιζόμαστε στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια για σχεδόν το ήμισυ των αναγκών μας σε ηλεκτρική ενέργεια. Μονώνουμε τις κατοικίες και δημιουργούμε μια αλυσίδα αξίας στη δέσμευση άνθρακα για τη βιομηχανία μας. Η Ελλάδα είναι απολύτως προσηλωμένη στην ενεργειακή μετάβαση».
Πρόσθεσε ότι είναι σαφές πως «χρειαζόμαστε μια έξυπνη πράσινη συμφωνία» και ανέφερε «τέσσερις επείγουσες αναπροσαρμογές για να φτάσουμε εκεί»:
- Πρώτον, η Ευρώπη και ο κόσμος πρέπει να είναι πιο ειλικρινείς όσον αφορά τα αντισταθμίσματα που συνεπάγεται η ενεργειακή μετάβαση. Ναι, η ενεργειακή μετάβαση θα μειώσει μακροπρόθεσμα το κόστος, αλλά αυτή η μετάβαση δεν θα είναι ανώδυνη.
- Δεύτερον, η Ευρώπη χρειάζεται επανεκκίνηση όσον αφορά στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Ξοδεύουμε πάρα πολλά για την επίτευξη στόχων που, στην πραγματικότητα, υπόκεινται σε περιορισμένο έλεγχο και απολαμβάνουν περιορισμένης νομιμοποίησης. Το πήραμε το μάθημά μας όταν προσπαθήσαμε να φέρουμε τη μετάβαση στους αγρότες μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε μικροδιαχείριση αυτής της μετάβασης.
- Τρίτον, η Ευρώπη πρέπει να αφοσιωθεί εκ νέου στην εσωτερική αγορά ενέργειας. Σε επίπεδο ρητορικής, όλοι υποστηρίζουν την εσωτερική αγορά, αλλά στην πράξη, η Ευρώπη συχνά αποτελεί τη συρραφή 27 διακριτών στρατηγικών.
- Και, τέλος, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, οι πολίτες μας πλήττονται από πρωτοφανείς καταστροφές που συνδέονται με το κλίμα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας